Çocuğunuzun Hayali Arkadaşından Korkmayın

Birçok anne baba çocuklarının bir hayali arkadaşı olduğunu fark ettiğinde bocalar hatta korkar. Oysa neredeyse her çocuğun 3-5 yaş arası bir hayali arkadaş deneyimi olur.

Birçok anne baba çocuklarının bir hayali arkadaşı olduğunu fark ettiğinde bocalar hatta korkar. Oysa neredeyse her çocuğun 3-5 yaş arası bir hayali arkadaş deneyimi olur. Bu oran kız çocuklarında erkek çocuklarına göre biraz daha fazla. Eğer çocuk çoğunlukla yetişkinlerle vakit geçiriyorsa, yaşıtlarıyla sık sık bir araya gelemiyorsa hayali bir arkadaş yaratma ihtimali artar. Bu arkadaşlar hem çocuğun yalnızlığını gidermek hem de karşılaştığı bazı zor durumlarla baş etmesini kolaylaştırmak için bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Ama bu hayali arkadaşı olan her çocukta bir sorun olduğunu göstermez.

6 yaş öncesinde yani okul öncesi dönemde çocukta tam bir gerçeklik algısından bahsedemeyiz.Yani çocuk henüz gerçekle hayal arasındaki, soyutla somut arasındaki farkı tam olarak bilmez. İşte bu dönemde kendine hayali bir arkadaş yaratması da son derece normal. Çocuğun zengin hayal gücünün de bir göstergesi..

 

Eğer çocuğunuz yaşıtlarıyla bir araya geldiğinde kaynaşmakta sorun çekmiyorsa, iletişim kurabiliyorsa hayali bir arkadaşın ona belli bir süre eşlik etmesinde herhangi bir sakınca yok. Ama elbette hayali arkadaşla ilgili dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da var.

- Öncelikle çocuğunuzun hayali bir arkadaşı olduğunu fark ettiğinizde panik yapmayın. Kızmayın. “Burada öyle biri yok, ben görmüyorum” gibi bir tepki vermeyin.

- Hayali arkadaşı evinizin bir bireyi haline getirmeyin. Çocuğunuz bahsetmedikçe, siz hayali arkadaşı ilişkinizin bir parçası yapmayın. Yemek yedirmek, uyutmak gibi konularda işinizi kolaylaştırmak için hayali arkadaşı devreye sokmayın.

- Size hayali arkadaşından bahsederse onu eleştirmeden hatta hiç müdahale etmeden dinleyin.

- Çocuğunuzla daha sık ve kaliteli zaman geçirin. Oyun oynayın.

- Oyunlar sırasında çocuk hayali arkadaşını da işin içine sokmaya çalışırsa müdahale etmeyin, bırakın soksun, onunla oynasın.

- Çocuğun yaşıtlarıyla zaman geçirmesi için imkan yaratmaya çalışın. Bahçeye çıkarın, parka götürün.

- Asla çocuğun hatalarının sorumluluğunu hayali arkadaşına yüklemesine izin vermeyin.

- Çocuğunuzun hayali arkadaşın ağzından çıkmış gibi size aktardıklarına karşı duyarlı olun. Çoğu zaman çocuklar kendi hislerini, düşüncelerini özellikle de çekindikleri konularda hayali arkadaşları söylüyormuş gibi aktarabilirler. Yani bu arkadaş sizin çocuğunuzun iç dünyasını daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Eğer bu noktalara dikkat ederseniz hayali arkadaş bir süre sonra yavaş yavaş ortadan kaybolacak, unutulacak. Çocuğunuz hayali arkadaşıyla gerçek arkadaşlarından daha fazla zaman geçiriyorsa, sosyal ilişkiler kurmakta zorluk çekiyorsa, fazlasıyla içe kapanıksa ya da hayali arkadaşına aşırı bağımlıysa, bu arkadaşlık çocuk okula başladıktan, yaşıtlarıyla beraber çok daha fazla zaman geçirme fırsatı bulduktan sonra da devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekiyor.

Irmak Gürcan Kerimoğlu (Trt Türk Artı)

Psikolog