Çocuklarınıza söylememeniz gereken 6 sözcük

Çocuklarla konuşmak zaman zaman evde ebeveynlerin en çok zorlandığı konular arasında yer alır. Klişe kelimeler ve ilkeler çocuklarınızın onlardan ne beklediğinizi anlamaları için yeterli olmayabilir. Çocuklar anne ve babalarının olumsuz cümlelerine bir süre sonra alışırlar. Hal böyle olunca onlara yönelik ifadeleriniz hiçbir anlam ifade etmemeye başlar.

cocuklarasoylenmemesigereken6sozcuk

Çocuklarla konuşurken bazen sert ve zorlayıcı sözcüker birçok sorun ortaya çıkarabilir. O nedenle çocuklarınızdan beklediklerinizi ve onlardan isteklerinizi belirtirken kullanılmaması gereken bazı ifadelerin bulunduğu unutulmamalı. İşte kullanmamanız gereken o 6 ifade...

1- Bir şeyin yok, iyisin:

cocuklarinizasoylenmemesigereken6sey

Çocuğunuzun canı bir şekilde yandığında genellikle ilk kullanılan ifade "bir şeyin yok" şeklindedir. Oysa çocuğunuz için bu ifade hiç de sempatik değildir. Çocuğunuz bu ifadeyi duyunca ağlamasının hiçbir anlam taşımadığını düşünecektir. Çocuğunuzun canı yandığında söylenen "bir şey yok" sözcüğü hassasiyetinizi ona aktarmayacaktır. Onun yerine, düşmesinin ne kadar can acıtıcı olduğunu anladığınızı ve iyileşmesi sağlayacağını söyleyin. Bu ifade çocuğunuzu sakinleştirecek ve canının acıdığını unutmasını sağlayacaktır.

2- Diğer arkadaşların çok daha iyi yapıyor:

cocuklara-soylememnizgerek6sozcuk

Çocuğunuzu arkadaşlarıyla kıyaslamak onlara yapabileceğiniz en kötü şeydir. Ondan beklediğiniz notları her alamayışında ya da ödevini zamanında tamamlayamadığında onu arkadaşlarıyla karşılaştırmak, yapmanız gereken son şey olmalı. Karşılaştırma çocuklarınızı tamamen olanlardan soğutabilir ve özgüven kaybı yaratabilir. Çocuğunuzun başarısını ölçmek için diğer çocukları kullanmayın. Onun yerine, büyük sorunların üstesinden gelebilme potansiyeline sahip olduğunu anlamasını sağlayın.

3- "Artık oyun oynamak yok":

cocuklarasoylenmemesigereksozcuklar

Çocuğunuzun odasındaki oyuncakları toplamasını beklemek tabii ki çok doğal. Ancak kendisine söylenmesine rağmen, oyuncaklarını ait olduğu yere koymadıysa, çocuğunuzu bir daha oyun oynayamacağı konusunda tehdit etmeyin. Bu tehdit ile çocuğunuzun bilinçaltına, kendisine söylenenleri yerine getiremediğinde sevilmeyeceği mesajını iletmiş olursunuz. Ayrıca çocukların düşünce sistemi doğrusal şekilde çalışmaz. Sorumluluk almaları zamanla olur. Tehdit etmek yerine, "Eğer oyuncaklarını yerine koymazsan, sen uyurken evden dışarı çıkabilirler" gibi bir ifade kullanabilirsiniz. Böylesi bir ifade, oyuncaklarını güvende olmaları için kutuya yerleştirmelerini sağlayacaktır.

4- "Yeter artık, dur":

cocuklarasoylenmemesigerek6sozcuk1

Bir çocuğun sürekli olarak bir şeyler istemesi doğal bir davranıştır. Siz kabul edene kadar sürekli olarak taleplerini dile getirmekten bıkmayacaklardır. Eğer isteğini kabul etmek istemiyorsanız, onu tehdit etmeyin. Bu bir sonraki seansı daha da kötü hale getirecektir. Tehdit, çocukların daha inatçı olmalarını ve aynı davranışları tekrar etmelerine neden olur. Dahası eğer çocuğunuzun hassas bir yapısı varsa, tehdit etmek psikolojik olarak zarar verici olabilir. Çocuğunuzun talebini ortaya çıkaran nedenleri ortadan kaldırmaya yarayacak taktikler geliştirin. Çocuğunuzu aynı şekilde tatmin edecek alternatif seçenekler bulmaya çalışın. Ya da, çocuğunuzun ısrarla talep ettiği şeyi unutacağı bir ortam yaratın.

5- "Senin yüzünden geç kalıyoruz":

cocuklarasoylenmemesigereken6sozcuk

Ailelerin bir randevuya, bir etkinliğe ya da işe geç kalmaları çok şaşırtıcı değildir. Siz tam kapıdan çıkmak üzereyken çocuğunuz yiyecek bir şey isteyebilir, kaybettiği çorabının nerede olduğunu sorabilir ya da yere bir şeyler dökebilir. Çocuklu bir aileyseniz dakiklik zaman zaman zor olabilir. Aynı zamanda çocuklarınızda sizin hızınıza yetişmelerini istemek de etkili olmayabilir. Onlara sürekli olarak acele etmelerini söylemek, motivasyonlarını kaybetmelerine neden olur. Zaten gecikmenin kendilerinden kaynaklandığı suçlamalarıyla sürekli karşı karşıyadırlar ve üstelik sık sık bağırmak onları daha sinirli hale getirebilir. Burada iş anne ve babalara düşüyor. Eğer çocuklarınızla birlikte bir yere gidecekseniz, bir saat önceden hazırlandığınızdan emin olun. Sabah erkenden işe giderken yanınıza alacağınız şeyleri hazırlayın. Böylece sürekli bir şeyler isteyen çocuklarınızın peşinde koşarken, sizin için gerekli şeyleri unutmamış olursunuz.

6- "Bunu yapana kadar televizyon izleyemezsin...":

cucuklarasoylenmemesigerekn6sozcuk2

Çocuğunuzun televizyon izlemesine izin vermeyerek ve onun daha üretken bir şey yapmasını sağlayarak başarılı olduğunuzu düşünebilirsiniz. Gerçekte bu davranış size bir şey kazandırmaz çünkü, çocuğunuzun istediği çizgi filmi izlemesine izin vermeyerek tek yaptığınız şey, onun zihnini bloke etmek olacaktır. Bu şekilde ne ondan yapmasını istediğiniz şeyi konsantre olabilir ne de televizyonda olanın dışında bir şey düşünebilir. Çocuğunuzun izlemek istediklerini izin verin ancak bunun için bir program geliştirin. Onun için televizyon izleme tablosu hazırlayın. Bu şekilde ödev, çalışma ve oyun arasındaki dengeyi sağlayacaktır. Ayrıca beğendiği çizgi filmi izlemesi için yeterli zamanı da çocuğunuza verin.

Anne babalar olarak zaman zaman aşırı otoriter davranabiliriz. Ancak bu otoritenizin çocuğunuzun duygularını olumsuz etkilemesine izin vermeyin.

Çocuklarınıza asla söylememeniz gereken diğer sözcükler için tıklayın