Şeker yerine doğal şeker Stevia bitkisi
DOĞAL TATLANDIRICI STEVİA NEDİR FAYDALARI VE ZARARLARI NELEDİR NASIL KULLANILIR
TABDER Başkanı Ayhan Ercan şekere doğal alternatif olan bitki stevya bitkisini açıkladı. Stevya bitkisi artık ülkemizde de yetiştirilmeye başlana bir bikidir. Stevya dünyadak, şeker sorununu çözecek bir bitkidir diyen Ercan, stevya hiç şeker içermeyen, sıfır kalorili bir o kadar da tatlı bir bitkidir diyor. Avrupa ve Amerika’da yıllardır doğal tatlandırıcı olarak kullanılan steviya ülkemizde yeni tanınan bir bitkidir.
Stevia Nedir:
Stevia Bitkisi, Güney Amerika’da yetişen, yerli kabilelerinin kullandığı, çalıya benzeyen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Paraguay ve Brezilya’da yetişen Chrysanthemum familyasından küçük vahşi bir çalı türü.
Paraguay, Brezilya, Kolombiya, Meksika, Peru’nun yanı sıra Japonya ve Güney Kore’de de yetiştiriliyor. Paraguay ve Brezilyada 40 yıldan bu yana şeker hastalarına verilen stevia (şeker bitkisi) kristalize edilmiş şeker ve suni tatlandırıcıların aksine, hazmedildiği esnada insülin salgılanmasına gerek duymuyor. Bu bitkiden elde edilen sıvı haldeki öz su, kan şekerini düzenleyici olarak kabul ediliyor.
Stevia bitkisinin ihtiva ettiği steviosid maddesi, vücudumuzdaki tat duyuları tarafından normal şekerin 200-300 katı daha şekerli olarak algılanıyor. Bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yetiyor.
Stevia Faydaları:
* Stevia bitkisini tüm içeceklerinizde çay, kahve gibi tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.
* Şeker otundan tüm pasta, kek ve tatlıları tatlandırmada faydalanabilirsiniz.
* Stevya bitkisinde hiç kalori olmadığından zayıflamaya yardımcı olur.
* Beyaz şekerin sağlığımıza verdiği zararları yaşamadan yiyeceklerini tatlandırabilirsiniz.
* Şeker otu kan şekerini arttırmamaktadır.
* Şeker hastaları tarafından uzman doktor gözetiminde kullanılabilir.
* Diş üzerinde plak oluşumunu yavaşlattığı ve çürük önleyici özelliği olduğu ise hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle tespit edilmiş.
* Doktor Ender Saraç TNT ekranlarında yayınlanan bir programda Stevia bitkisinin faydalarını şu şekilde açıklıyor: Stevya, Şeker içerir, fakat diyabet ve kan şekeri düzenlemede idealdir. Kan şekeri seviyesini düzenler. Dişler üzerinde plak gelişimini durdurur ve önler. Vitamin ve mineral almayı sağlar. Vücudun daha fazla kalsiyum emmesini sağlar. Hipertansiyonu önler.
Stevya Bitkisinin Zararları:
Stevya bitkisi doğal bir tatlandırıcıdır. Yapılan araştırmalar hiçbir zararı ve yan etkisi olmadığını göstermiştir. Piyasada satılan sakarin tipi tatalandırıcılar gibi zararlı değildir.
Stevia Bitkisi Nasıl Kullanılır:
Stevia bitkisinin kullanım alanları oldukça zengindir. Stevia diyette, şeker hastalığında, yüksek tansiyon problemlerinde kullanılabiliyor. Ağızda acı bir tat da bırakmıyor. Ayrıca ısıdan etkilenmiyor olması da büyük bir avantaj. Çünkü tüm içecekler, kompostolar, reçeller ve muhallebiler, pastalar, kekler ve kurabiyelerde bile şeker yerine kullanılabiliyor. Şeker otu stevya, yapay tatlandırıcıların kullanıldığı diyetlerde, yapay tatlandırıcıların yerine kullanılabilmektedir