Sümbül Çiçeği Yetiştirilmesi
Kokusuyla adete bizleri mesteden,günün tüm yorgunluklarını alan ve doğal terapi yapan çiçekler ev balkonlarımızın varsa bahçelerimizin vazgeçilmezidir. Bu mucize bitkilerden biride tam mevsiminde bulunduğumuz sümbüllerdir. Beyazı ,pembesi ,moru ile adeta bir renk cümbüşüdür.
Sümbül:
Çok güzel kokan sümbül çoğu mevsimde ayakta kalan çiçekleri ve kokusuyla ünlüdür.Ayrıca soğanlı bir bitkidir.
Sümbül bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.
*Hava akımlarından kolay etkilenen sümbül bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
*Kış aylarında sümbülün bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.
Sulamada en önemli unsurlar;
-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.
-Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.
-Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.
-Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.
-Sümbülde çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
*Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar sümbülün gelişmesine çok büyük engellerdir.
Sümbül Bitkisinin Çoğaltılması:
*Sümbülün çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.
*Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.
*Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni sümbüller oluşturabiliriz.
*Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.