Aşırı sıcaklardan korunma yolları

Aşırı sıcakların yaşandığı şu günlerde, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Bu sebeple kendinizi korumak istiyorsanız, aşağıdaki maddeleri uygulamayı ihmal etmeyin.

asirisicaklardankorunmayollari

- Susadığınızı hissetmeseniz bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketmelisiniz.

- Günün en sıcak saatleri olan 10:00-16:00 arası mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaya özen gösterin.

- Fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatlerini tercih edebilirsiniz. Her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı almalısınız. Mümkün olduğunca ağır fizik aktivitelerden kaçınmalısınız.

- Güneş gören pencereleri perde vb. güneşliklerle kapatmalısınız.

- Sık sık duş almalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ise ayaklarınızı, ellerinizi, yüz ve ense bölgenizi soğuk su uygulayabilirsiniz.

- Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler tüketmeye özen gösterin. Kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tüketebilirsiniz.

- Yağlı yemek ya da yağda kızartma tüketiminden uzak durmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanmalısınız.

- Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

- Vücut direncinizi artırmak ve vücudunuzun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketmelisiniz.

- Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybını önlemek için her zamankinden daha fazla miktarda sıvı almalısınız.

- Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekleri tercih edebilirsiniz.

- Mide kramplarına neden olmaması için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih etmemelisiniz.

- Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınmalı, çabuk bozulma riski olan besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmemelisiniz.