Tedavisiz ama geçici bir süreç: Kolik bebek

Bebeğini kucağına alan her anne, evine gelmek ve bebeğinle birlikte sakin şekilde günü geçirmek ister. Ancak bebeğin bitmek bilmeyen ağlamaları, üstelik bu ağlamaların geceleri daha da artması annenin hayal kırıklığı yaşamasına, üzülmesine ve ne yapacağını bilememesine neden olur.

kolikbebek

Bebeğinizin ne yaparsanız yapın kesilmeyen ağlamalarının nedeni koliktir. Onu seversiniz, sallarsınız, kucağınızda taşırsınız ancak hiçbir şey işe yaramaz. Bu da anne ve baba için uykusuz geceler ve yorgun günler demektir. Kolik birkaç ay sürebileceği gibi, bazı teknikler kullanılarak daha hızlı olarak atlatılabilir. Kolik bebeğiniz üç haftalık olana kadar başlar ve haftanın en az üç günü, günde en az üç saat sürekli olarak nedensiz şekilde ağlar. İşin iyi yanı kolik bebeğiniz yaklaşık 3 aylık olduğunda ortadan kalkacaktır. Peki o ana kadar neler yapılmalı?

Kolik ile başa çıkmak için ilk öneri bebeğin kundağa sarılması olacaktır. Tabii ki bebeği sürekli olarak kundakta tutmayın. Kundağı uyku zamanlarında ya da zorlu anlarda yapın. Kundağın sıkı olmasına da dikkat edin, gevşek bir kundak hem bebeği rahatsız edecek hem de anneyi daha da yoracaktır. Bebeğinizin kundağı sevmediğini düşünseniz dahi bunu yapın. Kundağı yapıp bebeğinizi kucağınıza aldığınızda sakinleşeceklerdir. Bebekler anne karnında olduğu gibi sıkı şekilde kendilerine sarılınmasından hoşlanırlar. Bu onlara güven verir. Ayrıca kundak bebeğin düşme refleksi nedeniyle kollarını aniden çırpması ve korkmasının da önüne geçecektir.

Bebeğinizi kundakladıktan sonra kucağınıza alın. Bebeği yan olarak tutun, kulağına "şşşş..." şeklinde seslenin. Bu arada sallayın ve emmeleri için bebeğe emziğini verin. Bu şekilde bebeğinizin hemen her zaman uyumasını sağlayacaksınız.

kolikbebek

Kolik belirtilerini ortadan kaldırmak için kullanılabilecek bir başka ipucu ise, annenin yeme alışkanlığını değiştirmesi olacaktır. Anneler bebeklerini emzirdiklerinden hemen her şeyi yemeleri gerektiğini düşünebilir. Ancak unutmamak gerekir ki, yeni doğan bebeklerin sindirim sistemleri proteinlere karşı hassastır. Bu da annelerin her şeyi yememesi gerektiğini ortaya koyar. Örneğin süt, peynir, yoğurt, tereyağı, çikolata, kurabiye, enerji barları gibi yiyecekler protein ağırlıklı olduklarından, bebeğin sindirim sisteminde kolaylıkla işlenemez ve rahatsızlığa ve dolayısıyla da koliğe neden olur. Bu nedenle koliğin önlenmesi için annenin yeme alışkanlığını değiştirmesinde büyük fayda var. Özellikle süt ve süt ürünlerinden bu dönemde kaçınılması gereklidir.

kolikbebek

Kolik sorununu kontrol etmek için alınabilecek bir başka önlem ise, bebeğin annesini emerken gaz yutmamasına dikkat etmek. Bebeğin anne memesini tam olarak ağzına alması gerekli. Bebeğin annesini emerken gaz yutması mide ağrısına neden olacaktır. Bu arada bebek annesini emerken hızlı şekilde çok miktarda süt içip içmediği de kontrol edilmeli. Eğer bebek annesini emerken boğulur gibi oluyorsa büyük olasılıkla süt fazla geliyordur. Bunu dengelemek için anne, diğer göğsüne geçmeden önce en az 2-3 kez aynı göğüsten bebeğini emzirmeli. Ayrıca anne sırtını yaslayarak bebeğini emzirirse, bu duruş fazla süt akışını normale döndürecektir.

anesiniemenbebek

Bu arada havalar uygun olduğunda bebekle birlikte dışarı çıkmak da işe yarayabilir. Kısa bir yürüyüş yapabilir ya da balkonda oturabilirsiniz. Taze hava ve güneş anne ve bebek için harikalar yaratabilir. Ancak unutmayın kolik bebeğiniz bir yaşına gelene kadar kısa bir süre sürecek ve sonradan ortadan kalkacaktır.