Çocuklarda Karbonhidrat Tüketimi

Türkiye'de 7-8 yaş grubu  çocukların yüzde 66.1'ipizza, pide, lahmacun gibi yiyecekleri haftada 1-3 kez,  yüzde 42.7'si ise bisküvi, kek ve kurabiyeyi haftada en az 4 kez tüketiyor.

Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, Dünya SağlıkÖrgütü (DSÖ), Milli  Eğitim Bakanlığı ve HacettepeÜniversitesinin yürüttüğü "Çocukluk Çağı Obezite Araştırması (COSI-TR) Ön Sonuçları" açıklandı.

Ülke genelinde 163'ü kentte, 53'ü kırsalda olmak üzere toplam 216  okulda, 7-8 yaş grubundaki çocukları kapsayan araştırmada, 2 bin 541 kız, 2 bin  560 erkek öğrenciye; kentte 4 bin 2, kırsalda ise 854 olmak üzere toplam 4 bin  856 aileye ulaşıldı.

Okulların yüzde 22.7'sinde reklama engel yok 

Okulların beslenme politikaları ve beslenme olanaklarının da  incelendiği araştırmaya göre, okulların yüzde 78,5'inde kantin, yüzde 20,6'sında  yemekhane bulunuyor.

Okulların yüzde 9,7'sinde taze meyve ve yüzde 8.3'ünde taze sebze tüm  öğrencilere ücretsizverilirken; okulların yüzde 61,4'ünde tüm öğrencilere  ücretsiz süt dağıtılıyor. Okulların yüzde 78,5'inde beslenme eğitimi yapılıyor.

Kentteki okulların yüzde 81,4'ünde tüm öğrencilere beslenme eğitimi  verilirken; bu yüzde kırsalkesimde yüzde 69,8'de kalıyor. Okulların yüzde  22,7'sinde yiyecek ve içecek reklamlarına herhangi bir engelleme yapılmıyor.

Okulların yüzde 62'sinde sağlıklı yaşam aktiviteleri yapılıyor 

Araştırmada "Yerleşim Yerlerine Göre Okullarda Oyun Alanı Olma, Beden  Eğitimi Dersi Uygulaması, Sağlıklı Yaşam Aktivitesi ve spor Etkinliklerinin  Düzenlenmesi" bölümünde de çarpıcısonuçlar elde edildi.

Buna göre, okulların yüzde 62'sinde sağlıklı yaşam aktiviteleri  yapılıyor ve yüzde 63.4'ünde tüm öğrencilere yönelik sportif aktiviteleri düzenleniyor.

Okulların yüzde 97,2'ye denk gelen bölümünde beden eğitimi dersi  yürütülüyor ve yüzde 96,3'ünde oyun alanı bulunuyor. Kentsel yerleşim  birimlerinde yer alan okullarda tüm öğrencilere yönelik sağlıklı yaşam  aktiviteleri ve spor etkinliği düzenleme yüzdeleri kırsal kesime göre çok daha  fazla çıkıyor.

Çocukların yüzde 1,9'u hiç kahvaltı yapmıyor 

Ailelerin yüzde 95.9'u çocuklarının bebekken anne sütü aldığını, yüzde  4,1'i anne sütü almadığını ifade ediyor.

Kahvaltı alışkanlığı konusunda ailelerin yüzde 84,6'sı çocuklarının  her gün, yüzde 13,5'i haftada 2-6 defa kahvaltı yaptığını belirtiyor. Verilere  göre, çocukların yüzde 1,9'u ise kahvaltı öğününü atlıyor, her 6 çocuktan 5'i her  gün kahvaltı yapıyor.

Çocukların yüzde 37'si şeker içeren gazlı içecekleri hiç tüketmiyor 

Görüşülen ailelerin yüzde 42,8'i çocuklarının her gün taze meyve,  yüzde 18,3'ü ise taze sebze tükettiğini ifade ediyor. Çocukların yüzde 35,6'sı  taze sıkılmış, yüzde 21,7'si ise hazır meyve suyunu hiç içmiyor.

Şeker içeren gazlı içecekleri hiç tüketmeyen çocuk yüzdesi 37, diyet  gazlı içecekleri hiç tüketmeyen çocuk yüzdesi ise 85,4 olarak belirlenen  araştırmada, çocuklar arasında her günpeynir tüketme oranı yüzde 51, ayran içme  oranı yüzde 28,7 ve yoğurt yeme oranı yüzde 36,9.

Her 10 çocuktan biri hergün kırmızı et tüketebiliyor 

Et ürünlerinin tüketiminin süt ürünlerinin tüketimine göre daha az  olduğu dikkati çekiyor. Görüşülen ailelerin yüzde 9,8'i çocuklarının her gün  kırmızı et, tavuk ya da hindi eti yediğini belirtiyor. Kırmızı ya da beyaz eti  hiç tüketmeyen çocuk yüzdesi yüzde 5,1, balık etini hiç tüketmeyen çocuk yüzdesi  ise yüzde 19,7. Çocuklar arasında her gün yumurta yeme sıklığı yüzde 42,4.

Çocukların yüzde 56.3'ünün kuru baklagilleri haftada 1-3 defa yediği  belirtilirken, yüzde 6.2'sinin ise bu besin grubunu hiç tüketmediği ifade  ediliyor.

Cips, patlamış mısır yeme sıklığı haftada 1-3 defa olarak  bildiriliyor. Çocukların beşte birinin bu tür yiyecekleri hiç tüketmediği ifade ediliyor. Çikolatayı her gün tüketme sıklığı yüzde 14.4, haftada 4-6 kez tüketme  sıklığı ise yüzde 22 iken çocukların yüzde 7.8'i ise hiç çikolata yemiyor. Genel  olarak çocukların yüzde 7,8'i ise bu tür yiyecekleri hiç tercih etmiyor.

Öte yandan çocukların yüzde 66.1'i pizza, pide, lahmacun gibi  yiyecekleri haftada 1-3 kez, yüzde 42.7'si ise bisküvi, kek ve kurabiyeyi haftada  en az 4 kez tüketiyor

Araştırma raporunda, meyve, sebze ve protein içeren gıdaların her gün  tüketilmesi hedefine ulaşılamadığı; besin değeri düşük ve kalori değeri yüksek  yiyecek ve içeceklerin tercih edildiği vurgulandı.