Bebeklerde alerjik nezle belirtileri
Mevsimsel alerjik nezle burun ve üst solunum yollarının tekrarlayan bir hastalığı olup, burun tıkanıklığı, hapşırık, burun akıntısı, burun kaşıntısı, damakta kaşıntı gibi bulgularla ortaya çıkar. Kaşıntı nedeniyle sık sık elleriyle burunlarını yukarıya doğru itme hareketi ve buna bağlı burun ucunda yatay çizgi oluşumu ile beraber gözaltlarında görülen ödem, hafif koyu renk değişikliği alerjik nezlenin tipik bulguları olarak değerlendirilir.
Çocukluk yaşlarında ilk bulgular ortaya çıkabilir. Ebeveynlerde alerjik nezle veya bir başka alerjik hastalığı olanlarda alerjik nezle görülme sıklığı artar. Hastalık bulguları sıklıkla bitkilerin havada uçuşan polenleri ile ve ev tozu akarları, küf sporları, evcil hayvanların deri ve tüy döküntüleri gibi alerjenlerle karşılaşmayı takiben ortaya çıkar. Ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği, keskin kokular, soğuk hava, rüzgarlı hava gibi üst solunum yollarını rahatsız edici faktörler tarafından tetiklenerek bulguları başlar. Bulguların olmadığı dönemlerde çocuk son derece iyi olup tamamen sağlıklı bir görünümde olabilir.
Alerjik nezle tanısı sık burun ve göz kaşıntısı, akıntısı, tıkanması olan çocuklarda muayene bulguları, laboratuar testleri ve alerji deri testleri ile konur. Deri Alerji testleri her yaş grubunda yapılabilir çocuk hekimleri ve alerji uzmanları tarafından değerlendirilmelidir.
Alerjik nezle, enfeksiyona bağlı nezle, alerjik olmayan nezle, burunda et, geniz eti büyüklüğü, yabancı cisim, kistikfibrozis, kartegener sendromu ve tümör gibi pek çok hastalıkla karışabileceğinden hastalar ayrıntılı değerlendirilmelidir.