Çocuklarda utangaçlık için aileler neler yapabilir?

Bebekler eğlence kaynağıdır! Her anne ve baba, bebeklerinin büyüyerek yaramaz bir çocuğa, ardından da okuldaki arkadaşlarıyla birlikte olmayı tercih eden heyecanlı bir birey olmasını izlemekten keyif alır. Ancak çocuğunuzun içine kapanık, sosyalleşmeden kaçan ve daha çok kendi kendine vakit geçiren birisi olma olasılığı da var. Peki bunu nasıl aşarsınız?

cocugunuzun-utangacligi-nasil-asilir

Aslında birçok çocuk utangaç ve içine kapanık olma eğilimindedir. Eğer çocuğunuz utangaç ya da içine kapanık birine ilişkin ipuçları sergiliyorsa, ona yardım etmek gerekir. Biraz anlayış ve kabullenme, sorunun aşılması için atılabilecek önemli adımlardır. En başında utangaçlığın bir hata değil, kişisel bir durum olduğunu anlamak gerekiyor. Bunun iyi tarafı, çocuğunuzun zaman içinde bu sorunu aşabilecek olması. Ama o ana kadar çocuğunuzun kendisine olan güvenini geliştirmesi ve daha sosyal olması konusunda her zaman yardımcı olmalısınız.

1- Çocuğunuzla mutlaka konuşun

cocugunuzla-konusun

Birçok çocuk kökenleri çok derinlere giden sorunlar nedeniyle utangaç tavırlar geliştirir. Bunların çoğunluğu ailevi nedenlerden kaynaklansa da her çocuk için aynı şey geçerli değildir. Öncelikle çocuğunuzun öğretmeni ile mutlaka konuşun ve çocuğunuzun okulda nasıl davrandığını ve arkadaşlarıyla nasıl ilişki kurduğunu öğrenin. Cinsel istismar, boşanma, kavgalar ve sözlü saldırılar çocukların çekingenlik ve utangaçlık eğilimlerini artırır. O nedenle çocuğunuzun tüm bu potansiyel tetikleyicileri karşı korunduğundan emin olun. Eğer çocuğunuzun küçüklüğünde büyük travmalar yaşamışsa, sorunun aşılması için profesyonel destek almanız gerekebilir.

2- Empati kurun

utangac-cocuk

Sempati duymak ile empati kurmak arasında bir fark vardır. O nedenle burada hata yapmamak gerekiyor. Çocuğunuza sempati duymak, kendisinden daha fazla utanması sonucunu doğurabilir. Bu çocuğunuzu daha utangaç hale getirebilir. O nedenle, ne olursa olsun yargılayıcı davranışlar göstermekten kaçının. Onunla empati kurun ve ne kadar iyi bir kişi olduğunu açıklayın. Başarılarından dolayı onu cesaretlendirin ve kendisini kötü hissetmesinin gerekmetiğini anlatın. Sıklıkla, çocuğunuzun sizin için neden dünyadaki en iyi çocuk olduğunu düşündüğünüzü belirtin.

3- Çocuğunuzun güçlü yanlarını keşfedin

cesaretlendirin

Birçok çocuk kendisine güvenmediği ve motivasyon eksikliği yaşadığı için utangaç tavırlar geliştirebilir. O nedenle birey olarak çocuğunuzun güçlü yanlarını keşfetmesine yardımcı olun. Bunun için de, sahip olduğu iyi ve kaliteli özelliklere dikkat çekin. Bu tür davranış kişiliğini oluşturma konusunda çocuğunuzu cesaretlendirecektir. Her çocuğun yaparken kendini iyi hissedeceği bir etkinlik mutlaka vardır. Çocuğunuzun kendisini ne zaman iyi hissettiğini belirleyin ve çocuğunuzu bunun için cesaretlendirin.

4- İletişim kurma konusunda cesaretlendirin

cocuklarin-arkadaslari

Çocuğunuzun konuşmaya başlaması ve dışa açılması için en iyi yol, kendi yaşıtlarıyla iletişim kurmasıdır. İşte bu nedenle okul arkadaşlarını ya da kendi yaşıtı akrabalarından birkaçını davet edin. Çocuğunuz ve arkadaşlarını, çocuğunuzun kontrolü elinde bulunduracağı durumlarda bırakın. Bu durum, çocuğunuzun birey olarak kendi rolünü üstlenmesine yardımcı olacaktır.

5- Çocuğunuzu yaftalamayın

Çocuğunuz ile ilgilenirken yapılabilecek en büyük hata onu bir şekilde yaftalamaktır. Bu özellikle sosyal birlikteliklerde olumsuz etki yaratır. Çocuğunuzu "utangaç" olarak nitelendirmek, kendisine olan güveni daha fazla kaybetmesine neden olur. O nedenle kendi kendine çözüm bulduğu sorunlara dikkat edin. Çok zorlamadan, çocuğunuzu bu tür davranışları tekrarlaması için cesaretlendirin.

cocugunuzu-yaftalamayiin

Bu önerileri uygulamak, çocuğunuzun kendisine olan güvenini geliştirmesinin yolunu açacaktır. Özellikle arkadaşlarıyla birlikte olduğu sürenin artması, çocuklarınızın hayatlarını doyasıya yaşamasını sağlayacaktır. O utangaçlığı aşmanın en etkili yollarından birisi bu iletişim olacaktır.