Bebeklerde Parmak Emme

Bebeklerde emme ihtiyacı bir reflekstir.Bebeğiniz parmağını emiyor ya da emzik mi kullanıyor? Korkmanıza gerek yok. Bu alışkanlık bebekler arasında çok yaygındır ve onların üzerinde yatıştırıcı bir etkisi bulunur. Bütün bebekler emme ihtiyacı duyarlar. Hatta bazı bebekler anne karnındayken parmaklarını emmeye başlarken bazıları doğduktan hemen sonra bunu yapar.

Bebeklerin büyük çoğunluğu ilk bebeklik çağlarında mutlaka bir dönem başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. Parmaklarını emen çok sayıda bebek, altı ya da yedi aylıkken bu alışkanlığını terkeder. Kaygılanmanızı gerektirecek iki durum vardır. Birincisi çocuğunuzun 6-8 yaşlarına kadar buna devam etmesi, ikincisi ise bu alışkanlığın çocuğunuzun ağzına veya dişlerine zarar vermeye başlamasıdır. Çocuğunuzun damağında değişiklikler görürseniz ya da dişlerinin dizilişinde bir anormallik farkederseniz mutlaka çocuk doktorunuza veya bir diş doktoruna başvurmalısınız.

Bazı bebekler parmakları yerine emzik emmeyi tercih ederler. Ebeveynler genellikle emzik kullanımına sert tepkiler verir. Kimileri, emziklerin görünüşünden dolayı emziğe karşı çıkarken, bazıları emzik kullanımının çocuğa zarar verdiğini düşünür. Bu doğru değildir. Emzik kullanımı hiçbir tbbi ve psikolojik probleme yol açmaz. Bebek anne sütüyle veya biberonla beslenmenin de ötesinde emme ihtiyacı içindeyse emzik onun bu ihiyacını giderecektir.

Bu emziğin bebeğinizin beslenmesinin yerini alması veya beslenmesini geciktirmesi anlamına gelmemelidir. Sadece bebeğinizin aç olmadığından emin olduğunuzda, beslenmeden sonra ya da beslenme aralarında emzik kullanmasına izin vermelisiniz. Eğer bebeğiniz açsa ve siz onu beslemek yerine emzik veriyorsanız, bu durum onun üzülmesine neden olabilir. En iyisi ne zaman emzik kullanıp kullanmayacağına çocuğunuzun karar vermesidir.

Bazı bebekler uyumak için emzik kullanırlar. Uyurken emzik kullanmanın yarattığı en büyük sıkıntı, emziğin bebeğin ağzından düşmesi sebebiyle bebeğin sık sık uyanmasıdır. Bebeğiniz biraz büyüyüp emziği bulup tekrar ağzına koyma becerisini kazandıktan sonra sorun kalmayacaktır. Bu döneme kadar bebeğiniz geceleri emziğini vermeniz için ağlayabilir. Bu sorunu çözmek için kesinlikle emziği karyolaya, bebeğinizin eline ya da boynuna bağlamamalısınız. Bu çok tehlikelidir. Ciddi yaralanmalar ve hatta ölümle sonuçlanan durumlar yaşanabilir.

Eğer bebeğiniz emzik alışkanlığı edinmişse, güvenli emzikler kullandığınızdan emin olmalısınız. Bir emzik alacağınız zaman, güvenilirliğinden emin olmak için aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Yumuşak bir meme başına sahip tek parçalı modellerden alın (bazı modeller iki parçaya ayrılabiliyor)
  • Bebeğin bütün emziği ağzına sokmaması için koruyucu kalkanın bir taraftan diğer tarafa en az 3 cm olması gerekir. Ayrıca, koruyucu kalkan dayanıklı plastikten yapılmış olmalı ve üzerinde hava delikleri bulunmalıdır.
  • Emziğin bulaşık makinesinde yıkanabildiğinden emin olun. Emziğin üzerindeki talimatları izleyerek kullanımdan önce emziği kaynatmalı ya da bulaşık makinesine atmalısınız. Çocuğunuz 6 aylık olup mikroplara karşı dayanıklılık kazanana kadar emziği sık sık bu şekilde temizlemelisiniz. Bebeğinizin bu yolla enfeksiyon kapmaya karşı daha dirençli olduğu ileriki aylarda, emziği sabunla yıkayıp temiz suyla durulayarak temizleyebilirsiniz.
  • Emzikler farklı büyüklüklerde olurlar. Bebeğinizin huzuru ve rahatı için emziğin yaşıyla orantılı büyüklükte olduğuna dikkat edin
  • Emziklerin ağza alınan plastik kısımları çeşitli şekillerde olabilir. Dişlere ve çeneye uygun yapıda olanlardan standart biberon emziklerine kadar farklı çeşitler vardır. Bebeğinizin tercih edeceği emziği bulana kadar farklı biçimleri denemeniz gerekecektir
  • Birden fazla emzik alın. En çok ihtiyaç duyduğunuz anda emziğiniz kaybolabilir ya da yere düşebilir
  • Hiçbir zaman emziği bebeğinizin boynuna, eline veya karyolasına bağlamayın. Ciddi yaralanmalar hatta ölümle sonuçlanan tehlikeli durumlar yaşanma riski çok yüksektir.
  • Biberonun başını emzik olarak kullanmayın. Bebek güçlü bir şekilde emdiğinde meme başı halkadan fırlayabilir ve onu boğabilir
  • Emzikler zamanla dağılıp, parçalanırlar. Lastiğin renk değiştirip değiştirmediğini veya yırtılmadığını sürekli kontrol edin. Eğer böyle bir durum varsa emziği yenisiyle değiştirin.