Aşırı susamanın nedenleri

Ağzınızda çölde kalmış gibi bir kuruluk hissediyorsanız, bu durumun ardındaki nedenlere göz atmanızda fayda var.

asirisusamaninnedenleri

Diyabet

Diyabet, susuz kalma riskini artıyor. Bu durum, özellikle de diyabetin farkında olmadığınız zamanlarında oluşuyor. Kan şekeri seviyeniz ciddi bir biçimde yükseldiğinde böbrekleriniz glukozdan kurtulmak için daha fazla ürin üretiyor. Sık idrar yapmak ise susuzluğa neden oluyor. Sık idrar yapma, susuzluk hissi, açıklanamayan kilo kaybı ve yorgunluk gözlemliyorsanız, diyabet ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Adet dönemi

Adet döneminde sürekli su içme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu durum oldukça normaldir. Estrojen ve projesteron seviyelerinizin her ikisi de bedeninizdeki su miktarını etkiliyor. Buna kan kaybı da eklendiğinde, susuzluk hissi bir hayli artıyor.

Ağız kuruluğu

Ağız kuruluğu ya da diğer adıyla xerostomia, tükürük kompozisyonundaki değişimin azalması ile açıklanıyor. Kötü nefes kokusu, çiğnemede güçlük, ipimsi salya bu durumun belirtileri arasında. Ağız kuruluğu, bazı ilaçların yan etkisi olarak da gözlemlenebilir. Ayrıca, ciddi birtakım hastalıklar da ağız kuruluğuna neden olabiliyor.

Anemi

Ani kan kaybı, aneminin birincil nedeni. Bu durumda vücut kırmızı kan hücrelerini normalden daha hızlı kaybeder ve bunun telafisi için gayret ederken de susuzluk meydana gelir.

Düşük tansiyon

Kronik stres, adrenalin bezlerinin daha az çalışmasına neden oluyor. Stres durumu ciddi boyutlara ulaştığında ise tansiyon düşüklüğü meydana geliyor. Bunun sonucunda baş dönmesi, anksiyete, depresyon gibi rahatsızlıkların oluşmasının yanı sıra susuzluk da gözlemlenebiliyor.

Beslenme tarzı

İdrar söktürücü özelliğe sahip kuşkonmaz, limon, kavun, pancar, zencefil ya da maydanoz gibi besinler susuzluğa neden olabilir. Sağlığınıza birçok katkısının yanı sıra, bu besinlerin susuzluğa neden olabileceğini de bilmelisiniz.