Yenidoğan bebek nasıl uyutulur?
Eğer siz de yenidoğan anne ve babasıysanız, bebeğinizi eve getirdikten sonraki birkaç hafta aklınızda sadece tek bir konu olacaktır. Yenidoğan bebeğinizi nasıl uyutacaksınız? Bazı önerileri dikkate alırsanız, bebeğinizin daha kolay uyumasını sağlayabilirsiniz.
Gerçek şu ki, yenidoğan bebeklerin tümü birkaç saatte bir beslenmek için uyanırlar. Ayrıca yenidoğan bebeklerin kısa süreli kestirmeleri de çok normaldir. Ancak daha uzun ve daha derin uyumasını sağlamak için bebeğinize yardımcı olabilirsiniz. Onun daha uzun süre uyuması, anne ve babanın da daha uzun süre uyuması anlamına gelecektir.
İşte kanıtlanmış öneriler;
1- Besleme sonrası oyun rutini geliştirin: Bebeğinizin gündüz ve gece uykusunu düzenleyebilmek için, gün içinde karnını doyurduktan sonra kısa oyunlar geliştirebilirsiniz. Bebeğinizi besledikten sonra onu 20-30 dakika uyanık tutun, onunla oynayın, şarkı söyleyin ya da banyo yaptırın.
2- Bebeğinizin uyanık olduğu süreyi kısaltın: Bebeğinizin uyanık olduğu süreyi çok kısa tutmak ilk günlerde kilit öneme sahiptir. Bebeğinizin uykusunun geldiğine ilişkin işaretleri yakından takip etmeli ve en fazla 1-2 saatin uyanıklığın ardından sakinleştirerek uyumasını sağlamalısınız. Eğer bebeğiniz sıkılana, mızmızlanana ya da ağlayana kadar beklerseniz, çok geç kalmış olursunuz. Çünkü yorulmuş bir bebeği sakinleştirmek ve uyumasını sağlamak çok zor olacaktır.
3- Bebeğinizi gündüzleri aydınlık, geceleri karanlık bir yerde tutun: Bebeğinizin uyuması için evi sessiz ve loş tutma size çekici gelse de, bu davranış yenidoğanların gece-gündüz ayrımına varmalarını uzatabilir. Bu nedenle gündüzleri etrafı aydınlık, geceleri ise loş ya da karanlık tutun. Böylelikle gece ve gündüz farkını daha hızlı anlayacaktır.
4- Bebek masajını deneyebilirsiniz: Bebek masajı, yenidoğanın rahatlamasını sağlayacak kolay ve doğal bir yöntemdir. Bu da bebeğinizin daha iyi uyumasını sağlayabilir. Aslında bebek masajı sadece iyi bir uyku dışında da işe yarayacaktır. Özellikle kolik sorunu yaşayan bebeklerin sindirim sorunlarının ortadan kalkması, anne-bebek bağının gelişmesi ve hatta bebeğin gelişmesi için masaj iyi gelecektir.
5- Yenidoğanın uykularını sınırlayın: Eğer bebeğinizin gece ve gündüz farkını anlaması uzun sürüyorsa ya da tüm geceyi uyumadan geçiriyorsa, gün içindeki uykulardan birinin 2 saatten fazla olmasını sınırlandırma sürecine hızlı bir geçiş yapabilirsiniz.
6- Gece beslemeyi kolaylaştırmak için bebeği odanızda uyutun: Bebeğinizi geceleri hızlı şekilde beslemek ve altını değiştirmek için odanızda yatırmak bazen iyi sonuçlar verebilir. Sizin kokunuzu almak ve sizi duymak yenidoğan bebeğinizin kendisini daha rahat hissetmesini de sağlayabilir. Bu nedenle yatağınızın hemen yanına yenidoğanın yatağını yapmak güvenli olacaktır.
7- Bebeğinizi kundaklamayı deneyin: Yenidoğan bebeği kundaklamak kendisini güvende hissetmesini ve ani bebek reflekslerinde de uyumayı sürdürmesini sağlayabilir. Ancak kundaklarken, bebeğinizin kalçalarını esnetebileceğinden ve rahat nefes alabileceğinden emin olun. Aynı zamanda bebeğiniz dönmeye başladığında kundaklamayı bırakmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
8- Akşamları sıkıştırılmış beslemeyi deneyin: Yenidoğanlar için akşamları daha fazla yemeleri ve gündüz olduğundan daha sık şekilde beslenmek istemeleri doğaldır. Hatta yenidoğanın bunu geceleri daha uzun süre uyumak için yaptığına inanılır. Akşamları bebeğinizi sık sık emzirdiğinizde en uzun uykusunu uyuyabilir.
9- Uyku saatlerinde hafif sesler yapın: Bebeğiniz uyurken yapacağınız düzenli sesler, onu uyandıracak kapı zili, köpek havlaması gibi sesleri bastıracaktır. Aynı zamanda bu düzenli sesler, yenidoğanın anne karnında duyduğu sesleri andıracaktır.
10- Bebeğinize sarılın: Yenidoğan bir bebeği annesi ya da babasına yakın olmaktan başka hiçbir şey daha fazla sakinleştirmez. Hatta yenidoğanların çoğunluğu anne ya da babalarının kollarında en iyi uykuları uyur. Bu kolik sorunu yaşayan bebekler için daha geçerli bir yöntemdir.
Bu önerilerden bazıları ileride değiştirilmesi gereken kötü alışkanlıklara neden olabilir. Ancak ilk birkaç haftada bebeğinizi rahat uyutmak için elinizden geleni yapmak, hem onu rahatlatacak hem de size daha fazla dinlenmek için zaman yaratacaktır.
Bebeklerde yastık kullanımı için tıklayın