Çocuğunuzun duygusal ve sosyal gelişimi için öneriler
Çocuğunuzun duygusal ve sosyal olarak güçlü olması için nasıl yardım edebileceğinizi hiç merak ettiniz mi? Aslında çocuklarda duygusal ve sosyal gelişim bir hayli önemli. Onlara nasıl yardım edeceğinize ilişkin ipuçları yazımızda...
Çocuğunuz çevresinde olup bitenleri öğrenmeye erkenden başlayabilir. İşte bu öğrenme sürecinde anne ve babaların çocuklarına çok büyük yardımları dokunacaktır.
1- Günü konuşun:
Çocuğunuzun sosyal gelişimi için en önemli aktivite ile başlayın. Çocuğunuzla karşılıklı konuşmaya başlamak için asla belirli bir yaşa gelmesini beklemeyin. Onunlu ne yaptığınızı konuşun. Hatta bebeğinizi emziriyorsanız dahi ona yaptığınızı ve yararlarını anlatın. Çocuğunuzla onu ne kadar sevdiğinize ilişkin, okuduğunuz kitaba ilişkin ya da babasının o an nerede olduğuna ilişkin sohbet edin. Çocuğunuza ayrıca dışarıda gördüklerinizi de anlatmayı unutmayın.
2- Konuşurken gözlerinin içine bakın:
Ne zaman konuşursanız konuşun, çocuğunuzla göz göze geldiğinizden emin olun. Bunu mümkün olduğunca çok yapın. Çocuğunuz kendisiyle konuştuğunuzu hissedecektir ve zaman içinde birisiyle konuşurken ona bakmanın ne kadar önemli olduğunu öğrenecektir. Bu çocuğunuzun aynı zamanda kendine güvenini de sağlayacaktır. Çünkü siz ona baktığınızda o da size bakacaktır.
3- Çocuğunuzun duygusal olarak bağlanacağı bir şey bulun:
Çocuğunuza uygun bir oyuncak ya da dolgu bebek edinin. Bu oyuncak onun uyurken ulaşabileceği alanda olsun. Özellikle yeni doğan bebekler uyumakta güçlük çekerler, bu şekilde onların oyuncağı tutarak duygusal güç almalarını sağlarsınız. Zaman içinde çocuğunuz bebeğiyle rahatlayacak ve çok daha iyi uyuyacaktır.
4- Ağlayışlarına mutlaka yanıt verin:
Kimi uzmanlar bu konuda görüş ayrılığında olsa da, çocuğunuza her zaman yanında olduğunuzu göstermek büyük önem taşıyor. Çocuğunuz ağlar ağlamaz yanında olun. Eğer uykudayken ağlayarak uyanırsa, sessizce yanına gidin ve tekrar uyuyup uyumayacağını izleyin. Eğer ağlamaya devam ederse yanına yaklaşın ve saçlarını okşayın. Sakin bir sesle yanında olduğunuzu söyleyin.
5- Konuşmalarına yanıt verin:
Çocuğunuz tabii ki ilk birkaç ay içinde konuşamayacaktır. Ancak çıkaracağı sesler onun konuşmaya başlamasının ilk adımlarıdır. Çıkardığı küçük seslere dikkat edin. Her zaman ona yanıt verin ve konuşun. Bunu yaparken gözlerinin içine bakmayı unutmayın. Sanki söylediği her şeyi anlıyormuş gibi onunla konuşun, başınızı sallayın, ellerinizi hareket ettirin ve yüzünüze farklı ifadeler verin.
6- Ona dünyayı gösterin:
Mümkün olduğunca çocuğunuzu dışarı çıkarın. Ona insanları, hayvanları ve çiçekleri gösterin. Eğer komşularla tanışırsa, onlara merhaba demeyi öğretin. Zaman içinde insanları tanımayı öğrenecektir.
7- Onu diğer çocuklarla tanıştırın:
Yakınlarınızda bir park varsa, çocuğunuzu mutlaka oraya götürün. Diğer çocukların nasıl oynadığını çocuğunuza gösterin. Çocukların ne oynadıklarını, salıncakta nasıl sallandıklarını mutlaka anlatın.
8- Duygularına saygı gösterin:
Çocuğunuzun tepkilerinden ipuçları yakalamaya çalışın. Bu çocuklarınızın duygusal gelişimi için en iyi aktivitelerden birisidir. Bazen çocuğunuz hiç alışık olmadığınız şekilde yaygaracı olabilir ve ne yapsanız onu durduramayabilirsiniz. Böylesi bir durumda ona zaman tanıyın. İstiyorsa bir süreliğine kendi kendine kalmasına izin verin ve sakinleşip sakinleşmeyeceğini izleyin. Sizi istemesi olasılığı karşısında yakınında olmaya özen gösterin. Uzaklaşmak isterse onu kucağınıza almaya çalışmayın.
9- Ayrılık kaygısına yardımcı olun:
Çocuğunuz bir süre sonra sizden ayrılabileceği endişesini taşımaya başlayacaktır. Bu özellikle çocuğunuz sizi görmediğinde ortaya çıkar. Çocuğunuza her zaman gözünün önünde olmasanız bile, hemen yanına gelebileceğinizi gösterin. Onunla basit saklambaç oyunu oynayın. Çarşafın altına saklanın, ellerinizi yüzünüze kapatın ya da hemen kapının arkasına saklanın.
10- Kendisini tanımasına imkan sağlayın:
Çocuğunuzla birlikte aynanın önünde durun. Aynada çocuğunuzu işaret edin ve "çocuk" ya da "bebek" deyin. Çocuğunuzun aynadaki görüntüsünde vücudunun farklı noktalarını göstererek, o parçaların ismini söyleyin.
Çocuğunuzun duygusal ve sosyal gelişimini izlemek aslında çok eğlenceli olacaktır. Bu çocuğunuzu daha iyi anlamanıza da yardımcı olacaktır. Ayrıca çocuğunuz dünyaya ve duygularına daha iyi hazırlanacaktır. Çocuğunuzun hareketlerinden ipuçları alın ve her zaman onun yanında olun.