Çocuklarda kitap sevgisi ve kitap okuma alışkanlığı
Çocuğunuza kitap okumak onun okul çağlarında ve sonrasında başarılı olmasının anahtarlarından birisi. Hatta bunu, çocuğunuz okumayı öğrendikten sonra da yapmalısınız. Uzmanlar, en azından çocuklara ilkokul döneminde kitap okumanın sürdürülmesi gereken bir davranış olduğuna dikkat çekiyor.
Çocuklara kitap okumak, hatta başlangıçta yüksek sesle okumak kitap okuma alışkanlığı için önem arz ediyor. Bu nedenle eğer çocuğunuz sevdiği bir kitabı tekrar tekrar okumanızı isterse asla sıkılmayın. Aynı kitapları okumak bile, çocuğunuzun okumaktan zevk aldığının bir göstergesidir.
Çocuğunuza okuyacağınız kitaplar, onun okuma düzeyinden bir ya da iki yaş büyük çocukların okudukları kitaplar olmalı. Böyle yaparak çocuğunuza yeni kelimeler, yeni deyimler ve yeni fikirler öğretmiş olacaksınız. Bu da aklında sorular belirmesine neden olacak, merak edecek ve sohbet etmeye başlayacaktır. Sorular sorması konusunda onu cesaretlendirin ve övün. Merakın göstergesi olan bu sorular öğrenmesine yardımcı olacaktır. Çocukların öğrenme şekillerinden biri de kitaplar hakkında konuşmaktır. Örneğin, kitap hakkındaki fikirlerini alabilir ve tartışabilirsiniz. Bu şekilde bazı soruların yanıtlarının kitapta değil, kafamızda olduğunu öğrenecektir.
"Önce resimleri anlatın"
Çocuğunuza bir kitabı okumaya başlamadan önce, resimlere gözatın ve ona gördüğünüz herşeyi anlatın. Bu hikaye hakkında çocuğunuza fikir verecektir. Okurken zaman zaman ara verip konuşun. Çünkü kitap okumak hayatımızda yaşadıklarımızı hatırlamamıza neden olur. Bu his ve bağlantılar okuyucunun beyninin uyanık olmasını ve hikayeden uzaklaşmamasını sağlar.
Bir kitabı tek gecede bitirmeniz gerekmediğini unutmayın. Okumak, kitabı hızla bitirmek değil, okuma alışkanlığını kazandırmak için önemlidir. Çocuğunuz zihni hikayenin anlamı kadar önemlidir. Çünkü insanlar okudukça bilgi dağarcıklarını ve duygularını geliştirirler. Bu deneyimlerin miktarı, sıklığı ve yoğunluğu, okuyucunun okuma sırasında kuracağı iletişime ve alacağı tepkilere bağlıdır. Bu nedenle ebeveynler okumanın sadece hayatımızın bir parçası olmadığını, aslında hayatımızın ve hayatımıza dair herşeyin okuma üzerinde büyük etkisi olduğunu asla unutmamalı.
Çocuğunuzun okuma sorununa yardımcı olmak için tıklayın