Yaz alerjileri
Yaz aylarında kimyasallar, kozmetikler ve ilaçların yanı sıra bitkiler de alerjiye neden olabiliyor. Uzmanlara göre yaz aylarıyla birlikte alerjik hastalıklarda da artış gözüküyor. İşte yaz aylarında ortaya çıkan alerjiler...
Kozmetik alerjisi
Kozmetiklere bağlı alerjiler; cilt tahrişi, egzama, güneş ışınlarına hassasiyet, kurdeşen ve akne gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla bu tür malzemelerin bilinen alerjilerden, ciltte hassasiyete neden olacak maddelerden arındırılması gerekiyor. Uzmanlar bu durumda, krem veya losyon yerine pudra şeklindeki ürünleri tercih etmenizi öneriyorlar. Su ile çıkabilen ürünleri kullanın, her 3 ayda bir kozmetik ürünlerini yenileyin, sadece siyah rimel ve eyeliner kullanın, göz farlarında mümkün olduğunca açık renkleri tercih edebilirsiniz.
Takı alerjisi
Ciltte kızarıklık, kaşıntı, sulanma gibi şikayetlerle ortaya çıkıyor. Alerjenle temas süresi, temas eden madde konsantrasyonu, ciltte daha önceden bulunan hasarlar, terleme, göz kapakları, kulak memesi gibi hassas cilt bölgeleri, cilt kuruluğu gibi etkenler tablonun oluşumunu etkiliyor. Özellikle deri, nikel ve krom içeren takılar, alerjik reaksiyon geliştirebilir.
Polenler
Alerjik hastalıklar açısından önem taşıyan polenler, rüzgar ile çok uzak yerlere ulaşabiliyor. Polenler kapı ve pencerelerinizden evinizin içine de girebilir. Uzmanlar, şehir içi yaşamının polene maruz kalma açısından daha riskli olduğunu belirtiyor. Evinizde veya arabanızda polen filtresi bulundururak önlem alabilirsiniz. Unutmayın, polenler astımdan daha çok alerjik rinit yakınmalarını şiddetlendirebilir.
Arı sokması
Yaz aylarında yaban arıları veya bal arılarının sokması sonucu o alanda ağrı, kızarıklık ve şişme gibi bir reaksiyon gelişebildiği gibi, sokulan kişinin ölümüne yol açabilen bir reaksiyon da doğabilir. Arı soktuğunda deriye takılı kalan iğnenin ezilmeden özenle çıkarılması, sokulan bölgenin bol su ve sabunla yıkanması, sulandırılmış amonyak ile dezenfekte edilmesi gerekiyor. Arıların bulunabileceği yerlerde uzun kollu bluz ve pantolon giymeyi tercih edin, parlak ve canlı renkte giysilerden kaçının, açıkta alanda yemek yememeye özen gösterin.
Küf mantarları
Küf mantarları nemli, havalanmayan ve karanlık odaları çok sever ve yaz aylarında üremesi artar. Pencere kenarları, duş ve musluk yakınları ise vazgeçilmezleridir. Bu nedenle yazın nemli ortamlardan ve çok ağaçlıklı alanlardan uzak durmalı, ahır, kümes gibi havasız ortamlara girmemeye özen göstermelisiniz.
Kurdeşen
Kurdeşen, yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan güneş alerjileri arasında yer alıyor. Güneş ışınlarına maruz kalınca gelişebilen kurdeşen; önce kaşıntı, ardından kızarıklık ve deride kabarma rahatsızlıkları oluşturabiliyor. Her yaş grubunda görülebilir. Tedavi süresinde güneşten sakınmak çok önemlidir.
Güneş alerjisi:
Cilt rengine bağlı olarak, güneşe karşı her insanda farklı sürede ve şiddette reaksiyon gelişir. Koyu ciltli kişilerde en az ve hafif, açık renklilerde daha şiddetli olur. Güneş gören bölgelerde kaşıntı, kızarma, şişme gibi reaksiyonlar oluşabilir. Güneşten mümkün olduğunca korunmalı, mutlaka koruyucu krem kullanmalısınız.