Obezite Afrika'ya sıçradı
Türkiye'de de çok sayıda kişinin korkulu rüyası haline gelen obezite, yakın zamana kadar açlık ile gündemde olan Afrika ülkelerinde de hızla artmaya başladı.
Türkiye ve özellikle gelişmiş ülkelerde büyük bir sorun olan ve herkesin mücadele için kolları sıvadığı obezite etkisini hızla artırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan son raporda obezite sorununun alarm veren yüzü ortaya konuluyor. Afrika'da son 25 yılda obez ya da fazla kilolu çocukların oranı %4.8'den %6.1'e yükseldi ve vaka sayısı 10 milyonu geçti.
Obezitenin artışının başlıca nedeni hayat tarzlarında yaşanan değişimler. Özellikle kırsal alandan şehirlere yaşanan göç ile çocular çok daha az fiziksel aktiviteye girmeye başladı ve bunun yanında çok daha fazla yağlı ve şekerli gıda tüketir hale geldiler.
Afrika ülkelerinde en fazla obez vakası ise Güney Afrika Cumhuriyeti'nde görülüyor. Bu ülkede son 4 yıldaki obez sayısında %10 artış görüldü.
Dünya genelinde ise rakamlar daha ürkütücü. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, 5 yaş ve altı çocuklardan 41 milyonu obez. Daha ürkütücü olanı ise bu rakamın gelecek 10 yılda 70 milyonu geçecek olması. Obez sayısının, düşük ve orta gelirli düzeyine sahip ülkelerde artış göstermesi ise sorunun belki de daha ilginç yanı.
Erken bebeklik döneminde yetersiz beslenen çocukların, gelecekte uygun beslenme ve egzersiz programları uygulanmaması halinde obez olma riskleri çok daha fazla.
Obeziteden nasıl korunulur?
Obeziteden ve tabii ki yeme bağımlılığından kurtulmak için belirli yiyeceklerin sık sık yenmesi yerine bir defada büyük miktarlarda tüketilmesi öneriliyor. Bir başka önlem ise tuz, yağ ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden kaçınmak. Tabii ki tek başına yemek yenmemesi de bir önlem.
Aileniz ve sevdiklerinizle alternatifiniz olmayan bir sofraya oturmayı deneyin. Yemeğinizi özellikle televizyon karşısında yemeyin ve fiziksel aktiviteye daha çok zaman ayırın. Kendi alternatiflerinizi yaratmaktan kaçının. Bütün bu uğraşlara rağmen durduramadığınız bir yeme alışkanlığınız ve kilo alımı söz konusu ise mutlaka bir uzmana danışın.
Neler tüketilmeli?
Çikolata ya da tatlı bağımlılıklarının yerine hurma, kuru üzüm gibi kuru meyveler yenebilir. Cips ve tuzlu bağımlılıklar yerine ise evde mısır patlatmayı, leblebi tüketmeyi deneyebilirsiniz. Bir besini çok fazla tüketmek yerine, sağlıklı olan diğer besinlerle birlikte karma şekilde tüketmeye çalışın. Böylece bağımlısı olduğunuz besini tüketmeye devam edecek, hem de sağlıklı besleneceksiniz. Bağımlısı olduğunuz yiyecek katkı maddesi içerin bir yiyecek ise, mutlaka daha az tüketilmeli.