Bahar alerjisine ne iyi gelir?
İlkbahar aylarına girdiğimiz şu günlerde, alerji sezonu da birçok insanın gündemine girmiş durumda. Bahar alerjisi ile mücadele edenler; hasta gibi görünür, kendini hasta hisseder ancak teknik olarak hasta değildir. Peki bahar alerjisiyle nasıl başa çıkacaksınız?
Bahar alerjisi olmayanlar ilkbahar güneşinin tadını çıkarırken, bazı insanlar belki de yılın en zorlu günlerini yaşarlar.
Çevresel alerjenlere ne kadar tepki göstereceğiniz aslında birkaç farklı etkene bağlı. Çevredeki polen miktarı ve yaşadığınız yerdeki farklı türdeki canlılar bunların en belirginleri. Ancak insanların çoğu bağışıklık sistemlerinin aşırı çalışması sonucu, tepki verebileceklerini bilmiyor. Vücudunuzu çeşitli yerlerinde musluklar olan bir kovaya benzetin. Vücudunuza giren şeyler, boşaltım kapasitesinden fazla değilse, bir sorun yaşamazsınız. Ancak kovanızı dolduran çok fazla şey varsa, bunlar sonunda alerji şeklinde taşacaktır. Vücudunuzu fazlaca dolduran şeyler yiyecek hassasiyeti, kronik iltihabik durumlar, uyku bozukluğu ve kötü beslenme olabilir.
Aslında alerji ilaçları bugün çok gelişmiş durumda. Günlük tek bir doz herşeyi halledebilir. Ancak alerji ilaçlarının yan etkileri olduğunu da unutmamak lazım. O nedenle bahar alerjisi tedavisinde çok sayıda kişi ilaç kullanmak istemediğini belirtiyor. Peki o halde seçenekler neler?
Vücudunuzun "boşaltım" sistemlerini açık tutun:
Böbrekler, karaciğer, akciğer ve cilt gibi vücudunuzun eleme yollarını mutlaka destekleyin. İnsan vücudunun çoğunluğu sudan oluşur, işte o nedenle bol miktarda su içmeyi asla unutmayın. Genel kural günde en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğidir. Ancak kafein kullanıyorsanız, su miktarını artırmalısınız. Suyun yanında bağırsak hareketliliğini sağlamak için lifli gıdalara ağırlık verin. Gün içinde düzenli olarak derin nefes alıp verme egzersizleri yapın. Bu en azından vücudunuzdaki karbondioksidi atmanızı sağlayacaktır. Ayrıca cildinizin gözeneklerini, "güzellik" ürünleri ve zararlı deodorantlarla kapatmayın.
Vücudunuza giren zararlı etkenleri azaltın:
Alerjinizi tetikleyen herşeyden uzak durun. Yaşadığınız alana uygun bir hava filtreleme sistemi kullanabilirsiniz. Polenlerin en yoğun olduğu dönemde, polen yüklenmiş giysilerinizle eve girmeyin. Giysilerinizi dışarıda silkelemek, daha sık çamaşır yıkamak ve yatmadan önce alacağınız ılık bir duş, alerjenlerin gece boyunca sizden uzak durmasını sağlayacaktır. Ayrıca yiyecek hassasiyetiniz olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.
Kaliteli bazı takviyeler alın:
İşte bu aşamada doktorunuzla mutlaka iletişime geçin. Hatta alerjiniz ile mücadele etmek için kullandığınız takviyeler alerjiyi daha da kızıştırıyor olabilir. Takviye olarak kullanılabilecek birkaç öneri omega-3 yağ asidi ya da balık yağı, probiyotik ve kersetin olarak sıralanabilir.
Alerji belirtileri ve tedavisi için tıklayın