Çocuklarda Gece Korkuları

2-3 yaş arası, çocukların genel olarak korkulu rüyalar gördüğü bir dönemdir. 6 aylıktan büyük her çocuk gece korkusu yaşayabilir. Bunun nedeni çocukların yaratıcılıklarının, hayal güçlerinin bu yaş aralığında gelişiyor olmasıdır ve bu durum rüyalarına sıklıkla yansır. Aynı zamanda 2-3 yaş aralığında çocuklar gerçekle gerçek olmayanı ayırt edemedikleri için korkunç rüyalar onları korkutur. Kâbuslar, uykunun son aşamasında görülen, çocuğu uyandıran ve tekrar uyumasına engel olan korkutucu rüyalardır ve çocuk psikolojisine göre üzüntü duyduğu, öfkelendiği, korktuğu bir durumun varlığına işaret eder. Çocuklar kâbus gördüğünde, korkarak ve bağırarak uyanırlar. Uyandıklarında rüyalarını hatırlayabilir ve anlatabilirler. Çocuğu sakinleştirmek yeterlidir.

Çocuğunuzun iyi ve kaliteli bir uyku geçirmesi için ipuçları:

  • Gergin, öfkeli, korku dolu bir duygu halinde uyumasına izin vermeyin.

Çocuklar dalmadan önce sakin, huzurlu bir ortamda uyumalıdır. Aile içi tartışmalar, korkunç filmler ya da görüntülerden sakınılmalıdır. Çocuk psikolojisine anlamlı gelişim sağlaması adına, çocuğunuza yatmadan önce mutlu sonla biten bir hikâye ya da masal okuyabilirsiniz.

    • Düzenli uyku uyumasını sağlayın.

Her gün aynı saatlerde uyumaya başladığında, uyku düzeni sağlanacak, korkulu rüyalar azalacaktır.

    • Çocuklar kâbustan uyanınca onları rahatlatın.

Çocuğunuzu alıp yatağınıza götürmeyin. Onun sadece yanınızda olduğunu hissetmeye ihtiyacı vardır. Dokunmanız yeterlidir. Sırtına hafifçe dokunup sakinleşmesini sağlayın. Uykuya dalana kadar yanında kalabilirsiniz.

    • Korkularının kabullenin.

“Bu sadece bir rüya”, “Bunda korkulacak bir şey yok” gibi söylemler çocuğa anlaşılmadığı mesajını verir. Anlaşılmadığını düşünen çocuk daha çok çıkmaza girebilir. Onun yerine “Bu korkunç rüyanın seni ne kadar korkuttuğunu anlayabiliyorum” ifadesini tercih edebilirsiniz.

    • Korkuları hakkında konuşmasına izin verin.

Çocuk psikolojisinin doğru anlaşılması adına çocuğun korkularıyla ilgili bir şey anlatıp anlatmadığına dikkat edin. Günlük yaşam içinde yaşanan herhangi bir olaydan etkilenebilirler. Örneğin okul sorunları, kardeş kıskançlığı, taşınma gibi.

    • Rahatlatıcı çözümler bulun.

Gece lambasını açık bırakabilirsiniz, tavanına karanlıkta parlayan objeler asabilir ya da çıkartmalar yapıştırabilirsiniz, Kapısını, perdeleri açık bırakabilirsiniz dışarıdan yansıyan ay ışığı da bir miktar daha odayı aydınlatabilir.

    • Bir şeyler yiyip içmesine izin vermeyin.

Yemek yemek rahatlatıcı bir yöntem gibi görünse de, geç saatlerde yenilen bir şey hem tekrar uykuya geçişi zorlar hem de mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir ve gece yemeleri zamanla alışkanlığa dönüşebilir.

    • Bir uzman desteği almaktan çekinmeyin.

Her gece düzenli olarak çocuğunuzun ve sizin uykularınız bölünüyor ve bu durum günlük yaşamanızı da olumsuz etkiliyorsa, aile içinde yaşanan stresli bir durumdan kaynaklandığını düşünüyorsanız psikolojik destek isteyebilirsiniz.