Boyun ağrısı nasıl geçer?
21. yüzyılın en popüler hastalığı haline gelen ve daha çok oturarak, hareketsiz bir şekilde çalışmak zorunda kalan kişilerde görünen bu rahatsızlık nedenleri ve boyun ağrısının nasıl geçeceğini yazımızın devamından öğrenebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz bu ağrıya tutulmadan önce, önleminizi almanız. Düzenli spor hareketleri yapmanız ve uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorundaysanız 1 saat aralıklarla masanızda hafif sportif hareketler ile gerekli önlemleri almanız.
Kas incinmesi ve spazm: Boynunuzda ağrı vesertlik var. Ancak kısa zaman önce herhangi bir kaza geçirmediniz ve başkaca belirti de yok. Kas incinmesi ve spazm, boyun ağrılarının en çok görülen nedenlerindendir. Kötü duruş, gerginlik veduygusal stres ( bu durumda boyun kasları uzun süre gergin kalır ), eski ya da yeni boyun yaralanmaları gibi birçok sebep söz konusu olabilir. Bunun için kendi kendinizi tedavi yöntemleriyle rahatlayabilirsiniz.
Sinir sıkışması: Boynunuzda olan ağrı, kollarınıza kadar geliyorsa, tek taraflı olarak kolunuzda veya elinizde uyuşma ve karıncalanma da olabilmektedir. Artrit ya da boyun sakatlanmasıneticesinde, omuriliğinizde bir sinir sıkışmış olabilir.
Menenjit: Şiddetli bir baş ağrısı, ateş, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi veya bilinç bulanıklığıyla beraber, boynunuzda ciddi bir ağrı var ve parıltılı bir ışığa baktığınızda gözleriniz de ağrıyor, boynunuz o kadar çok sertleşmiş ki, çenenizi göğsünüze değdirme şansınız yok. Menenjit, boyun ağrısının az görülen ancak çok tehlikeli olan bir nedenidir.
Boyun ağrısını geçirmek için ne yapılmalı?
Boynunuzda ağrı ve sertleşme, daha ziyade kas incinmesinden kaynaklanmaktadır ve rahatlamak için şunları yapabilirsiniz;
Yatağınızın sert olmasına özen gösterin. Sabah katlığınızda ağrıyla uyanırsanız, daha ince bir yastık kullanabilir ya da yastıksız yatabilirsiniz. Tekrar eden ya da belli bir süredir süren boyun ağrınız için, gergin kasları gevşetmek üzere sıcak suda ıslatılmış havlu ile boynunuza uygulama yapın. Ağrınız bir kaza neticesinde oluştuysa bir doktora görünün. Eczanelerde satılan reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Bu ağrı kesiciler, boyundaki ağrı ve sertleşmelere karşı reçeteli ilaçlar kadar etkili olacaktır.
Boyun ağrısını önlemek için ne yapılmalı?
Otururken ve ayakta dururken değil, aynı zamanda hareket halindeyken de duruşunuzu düzeltmeniz, boyun ağrı ve sertleşmesini engelleyebilir. Dik oturun, göğsünüzü şişirin, çenenizi hafif bir şekilde eğin ve başınızı kulaklarınızı omzunuza değdirecekmiş gibi yapın. Kaslarınızın gerildiğini ve sertleştiğini hissettiğinizde, meşgul olduğunuz işe ara verip dinlenin. Boynunuza masaj yapın, başınızı döndürün ve derin bir şekilde nefes alıp verin.