Yaramaz çocuklara nasıl davranmalı?
Çocuklar içlerindeki yüksek enerji ve öğrenme açlıkları nedeniyle hızlı öğrenip aktif olarak hayata katılırlar ve içlerindeki bu büyük hareket isteği nedeniyle bazı zamanlarda ailelerinden büyük tepki alırlar. Çocuktan çocuğa değişmekle birlikte biraz da aile içi eğitim ve davranışlardan etkilenen çocuğun bu huyunu değiştirmek için ona baskı kurmak ve kızmak, şiddet uygulamak sadece durumu daha da kötü hale getirecektir.
Anne ve babaların pek çoğu çocuklarının ya yaramazlıklarını görmezden gelerek onları şımartırlar, ya da çok fazla şikayet ederek hayatı çocukları için çekilmez hale getirirler. Halbuki doğru yöntemlerin başında onunla doğru iletişim kurabilmek ve sorumluluk ile sınırlarını bilmesini sağlamak geliyor. Sınırsız bir özgürlüğe sahip olduğuna inanan çocuk çok daha fazla yaramazlık yapma eğiliminde oluyor. Ancak bu sınırlar sinir ve baskı ile değil, doğru ve ayarında bir otorite algısı ile iletişim sayesinde sağlanmalıdır.
Ayrıca çocuğunuza karşı davranışlarınızda tutarlı olmanız onların bu sınırları daha iyi algılamasını sağlayacaktır. Yaptığı kötü şeylere vereceğinizi iddia ettiğiniz cezaları vermez ve geçiştirirseniz çocuğunuz da bundan cesaret alarak kötü davranışlarına devam edecektir.
Çocuğunuzla birlikte aktiviteler gerçekleştirmeniz hem canının sıkılmasını engelleyecektir hem de sizin dikkatinizi çekmek için olmadık davranışlarda bulunmasının önüne geçecektir. Ancak her hareketliliği şımarıklık ve yaramazlık ile karıştırmamalı, çocukların doğasında aktifliğin yer aldığını aklınızda bulundurmalısınız.
Her ne kadar yaramaz da olsa çocuğunuzun elbette iyi yönleri olacaktır. Kötü davranışlarını cezalandırırken iyi davranışları konusunda vurdumduymaz kalırsanız adaletsizliği farkeden çocuğunuz sizi otorite olarak kabul etmeyecektir. Faydalı işler yaptığında ona sevdiği şeylerle ufak tefek ödüller verirseniz iyi davranışlara yönlenmesini sağlayabilirsiniz.
Çok fazla boş vakite sahip olan çocukların ne yapacaklarına karar veremedikleri ve canları sıkıldığı için yaramazlık yaptıkları da görülen durumlar arasındadır. Yapmaktan hoşlandığı konularda onu gerekli aktivitelere gönderir ve vaktini doğru değerlendirmesini sağlarsanız yaramazlık ve şımarıklıklarının önüne geçebilirsiniz.
Yaramazlık ne yazık ki her zaman bu etkenlerden de kaynaklanmamaktadır. Hormonal veya bazı sinir rahatsızlıkları nedeniyle sürekli olarak yaramaz adı altında değerlendirilen çocukların ciddi sağlık problemleri ile boğuşabilme durumları da mevcuttur. Bu nedenle hiç bir şey çözüm vermiyorsa doktorunuza danışarak doğru teşhis ve tedavi yöntemini kararlaştırmalısınız.