Öksürük hakkında bilmek istediğiniz her şey...
Öksürük kendi kendine geçer mi? Sürekli öksürük astım ya da kanser işareti midir? Öksürük ne kadar sürerse doktora gitmek gerekir?
Öksürük hemen hepimizin her an karşılaştığı bir sorundur. Aslında öksürük bir hastalıktan kaynaklı olarak ortaya çıkmadığı sürece vücudumuza oldukça fazla fayda sağlayan ve doğuştan bünyemizde var olan doğal bir reflekstir. Çünkü öksürük insanın nefes yollarını mukustan, tozdan, dumandan ve mikroplardan arındırır ve çoğu öksürük 3 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak bir öksürük, bu süreden fazla sürerse ve üstelik daha da kötüleşirse bir doktora gitmekte yarar var. Soluksuz kalmak, öksürürken kan tükürmek, sürekli ses kısıklığı ya da boyundaki şişlikler acil tıbbi müdahaleye gerek olduğunun işaretidir.
Öksürükte en çok görülen neden
Yetişkinlerde uzun süreli öksürüğün en çok görülen nedeni üst solunum yolları enfeksiyonudur. Çoğu kişi geniz akıntısına duyarlıdır. Bunu tam teşhis etmek için somut bir yol yok. Ancak günlük antistaminik ve tıkanıklık giderici ilaçlar iki hafta içinde faydasını gösterirse sorun yok. Fakat endişe verici başka belirtiler varsa o zaman mutlaka doktora gitmek gerekir. Eğer toz gibi belirgin bir tetikleyici varsa, bundan sakınmaya çalışın. Burun damlası gibi ilaçları uzun süre kullanmayın.
Astım hastası mıyım?
Astımın en bilinen belirtileri öksürük, hırıltı, göğüste sıkışıklık ve nefes darlığıdır. Eğer sizi özellikle akşamları rahatsız eden sürekli bir öksürüğünüz varsa ve bu uyumanızı engelliyorsa mutlaka doktora gitmelisiniz.
Bazı insanlar için öksürük astım işareti olabilir. Çoğu salbutamol içeren mavi spreylerle kontrol altına alınır. Bu sprey, daralan nefes yollarını rahatlatır. Bir başka önlem ise kahverengi spreylerdir ki bunlar da nefes yollarındaki şişmeyi önler. İkisi için kullanılabilecek spreyler de mevcut.
Ancak bazı insanlarda da astıma benzeyen sürekli öksürükler de vardır, fakat buna astım demek mümkün değildir. Bunun nedene nefes yollarında bulunan çok sayıda hücrenin alerjik reaksiyonundan kaynaklanır.
Yoğun öksürük zaman zaman akciğer sorunlarıyla da ilişkili olabilir. Kronik bronşit bunlardan bir tanesidir. En az iki yıl boyunca ve her yıl üç aylık periyotlarda görülür. Kronik bronşit sigara içenlerde daha yoğun görülür. Bir diğer neden, nadiren de olsa akciğerlerdeki sorundan kaynaklanan ve nefes yollarının aşırı büyümesinden kaynaklanır. Nefes yollarının aşırı büyümesi, bünyenin tekrar eden enfeksiyonlara açık olması anlamına gelir.
Öksürük kanser belirtisi olabilir mi?
Doktorlar, farklı nedenleri olsa da, 4-6 hafta durmayan yoğun öksürüğe sahip olanların göğüs röntgeni çektirmesini yarar olduğunu belirtiyor. Ancak göğüs röntgeninde bir sorun çıkmamasına rağmen öksürük ısrarla devam ediyorsa bilgisayarlı tomografi çektirmekte fayda vardır.
Çocuklar için öksürük tedavisi nasıl olmalı?
Yılın bu zamanlarında çocukların çoğu sürekli olarak viral enfeksiyonlarla boğuşur. Çocuğunuzun tüm gece boyunca öksürdüğünü duymak tabii ki endişe vericidir. Ancak doktorlar bu tür öksürüklerin, iyi beslenen, düzenli kilo alan ve genel sağlığı iyi durumda olan çocuklar için çok ciddi sorunlar yaratma riskinin düşük olduğuna dikkat çekiyor.
Kistik fibrosis gibi ciddi akciğer hastalıklarının belirtisi ise çocuğun kilo alamamasına neden olur. Doktorlar, viral enfeksiyonun ardından öksürüğün çocuklarda 8 haftaya kadar sürebileceğine dikkat çekiyor. Bu süre içinde, özellikle 6 yaşından küçük çocukların öksürüğünün kesilmesi için ilaçlarının dozunu artırmanın ters etki yaratabileceğine vurgu yapıyor.