Düşük Nedir ? Neden Kaynaklanır?
Hamile kalmak ve sağlıklı bir bebek doğurmak her anne adayının en büyük rüyasıdır. Ancak bazen olumsuzlukla sonuçlanır.Hamile kalan her kadın özellikle düşükle ilgili doğru yanlış pek çok tavsiyeyi dinlemek zorunda kalır. Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru sık karşılaşılan düşükle ilgili doğru bilinen yanlışları sıraladı…
YANLIŞ: Düşük, seyrek görülen bir durumdur, nereden gelip beni buldu?
DOĞRU: Her 7 gebelikten biri düşükle sonuçlanır. Erken dönem gebelik kayıplarını da buna katarsak oran daha yüksektir. Tüp bebek gibi tedavi yöntemleri ile gebe kalanlarda düşük olasılığı yüzde 20 kadardır.
YANLIŞ: İlk aylarda vajinal muayene, vajinal ultrasonografi düşüğe neden olabilir.
DOĞRU: Erken dönemdeki gebelikler ancak vajinal yolla yapılan ultrasonografi ile değerlendirilir. Bu işlem, gebeliğin normal olup olmadığının belirlenmesi ve dış gebeliğin ekarte edilmesi için gereklidir. Korkulduğu gibi herhangi bir riski yoktur ve düşüğe neden olmaz.
YANLIŞ: Ben düşük yapmadım, bebek karnımda öldü.
DOĞRU: Bebeğin kalp atışlarının durması da düşüktür. Kanama olmasa da gebelik kesesi büyümüyor ve bebeğin kalp atışları duyulmuyorsa bu da düşük olarak adlandırılır.
YANLIŞ: İş yaptım, çok yoruldum, düşük oldu.
DOĞRU: Bugüne kadar yapılan araştırmalar, fiziksel aktivite ile düşük riski arasında bir ilişki olduğu göstermemiştir. Yolculuk, iş yapmak, yorulmak düşük riskini arttırmaz. Düşük nedeni daha çok embriyodaki bir problemdir. Kromozom bozuklukları düşüğün en sık nedenidir.
YANLIŞ: Kan uyuşmazlığı düşüğe neden olur.
DOĞRU: Erkek ve kadın arasındaki kan uyuşmazlığı düşüğe neden olmaz.
YANLIŞ: Düşük sonrası kürtaj yapılması risklidir, daha sonra gebe kalma şansını azaltır.
DOĞRU: Gebelik bozulduktan sonra rahim içinde parça kalmışsa, bunun temizlenmesi gerekir. Bu da ancak kürtajla yapılabilir. Aksi takdirde gebelik artıkları kanama ve enfeksiyona neden olabilir.
YANLIŞ: Düşükten sonra tekrar gebe kalmak için 6 ay beklemek gerekir.
DOĞRU: Düşük yaptıktan sonra kişi kendini yeni bir gebelik için hazır hissettiğinde gebe kalabilir. Bunun için belirli bir süre beklemeye gerek yoktur.
YANLIŞ: Tüp bebek yaparsam düşük riski daha az olur.
DOĞRU: Yardımcı üreme teknikleri tüp bebek yöntemi ile gebe kalanlarda düşük riski, kendiliğinden olan gebeliklere göre daha yüksektir. Tüp bebek yapılması düşük riskini azaltmaz.