Sağlıklı bronzlaşmak için neler yapmalı?
Her cilt tipi güneşe farklı şekilde reaksiyon gösterir. Kimileri bir günde ideal şekilde bronzlaşırken, kimileri acı veren yanıklarla yazı geçirmek zorunda kalıyor. Peki sağlıklı bronzlaşmak için neler yapmalı?
Kızıllar ve sarışınlar:
Kızıllar ve sarışınlar, güneş ışınlarına karşı en az toleransa sahip olan cilt grubu. Açık tenliler kolayca kızarır ve ciltlerinde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
Nasıl korunmalı?
-Güneşin en etkili olduğu öğlen saatleri yerine sabah ve akşamüstü güneşlenmeyi tercih edin.
-Cildiniz hassassa, çillenme ve lekelenmeye meyilliyse yaz boyu koruma faktörünüzü 50’nin altına düşürmemenizde fayda var ancak cildinizde herhangi bir reaksiyon oluşmadıysa, biraz bronzlaştıktan sonra SPF değeri 20-30 arası kremleri kullanabilirsiniz.
- Tüm vücudunuza eşit miktarda güneş koruyucu sürün. Ellerinize, dudaklarınıza ve kulaklarınıza da koruyucu sürmeyi unutmayın. Koruyucu kreminizi sık sık yenileyin.
- Şemsiye altında da yanabileceğinizi unutmayın, gölgedeyken bile koruyucunuzu mutlaka sürün.
-Güneş altında dolaşırken pamuklu giysilerle vücudunuzu, şapkayla yüz ve ensenizi örtün.
Kumrallar
Kumrallar, sarışınlar kadar olmasa da güneşe karşı hassas ve zararlı ışınlardan kolayca etkilenebilen cilt gruplarından biri. Kumral tenliler de güneşle ilk buluşmada kızarabilir ve ciltlerinde acı veren yanıklar ortaya çıkabilir. Uzun vadede lekeler ve cilt kırışıklıkları meydana gelebilir.
Nasıl korunmalı?
-Güneşten korunmaya minimum 30 koruma faktörlü kremle başlayın. Yaz boyu koruma faktörünü 20’nin altına düşürmeyin.
-Güneşin en dik geldiği 12.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmayın. Bu saatlerde gölgedeyken bile koruyucu giysiler giymeye ve güneş kreminizi sürmeye özen gösterin.
Koyu Kumrallar
Güneşe karşı daha toleranslı olan bu cilt tipi uygun koruma faktörlü kremlerle sağlıklı şekilde bronzlaşabilir. Bu cilt tipine sahip kişiler için bronzlaşmanın en iyi yolu, minimum 15 koruma faktörlü kremlerle saat 11.30’a kadar güneşlenmek. Unutmayın; öğlen saatleri yayılan UVA ve UVB ışınları her cilt tipi için zararlı.
Nasıl korunmalı?
-Kolayca bronzlaştığınızı bilseniz bile güneşin zararlı ışınlarını göz ardı etmeyin. Güneşlenmeye minimum SPF 20 ile başlayın. Böylece ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek kırışıklıkların da önüne geçmiş olursunuz.
-Güneş bulutların arkasında olsa bile güneş koruyucunuzu sürün. Bulutların zararlı güneş ışınlarını süzmediğini unutmayın.
Esmerler
Güneşe karşı en yüksek tolerans seviyesine sahip grup esmerler. Esmer tenliler kolayca bronzlaşır ve bronzluğunu uzun süre koruyabilir. Ancak dikkat; güneş çarpması ve erken yaşlanma gibi tehlikelerden esmerler de muaf değil, bu yüzden güneşe karşı her zaman önlem almakta fayda var.
Nasıl korunmalı?
-Diğer cilt tiplerinde olduğu gibi siz de 12.00-16.00 saatleri arasında güneşin zararlı ışınlarından sakınmalısınız.
-Güneş banyosu yaparken arada gölgeye çekilip cildinizi dinlendirmelisiniz.
-Kızarıklık ve alerjik reaksiyonlar oluşmasa da, esmer ciltlerde de yaz sonrası sonrası ton farklılıkları ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için vücudunuzun her yerine 15-20 koruma faktörlü krem sürmenizde fayda var.