MUTFAKTA TASARRUF YÖNTEMLERİ
Çalışan kadınlar için mutfakta pratik olmak önemli. Kimse iş çıkışı saatlerce mutfakta zaman geçirmek istemiyor.Bir çok kadının deneme-yanılma yoluyla bulduğu pratik yöntemleri keşfederek artık mutfakta rahat bir nefes alabilirsiniz.
Geçim zorlukları nedeniyle özel ihtiyaçlarınızdan kısıyor olabilirsiniz, fakat bunun yeterli olmadığını düşünüyorsanız ev ve mutfak işlerinde de tasarruf yapmanın yollarını bilmelisiniz. Böylece hem aile bütçesine katkıda bulunur hem de para biriktirme şansı yakalayabilirsiniz.
Kadınlar için en önemli şey mutfak pratikliğidir. Çünkü mutfakta ayrıntı çok fazladır ve bir kadın zamanın büyük bir çoğunluğunu mutfakta geçirir. İşiniz kolaylaşsın diye: bir çok kadının deneme yanılma yoluyla keşfettiği pratik yöntemlerin hepsini reddediyor; her şeyi zamanında, taze taze alıp pişirmek ve tüketmek en doğrusu diye. Kimine göre en büyükpratiklik, eşlerin desteği ve yardımı. Zamandan tasarruf etmek, mutfakta vakit geçirmemek için yemeğini kayınvalidesinde yiyenler de var. İşi abartıp makinesinin durulama programında yıkanabileceğini keşfeden kadınlara ne demeli peki ? Dört çocukla her işe yetişen, çamaşır, bulaşık, bebek bezlerini hep ellerinde yıkamak zorunla olan, titiz babaları da aynı anda idare eden annelere selamlar olsun ve pratik olmanın keyfini çıkarın diyorum.
TASARRUF YÖNTEMLERİ
* Donmuş gıdalar oda sıcaklığında çözdürülmeli.
* Yemek ısıtmada mümkün olduğunda mikrodalga fırın kullanılmalı. Çünkü daha az elektrik harcar. Yüzde altmış beş oranındadır bu tasarruf.
* İlk Başta ocağı sonuna kadar açıyorsak sonralarda bu ateş kısılmalıdır.
* Sebzelerde ve patates haşlarken düdüklü tencerenin buhar enerjisinden yararlanınız.
Ayrıca yemek pişiriken tencerenin kapakları iyice kapatılmalıdır.
* Pişmeden birkaç dakika önce ocağı kapatıp enerji kullanmadan pişirme sağlanabilir.
* 3-5 yumurta için koca tencere yerine küçük cezve kullanılmalıdır.
* Yemek pişirirken tencerenin ağzını sık sık açmamalıyız.
* Küçük tepsilerde hazırlanmış börekler, çörekler, yemekler gene küçük fırın varsan onda pişirilmelidir.
* Tencerenin alt kısmının alanı ocaktan büyük olmalı.
* Düz tabanlı tencereler tercih edilmelidir.
YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER
* Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın.Tadı acılaşıyor ve sulanıyor.
* Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor. Pişirdikten sonra iyice soğutun, hatta birkaç saat buzdolabında soğuttuktan sonra buzluğa atın.
* Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat edin. Hava almamalı.Buzluk poşetlerinin havasını iyice alıp ağzını sıkı bağlamak gerekiyor. Özellikle etlerde soğuktan yanık izleri olabiliyor.Sağlık için zararlı.
* Plastik kapları kullanmak istemiyorsanız, aldığınız sebze, meyve vs. her şeyi yıkayıp doğrayıp annelerinizin pirinç, bulgur vs. saklamak için kullandığı beyaz bez torbalara koyun. Sonra da naylon poşetlere koyup öylece saklayın. Bir hafta bozulmadan durur.