KİLO NASIL ALINIR? İşte Cevapları
Bir çok kişi kilo vermek için çaba harcarken, bazı insanlarda kilo almak için uğraşır. Çünkü, zayıf olmak dışarıdan göründüğü kadar güzel bir durum değildir. Bir çok sağlık rahatsızlığının da haberi olabilir. Saç dökülmesi, deri kuruluğu, halsizlik, depresyon, bayanlarda regl problemleri en çok görülen şikayetler.
Düzgün bir şekilde nasıl kilo alınacağını öğrenin. Biraz daha et yiyerek göğüs kafesinizi güçlendirmek mi istiyorsunuz? 50 kilo olmaktan sıkıldınız mı?
Nasıl kilo alacağınızı bilmiyorsanız size 5 önerimiz var:
- Günde 3 öğün yerine illaki 3 ana, 3 ara öğün tüketin ve yatmadan önceki ara öğününüz önemli.
- Kas artışını sağlamak için düzenli egzersiz de yapabilirsiniz örneğin ağırlık kaldırabilirsiniz ama yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzmek size daha çok kilo verdirecektir.
- Yemeklerinizle beraber ekmek tüketiminizi artırın veya eşdeğeri pilav, makarna tüketin.
- Su tüketiminiz önemli ama bunu yemeklerle beraber değil yemeklerden yarım saat önce veya sonra yapın.
- Gün içerisinde bir öğününüzde protein tüketmeye özen gösterin; tavuk, hindi, kırmızı et veya kurubaklagiller önemli.
Etrafınızdaki herkes kilo vermeye çalışırken, sizin biraz daha kilo almaya çalışmanız garip görünebilir. Kilo almak istediğinizi yüksek sesle söylediğnizde keşke bende de bu problem olsa diye yanıtlar alacaksınız. Ama bu insanların bilmedikleri bir şey var kilo almak da kilo vermek kadar zordur.
Hızlı çalışan bir metabolizma veya ince bir yapıya sahip olsanız da kilo alabilir ve bundan keyif alabilirsiniz. Arkadaşlarınıza söyleyin sıska esprilerini bir kenara bıraksınlar, siz kilo almayı öğrendiğinizde başladığınızda dolgun olmak için yola çıkmış olacaksınız.
Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi , kilo almanın kilo vermekle benzeştiği noktalar vardır. Sağlıklı bir şekilde kilo almak için, daha fazla kalori almanız gerekmektedir. Ama bu yiyecek otomatının önüne geçip, bir sürü abur cubur almak anlamına gelmez. Bira göbeğinin sizi sarmalamasını istemezsiniz, siz kas istiyorsunuz.
Yağsız bir kütle oluşturan ve oluşturmakta yardımcı olan yiyecekleri yemelisiniz. Daha fazla yeyin ama iyi beslenin, tahıllar, sütlü gıdalar,meyve ve sebzeler, yağsız etler (tavuk, balık ve fasulye gibi) sağlıklı gıdalarla işbirliği yapın. 1 kilo alabilmek için 3500 ekstra kalori gerekmektedir, bu yağsız gıdalarla ne zaman kilo alacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Bu besinler kilo vermek isteyen bir insanın yediklerine benzemiyor mu? Cevap porsiyon büyüklüklerinde yatmaktadır. Kilo vermek isteyen bir insanın tersine, siz yemekte ekstra bir unlu gıda yiyebilirsiniz. Tavuğunuza bir kaşık daha zeytinyağı eklemekten çekinmeyin. Daha fazla peynir, patates ve fındık da yiyebilirsiniz. Her gün, 3 ana öğünün yanı sıra 2 ara öğün yeyin.
Egzersiz
Kilo almak için anahtar diğer bir öğe ise egzersizdir. Alacağınız kiloların yağ değil de kas olmasını istediğiniz için kuvvet antrenmanlarına yöneleceksiniz. Haftada 3 defa ağırlık kaldırın. Görüntü önemlidir. Eğer yapacağınız egzersizlerden emin değilseniz , birkaç seans eğitmenle çalışın.Eğer yeni başladıysanız, gözlemci artıdır.Çalışmalarda kendinizi zorlayın., taşıyabildiğiniz kadar ağırlık kaldırın. Ağırlıklarınızı, sadece 6-8 tekrar yapabilecek kiloda olmasını sağlayın. Antrenmandan sonra kendinize 1-2 gün dinlenme süresi verin. Çünkü kaslarınızı çalıştırmak , dokularınızda yırtılmaya sebep olacaktır.kaslarınız onlara 1-2 gün verirseniz daha çabuk onarılacaktır.
İyileşme zamanı, kaslarınızın bir dahaki sefere daha güçlü olacağı anlamına gelir. Her çalışmada veya her hafta ağırlıkları biraz arttırın. Bu artış küçük seviyelerde olmalı, ama birkaç hafta içinde gücünüzde fark göreceksiniz. Eğer bu sizin ilk ağırlık çalışmanız veya idmanınızsa, her vaktinizi spor salonunda harcamayın. Haftada 2-3 antrenman yeterli olacaktır. Kardiyoya gelince. Siz kilo alma rejiminde olduğunuz için zor aldığınız kalorileri korumanız gerekecek. Kardiyovasküler aktivitelerin, kalbinizi korumak gibi faydaları olsa da , kalori yakmakta ve sisi hedefinizden uzaklaştırmaktadır.Bu yüzden Haftada 2 kez hafif kardiyo yapın, yürümek gibi.
Takviyeler
Takviyelere hiç ihtiyacınız olmaya bilir. Sindirim sisteminizin yiyecekleri tam gıdalardan almanız daha iyidir ve beslenmeniz sizin sağlıklı kalori kaynağınızdır. Eğer düzgün bir şekilde yiyorsanız, takviyeye ihtiyacınız olmayacaktır. Eğer takviyelerle ilgiliyseniz, diyetinize dikkat edin. Ne yediğinizi bilin ve yemediğiniz şeylerden takviye kullanın. Eğer diyetiniz proteini kısıtlıyorsa, protein tozunu seçin. Eğer yeteri kadar meyve yemiyorsanız, multi-vitaminler işinizi görür. Popüler olan diğer takviyeler yorgunluğunuzu azaltan kreatin, kas hücreleri için kaynak olan glutamindir. Bunlarda rejiminizde yerini alabilir. Ama tekrar söylüyorum eğer siz yemeniz gerekenleri yiyorsanız, kilo almak için takviyelere ihtiyacınız yoktur.