Ergenlik öncesinde çocuğunuzla nasıl ilgilenmelisiniz?
Uzmanlar ergenliğin genellikle 13 yaşında başladığına dikkat çeker. Ancak bir de ergenlik öncesinde olan yani yaşları 8 ile 12 arasında olan çocuklarınız var. Onlar artık ergenliğe doğru yavaş yavaş adım atarken, ebeveynler de çocuklarının gelişimine katkı sağlayacak yeni teknikler aramaya başlar.
Çocuğunuz küçükken taleplerini tahmin etmek çok kolaydı. Ya altının değiştirilmesini isterler ya da karınlarının doyurulmasını. Arada ise oyun oynamak onları tamamen mutlu ederdi. Ancak ilkokula başlayan ve hatta birinci sınıfı bitirip, ikinci sınıfa geçen çocuklarınız artık yeni bir döneme girmiş demektir. O andan itibaren ne düşündükleri, ne talep ettikleri çok da net olmamaya başlar. Bu dönemde "pozitif ebeveynlik" teknikleri işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
1- Onlarla iletişiminizi değiştirin:
Bu yaşlardaki çocuklar artık fazla konuşmak istemezler. Onlarla konuşmak için çaba harcamak gerekir. Akıllarındaki her şeyi anlatmazlar ve anne ve babalar hep çocuklarının aklında bir sorun olduğunu düşünürler. Onlara "aklında bir şey mi var?" diye sorsanız ya "hiçbir şey" diye bir yanıt alırsınız ya da sadece olumsuz anlamda omuzlarını silktiklerini görürsünüz.
Bu yaştaki çocuklarınız ile ilgilenirken yargılamalarınızı hemen yapmamak ve büyük tepkiler vermemek önemlidir. O nedenle çocuklarınıza sizinle konuşmanın "güvenli" olacağı hissini vermelisiniz. Aynı zamanda anne ve babaların aynı yaşlardaki hikayelerini dinlemek bu yaştaki çocuklar için önem taşır. O yaşlarda sizin yaşadıklarınızı duymak ve sorunlarla nasıl başa çıktığınızı öğrenmek çocuklarınıza iyi gelecektir. O nedenle iletişim kurmak için sohbet başlatmaya çaba gösterin, sohbetin rahat bir ortamda gerçekleşmesini sağlayın, çocuğunuzun tepkilerini gözlemleyin, onları anlamak için dinleyin ve hikayelerinizi paylaşın.
2- Çocuklarınız artık mekana ve saygıya ihtiyaç duyarlar:
Tüm çocuklara yaşlarına göre saygı göstermek gerekir ancak ergenlik öncesi zamanlarda bu biraz daha önemli. Çünkü artık bu yaşta "saygı göstermenin" ne olduğunu çocuklarınız anlamaya başlamıştır. Bu nedenle bu yaşlardaki çocuklarınıza saygı göstermeli ve zaman zaman yalnız kalmak istemelerini anlayışla karşılamalısınız. Özellikle bu yaşlarda okulda yoğun bir gün geçiren ve akşamları da evde kendilerini yoğunluğun içinde bulan çocuklarda davranış bozuklukları görülebilir. Bu nedenle onlara kendilerine ait bir mekan sağlamak oldukça işe yarayacaktır.
3- Düzeltme gerekli ancak ilişki her şeyden önemli:
Artık çocuğunuz meyve suyu için, oyuncaklar için sinir krizi geçirmeyecektir. Vurmayacak, çimdiklemeyecek ya da size isim takmayacaktır. Bu yıllarda "pozitif ebeveyn" yaklaşımını benimseyerek çocuğunuzla güçlü bir ilişki kurmuşsanız, yeni dönemde işler daha iyi gidecektir. Cezalandırma en iyi disiplin verme yöntemi değildir ve davranışların nedenine bakmak her zaman daha önemlidir. Eğer bu dönemde çocuğunuzun yaptığı beklenmedik ya da hayal kırıklığı yaratacak bir şeye ilk tepkiniz onu cezalandırmak olursa, bu davranış arkasındaki nedeni asla bulamazsınız.
Çocuğunuzun bu yeni dönenimde onunla iletişiminizi koparmamak için güven vermeyi unutmayın. Ondan bekledikleriniz konusunda açık olun ancak tabii ki beklentileriniz mantıklı olsun. Onların mahremiyetini ve mekanlarına saygı gösterin. İletişim kurarken proaktif olun. Konuşmayı güvenli hale getirin ve kolaylaştırın. Cep telefonunu elinden almak ve odasına göndermek için acele etmeyin. Öncelikle davranışının arkasındaki nedeni öğrenmeye çalışın.
Ergenliğe giren çocuğunuza nasıl yardımcı olursunuz?