Sır versem saklar mısın?

Çocuğunuz size, başka kimseye söylememeniz kaydıyla bir şey anlatır ve bunun sır olarak kalmasını isterse ne yapmalısınız?

cocukların-sıirlari-nasil-saklanir

Gençler arasındaki sırlar arkadaşlığın altın anahtarı olarak görülür. Çocuklarımız onlara verdiğimiz sözü tutacağımız koşuluyla bize de bu sırlarını anlatabilir. Onların inancını kırmak kendinizi kötü hissetmenize neden olsa da, bazen gerekli olabilir. Peki çocuğunuz, riskli ve zararlı etkileri olabileceği bir sırrı size söylerse tavrınız ne olmalı? Bu konuda kesin kurallar yok ancak uzmanlar bazı temel konularda görüş birliğine varmış durumda.

Sakin olun ve zarar testini uygulayın

Çocuğunuzun size kimseye söylememek üzere anlattığı sır, bazı riskler taşıyorsa buna yanıt vermeden önce "birkaç kez derin bir nefes alın." Olmasını isteyeceğiniz en son şey, çocuğunuzun bir sırrı size söylediği için pişman olmasına neden olmak. Genellikle hayati önem taşıyan bu konular sıklıkla karşılaşılan bir durum değil. Çocuklar daha çok bir arkadaşlarının davranışlarından endişe ederler. Örneğin bir arkadaşının birlikte olduğu kişiler sorunludur ve hatta çocuğunuzun arkadaşı, sizin çocuğunuzdan kendine ilişkin "yalan" söylemesini istiyor olabilir. Bunu bir gençlik "isyanı" olarak görmek ya da tehlikeli bir gidişe yönelmek şeklinde algılamak aslında ailenin değerleriyle doğrudan alakalı. İşte burada "ciddi bir zarar testi" uygulamak önem kazanıyor. Eğer çocuğunuzun söyledikleri ile olası bir zararın oluşabilmesi arasında çok kısa bir ayrım var ise bu önemli bir gösterge olacaktır.

Ayrım çok net değilse ne olur?

Bunu bir örnekle açıklamak çok daha kolay. Örneğin çocuğunuz okulun dans partisinden eve döndüğünde, arkadaşının alkol aldığını ve onu eve güçlükle bıraktıklarını söylediğini düşünün. Ve çocuğunuzun size, olanları arkadaşının ailesine söylememe konusunda söz verdirdiğini varsayın. Böyle bir durumda çocuğunuz, arkadaşının ailesinden arkadaşının sağlık durumu hakkında mutlaka bilgi alması gerekir. O zaman çocuğunuz size söz verdirmiş olsa bile, söz konusu durum arkadaşının sağlığı olduğu için sorun yaratabileceğini anlatarak, arkadaşının ailesine durumu anlatmak gerektiğini vurgulamalısınız. Ancak, çocuğunuzun arkadaşının eve güvenli bir şekilde ulaştığından ve sağlığının iyi olduğundan eminseniz, bundan ailesine bahsetmek tamamen size kalmış bir durum. İleride benzer olayların yaşanmaması için çocuğunuzun arkadaşlık ilişkisinin zarar göreceğini düzgün bir dille anlatmakta fayda var.

Gizlilik ve güvenlik ikilemi

Çocuğunuzdan bir arkadaşına verdiği sözü tutmamasını istemenin gerçekten önemli sonuçları olabilir. Çocuğunuz okulda çeşitli sıfatlarla karşılaşabilir ve sosyal olarak dışlanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Sosyal tepkiler konusundaki endişelerine rağmen çocuklarımızın bu tür sırları bizimle paylaşmasının bir nedeni de, söz konusu sırrın tek başlarına kaldıramayacakları kadar büyük olmasıdır. Aslında sizden yardım istiyorlardır.

Onlara size anlattıkları sırrı tutacağınızı söylediğinizde, çocuğunuzu onurlandırmayı da unutmayın. Ona çok iyi bir arkadaş olduğunuzu hissettirin ve kendisiyle gurur duyduğunuzu anlatın. Ancak, bir arkadaşlığın bitmesi anlamına gelecek dahi olsa, söz konusu sırrın, bir kişinin yaralanması ile sonuçlanabilecek riskleri taşıması halinde bunun açıklanması gerektiğini de çocuğunuza açıkça anlatmanız gerekli.

Sonuç hangi şartlarda sırrı saklamak, hangi şartlarda sırrı açıklamak gerektiği arasında çok küçük bir nüans vardır. İzlenecek yola ilişkin yazılı bir metin ne yazık ki yok. Tek ipucu, çocuğunuzun arkadaşının güvenli olup olmayacağı konusundaki kriter olmalı.