Kâsede yemek trendi beyni etkiliyor mu?
Londra'dan Kaliforniya'ya kadar dünyanın büyük kentlerindeki restoranlarda, kâsede yemek modası ortalığı kasıp kavuruyor. Peki neden? Acaba bu yöntem ile beynin algılaması arasında bir ilişki var mı?
Bu yeni trendin savunucuları, kâsede yemeğin çok daha lezzetli olduğunu söylüyor. Uzmanlar ise, aynı yemeği tabakta yiyenlerin, kâsede yedikleri kadar tat almadıklarını belirtiyor. Peki bunun bilimsel bir açıklaması var mı?
Bu iddialar birçoğumuza garip gelse de, haklı yönleri var.
Duygusal uyarıcılar
Burada öne çıkan şey, çeşitli duyusal uyarıcıların tat algısını nasıl etkilediği ve yemekten sonra insanın kendisini ne kadar doymuş hissettiği.
Yemeklerin görünüşü ve rengi ile ağızda yarattığı hissin tadı etkilediğine ilişkin veriler çok fazla. Uzmanlar buna ek olarak, yemeğin sunulduğu tabağın ve yapılışının da tadı etkilediğine dikkat çekiyor. Örneğin, kırmızı renkli bir tatlının, aynı miktarda şekere sahip başka renk bir tatlıdan daha tatlı geldiği belirtiliyor.
Oxford Üniversitesi'nden tat psikolojisi uzmanı Charles Spence, yemeğin sıcaklığından, ağızda bıraktığı hisse, tabakta ya da kâsede servis edilmesine kadar birçok şeyin tadı etkilediğine dikkat çekiyor.
Kâsede yemek yemek
Yemeği kâsede yemenin değil, kâsenin nasıl tutulduğu da alınan tadı etkiliyor. Örneğin kâse elde tutuluyorsa, kabın ağırlığının artırılması, yemekten alınan tatminin artmasına, hatta yemeğin tadının daha yoğun alınmasına neden olabiliyor.
Yapılan araştırmalarda, tabağın kenar genişliğinin tabaktaki yemek miktarı algısını etkileyip etkilemediği de incelendi. Tabağın büyüklüğü arttıkça, aynı miktar yemeğin daha küçük porsiyon gibi algılandığı tespit edildi. Buradan hareketle uzmanlar, kenarı olmayan bir kâsenin, ağzına kadar yemek dolu görüntüsüyle daha fazla yemek yemiş hissi yaratacağına dikkat çekiyor.
Bu verilerden yola çıkan restoranlar, kâselerde servis yaparak müşterilerinin tat algısını yönetmeyi amaçlıyor. Son dönemde yenilenden çok nasıl yenildiği ön plana çıkıyor ve bu da aslında psikolojik etkinin kullanılmasına yönelik bir girişim halini alıyor.