Çocuklar neden söz dinlemez?
Anne ve babalar sıklıkla çocuklarının kendilerini neden dinlemedikleri sorusuna yanıt aramaya çalışırlar. Her çocuk farklı olduğu için garantilenmiş bir yöntemi olmasa da, uygulanacak bazı ipuçları sorunun aşılmasına yardımcı olabilir.
Büyük olasılıkla çocuğunuza çok fazla şans veriyorsunuz. Bu genelde hep söylenen bir şeydir ancak tekrar etmekte fayda var. İlk kez söylediğinizde de size uyulmasını bekleyin. Zaman zaman üçe kadar saymak onları harekete geçirebilir. Hatta çocuğunuz siz daha üçe kadar saymadan istediğinize yanıt verebilir. Ancak burada kaçırdığınız bir nokta var. Üçe kadar saymakla onlara şu mesajı veriyorsunuz: Ne söylerseniz söyleyin, bunu yapmadan önce en az 3 şansı olacağını öğrenecektir. Bu kesinlikle vermek istemeyeceğiniz bir mesaj. İstediğinizi söyleyin ve yapmaması halinde sonuçları olacağını belirtin. Bunu her defasında yapın. Bir şey söylediğinizde bunun yapılmasını istediğinizi anlamaları için uzun zaman geçmeyecektir.
Çocuğunuzun sizi dinlememesinin nedenlerinden bir başkası ise, ondan çelişkili ya da şaşırtıcı şeyler istemeniz olabilir. Çocuğunuza birşey söylemeden önce durun ve düşünün. Kullandığınız sözcüklerin anlamı olduğundan ve birbiriyle çelişmediğinden emin olun. Örneğin, "ağnızı kapat ve yemeğini ye" diye bir ifade garip olacaktır. Bu ifade karşısında çocuğunuz kendi kendine, "ağzım kapalıyken nasıl yerim?" diye düşünecektir.
Bir diğer sorun ise, çocuklarınızın gelişimsel yeteneklerini dikkate almamak olabilir. O nedenle çocuğunuzun yeteneklerini asla gözardı etmeyin. Unutmayın küçük çocuklar, her seferinde tek bir talimatı anlayabilir. 3 yaşındaki çocuğunuza sadece pijamalarını giymesini söylemelisiniz. Ona asla, "suyunu iç, dişlerini fırçala, pijamalarını giy ve yatağına yat" şeklinde bir talimat vermeyin. Bu söyledikleriniz asla olmayacaktır, bu da sinirlenmiş bir anne ve ne yapacağını bilemeyen bir çocuk ortaya çıkaracaktır.
Çocuklar ancak 4-5 yaşına geldiklerinde "çoklu talimatları" anlayabilirler. Ancak yine de geçiş süreci ağır olacaktır ve her çocuğun gelişiminin farklı olduğu unutulmamalı. Rutin haline getirmediğiniz sürece "çoklu talimatları" 10 yaşındaki bir çocuğun yerine getirmesi dahi zor olabilir. O nedenle, tek tek ya da ikili ve üçlü komutlarla çocuğunuzun durumunu kontrol etmelisiniz.
Çocuğunuzun size dinlememesinin nedenlerinden bir başkası, belki de en önemlisi otoritenizin olmamasıdır. Çocuğunuz yorum yapma yaşına geldiğinde, ki bu yaş aralığı 6-12'dir, ona mutlaka "çünkü ben öyle istiyorum"dan çok farklı söylemlerle yaklaşmalısınız. Onlara sakin yaklaşmalı, ama söyledikleriniz konusunda "kesin" olduğunuzu hissettirmelisiniz. Otoritenizi bu yaşlarda kaybederseniz, ergenlik çağında daha fazla zorlanırsınız.
Çocukların öfke nöbetleri nasıl engellenir?