Ay ay bebek gelişimi
Bebeğinizin ilk ayları hem zor hem de çok emek sarfedilmesi gereken bir dönem. Uzmanlar tarafından özellikle ilk 1 yaş, çocukların geleceğinin temellerinin atıldığı yaş olarak tanımlanır. Bu nedenle bebeğinize ne kadar iyi bir gelişim sağlarsanız, kişilikleri, becerileri ve zeka düzeyleri o kadar gelişmiş olur.
İşte ay ay bebek gelişimi;
Bebeğinizin 1. ayı:
Bebeğiniz birinci ayını genelde uyuyarak geçirir. Kafasını kısa sürede olsa dik tutabilir. Bazı bebekler başlarını uzunca bir süre bile tutabilir. Size veya sesinize tepki verebilir. Nesneleri kısa süreli de olsa takip edebilir. Ancak bebeğinizin görmesinin tam olmadığını bilin. "Aguu" gibi sesler çıkarabilirler. Yeni doğan bebeğinizi görmek için ilk aylarda eviniz ziyaretçi akınına uğrar. Bebeğinizi kimseyle görüştürmemek, evden dışarı hiç çıkarmamak gibi kurallar koymanıza gerek yok. Ancak ziyarete gelenleri bebeğin öpülmemesi konusunda uyarın. Sürekli çekilen fotoğraflar, flaşlar bebeğinizin gözlerini rahatsız edebilir. Bebeği kucaklarına alacaklarsa mutlaka ellerini yıkamasını rica edin. Ayrıca hava uygun olduğunda giyimine dikkat ederek dışarı çıkarabilirsiniz. Ancak kalabalık ve kapalı mekanları tercih etmeyin.
Bebeğinizin 2. ayı:
Bebeğiniz ikinci ayda nesneleri takip mesafesi daha da artar. Karnının üzerindeyken kafasını kaldırabilir. Çıngırak gibi değişik seslere yanıt verebilir. Annesini ve sık gördüğü insanları tanımaya başlar. Hatta bazı bebekler nesnelere uzanabilir. Uyanık kalma süresi artmaya başlar. İkinci ay, bebeğinizin aşı ayıdır. Aşı sonrasında bazı bebeklerde ateş ve hafif bir halsizlik hali görülebilir.
Bebeğinizin 3. ayı:
Bebeğinizin artık çıkardığı sesler çeşitlenmiştir. Gülücükler başlar. Bir yanına dönebilir. Nesneleri uzun süre takip edebilir. İki elini kavuşturabilir. Özellikle annesinin sesine doğru dönebilir. Bu ayda aşı yoktur.
Bebeğinizin 4. ayı:
Bebeğinizin yüksek sesle gülmeye başlar. Başını tutar. Yuvarlanabilir. Bazı nesnelere ulaşarak eline almaya çalışır. Küçük nesnelere dikkat eder. Ellerinden tutup kendinize doğru çekerseniz, başını tutabilir. Agucuklar iyice artar. İkinci dönem aşıları bu ayda yapılacaktır. D vitaminin yanında bebeklere flor verilmesine bu ayda başlanabilir; bazen daha geç başlanır. Artık oyuncaklarla da ilgilenmeye başlamıştır. Hatta oyuncağını aldığınızda itiraz bile edebilir.
Bebeğinizin 5. ayı:
Beşinci ay, bebeğiniz için artık bir dönüm noktası. Çünkü bebeğiniz yavaş yavaş katı gıdalara geçmeye başlar. Oturma konusunda epey yol kateder. Başını dik tutabilir. Göğsünü yerden kaldırabilir, yuvarlanabilir. Bebeğinizi şimdiye kadar yatakta yalnız yatırdıysanız, artık dikkat etmeye başlayın. Bir gün bir de bakmışsınız ki bebek dönüyor. Artık çıngırakla oynamaya başlayabilir. Sosyal ilişkileri biraz daha gelişmiştir. Çağrıldığında bakabilir.
Bebeğinizin 6. ayı:
Bebeğiniz altıncı ayında yardımsız oturabilir. Oyuncağını elinden alınca size kızmaya başlayabilir. Ayakta dik tutarsanız, yere biraz basabilir. Avucuna bir şeyler alabilir. Bu dönemde, bebeğinizin yeni aşıları yapılacaktır. Başının arkasındaki bıngıldak artık kapanmıştır.
Bebeğinizin 7. ayı:
Bebeğiniz artık, eline verdiğiniz bisküviyi kendi kendine yiyebilir. Uzaklardaki oyuncaklara ulaşmaya çalışır. "Babba", "dedde" gibi kelimeleri söyleyebilir. Hatta bir şeylere tutunarak ayakta durabilir. El çırpıp, el sallayabilir.
Bebeğinizin 8. ayı:
Bebeğinizin kanepenin kenarına tutunup ayağa kalktığını görürseniz şaşırmayın. Bu ayda, bebeğinizi ayakta tutarsanız ayakları üzerine ağırlık verebilir. 8 aylık bir bebek, oyuncaklarını bir elinden diğerine geçirebilir.
Bebeğinizin 9. ayı:
Bebeğinizin artık yürümeye yönelik hareketleri iyice artmıştır. Oturur durumdan ayağa kalkabilir. Yüzüstü pozisyondan oturur duruma gelebilir. Farkında olmadan "anne", "baba" diyebilir. Dokuzuncu ay, ülkemizde kızamık aşısının yapıldığı aydır.
Bebeğinizin 10. ayı:
Bebeğinizin onuncu ayda ayakta durabilme özelliği artmıştır. Elinden oyuncağını almaya çalıştığınızda karşı çıkar. "Anne" ya da "baba" kelimelerini bilinçli olarak söyleyebilir. Küçük nesneleri parmakları ile yakalayabilir. Bu ince hareketler, sağlıklı gelişiminin bir göstergesidir. İsteklerini belli edebilir.
Bebeğinizin 11. ayı:
Artık evinizin küçüğü "hayır" kelimesini anlamaktadır. Küçük nesneleri tutabilir. El sallayabilir. Eşyalara tutunarak yürüyebilir. Tutunmadan kısa süre ayakta durabilir. "Anne" ve "baba" dışında kelimeler söyleyebilir. Bazı bebekler bu ayda yürüyebilir. Bebeklere özgü değişik bir dilde konuşabilir.
Bebeğinizin 12. ayı:
Bebeğiniz bu ayın sonunda yürüyebilir. Ancak bu yürüme genellikle çok başarılı olmayabilir. Artık sizinle oyunlar oynamaya başlayabilir. Bu ayda verem aşısının kontrolünü yaptırmayı unutmayın. Bebeğiniz artık sizinle sofrada oturabiliyorsa, sizin yediğiniz yemeklerden yiyebilir.