Gaz Sancıları İçin Neler Yapılabilir?
Gaz probleminin önlemek mümkün mü?
- Emziren anne beslenmesine özen göstermelidir. Sigara, kahve, çay, çikolata, baharatlı yiyecekler, annenin sindirim sorunu yaşadığı besinler, kuru bakliyat, kabuklu deniz ürünleri, turunçgiller, lahana, brokoli, bezelye gibi yiyecekler gaz problemine neden olabilir bu yüzden dikkatli tüketilmelidir.
- Bebekler emzirilirken dik pozisyonda emzirilmelidir.
- Yeterli sürede emzirilmeli az veya çok beslemekten kaçınılmalıdır.
- Beslenme sonrası sırtı sıvazlayarak dik pozisyonda ya da parmak uçları ile hafif sırta vurarak gazı çıkartılmalıdır.
- Bebek memede çok uzun süre tutulmamalıdır.
- Biberonla beslerken bebeğin hava yutmadığından emin olunmalı, uygun biberon seçilmelidir. Biberon deliği bebeğin ayı ile uyumlu olmalıdır. Çok hızlı akmamalı ya da emerken bebeği zorlamamalıdır. Eğer gaz ve kabızlık yakınması oluyorsa mama değişikliği yapılabilir. Miktarda bebeğin ihtiyacına uygun olmalıdır.
- Besin alerjisi açsından aile öyküsü olan bebeklerde cilt sorunları, kusma, iştahsızlık, kanlı dışkılama, kilo alamama gibi yakınmalarda varsa süt alerjisi olabileceği unutulmamalıdır. Annenin beslenmesinden süt ürünleri çıkarıldığında durum düzelir.
Gaz sancısı çeken bebeğe ne yapmalı?
Hemen her istediğinde bebeğin kendini güvende hissetmesi açısından emzirilmeli ancak çok miktarda süt alımı sonrası kusmaları ile birlikte ağlaması oluyorsa bir süre kucakta sakinleştirilmelidir. Kucakta hafif dans eder şekilde veya sallayarak, okşayarak görsel, işitsel ve dokunsal uyaranlar faydalı olacaktır. Aşırı sallamaktan kaçınmak gerekir.
Karınları üzerine yatmak, kucakta yüzü yere bakacak şekilde kol üzerine yatırmak rahatlatabilir. Emme isteği fazla olan bebekler beslendikten sonra sakinleşmelerini sağlamak için kısa süreli emzik de verilebilir.
Bebeği izleyen çocuk hekimi mutlaka aileye infantil kolik hakkında detaylı bilgi vermeli, empati kurmalı ve güven vermelidir. Hastalığın kendini sınırlayan ve iyileşen bir hastalık olduğunu vurgulamalıdır.
Öncelikle bebeğin rahatlatılması önemlidir. Kendi haline ağlamaya bırakılmamalıdır.
Açlık, emme isteği, uyku, uyaran isteği mutlaka gözden geçirilmelidir. Bu ihtiyaçlardan birini karşılamak onun daha sakin ve güvende olmasını sağlar. Sık beslemek ve kucakta olmak bebeği rahatlatabilir. Sallama, ses çıkaran oyuncak veya araçlar, bebek arabası ritmik uyaranlar vereceği için etkili olabilir.
Gaz giderme için kullanılan ilaçlar çoğu zaman etkili olmayabilir. O nedenle fazla miktar ve sayıda ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Ağlama saatlerine yakın banyo ve sonrasında yapılacak masaj yine bebeğinizi rahatlatabilir. Banyo sırasında ılık su içinde iken karın masajı, ayakların sıcak tutulması, karın üzerine yatma ya da sıcak su torbası ile dikkatli şekilde karna sıcak uygulama da bebeği rahatlatabilir.
İnfantil kolikli bebeklerin ağlaması kolay provake olduğu için çevresindeki uyaranların azaltılması ve sakin ortamda bulunması, anne ve baba tutumu da sakinleşmelerini sağlayabilir. Ancak mizacı gereği sürekli uyaran ihtiyacı olan bir bebekte tersine daha fazla ağlamaya da (benimle ilgilenin) neden olabilir.
Gaz sancısını gidermek için yapılan hatalar nelerdir?
Çoğunlukla beslenme şekli ve sıklığında yapılan hatalardan kaynaklanır. Bu hatalar şöyle sıralanabilir:
- Aşırı beslemeye çalışma ya da az besleme
- Anne sütü alıyorsa annenin beslenmesi ile aldığı yememesi gereken yiyecekler
- Bebeğin ağlamasına aşırı tepki gösterme, giderek artan gerginlik
- Bebeğin yakınmalarının bir süre sonra kendiliğinden de geçeceğini unutma, sık hekime başvuru, çok sayıda ilaç kullanma eğilimi
- Bebeğin mizacına uygun olmayan uyaran verme, aşırı ağlamaya neden olma, çevre faktörleri
- Nadiren de olsa altta yatan başka bir problem olma olasılığını göz ardı etme
Gaz sancısı geçmiyorsa ne yapmalı? Hekim başvurmak gerekir mi?
Genellikte artan şiddette ağlama veya ağlama süresinin uzaması
Eşlik eden kusma, kanlı kaka yapma, beslenme isteksizliği, artan karın şişliği, ciltte yaygın egzama
Kilo alımında duraklama
Boğulmuş fıtık, ateş, bilinç değişikliği gibi bulgular varsa mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Üriner sistem enfeksiyonu, akut otitis media inek sütü alerjisi ekarte edilmelidir.
İlaç tedavisi etkili midir?
Davranışsal tedavi ve bebeği rahatlatacak uygulamalar daha etkin olmaktadır.
Bitki çayları ve bitkisel kökenli gaz giderici şuruplar yeterli etkinlik gösteremeyebilir ayrıca yan etkilerine karşı da doktor bilgisi olmadan kullanılmamalıdır.
İlaç tedavisinde sık kullanılan simetikon, gazın rahat çıkarılmasını sağlamakta ancak fayda gösterilememiştir.
Spazmı gidermeye yönelik ilaçlarla da ciddi yan etkiler gözlenmektedir.