Bebek ve Çocuklarda Beslenme Sorunu

Yaşamak için beslenmek en temel gerekliliktir.Hele söz konusu bebekse.Bebeklerin büyümesi ve sağlıklı gelişmesi için beslenme konusu hayati derecede önemli bir konudur. Beslenme süreci bebeğin fiziksel, duygusal ve hatta psikolojik durumunu da ilgilendiren bir süreçtir. Bu süreçte yaşanabilecek olumsuzluklar bebeği doğrudan etkileyecektir.

Bebeği doğrudan etkileyen nedenlerden biri de psikolojik etkenlerdir. Birçok anne ve baba bebeğin beslenme sorunlarını psikolojik etkenlerde aramazlar. Sürekli başka nedenler bulurlar. Esasında bu başka nedenlerin oluşu da doğrudur. Mesela ağrılıklı olarak fiziksel nedenler olabilir. Mesela bebeğin bir rahatsızlığı olmuş olabilir. Annenin sütü yerersiz olabilir. Bebekte yeterli beslenmeyi engelleyen yapısal bir sorun olabilir. Tüm bunlar olabilecek nedenlerdir.

Fakat beslenmedeki psikolojik etkenleri de yadsımamak gerekir. Yani beslenme sorunlarını nedeni psikolojik de olabilir. Eğer çocukta fiziksel bir sorun yoksa psikolojik etkenleri irdelemek gerekir.

Psikolojik etkenlerin en önemlisi aile içi iletişim olabilir. Aile içindeki huzursuzluklar, çatışmalar haliyle bebekleri ve çocukları da etkileyebilmektedir. Anne ve babanın bebeğe karşı tutumları ve ilgileri de bebeği etkileyebilecek nedenlerdir. Yeterince ilgilenilmeyen, bakılmayan, arka plana itilen çocuklar ayrıca ebeveynleri tarafından beslenme sorunlarıyla karşı karşıya bırakılmaktadırlar. Anne ve babanın bebekleri veya çocuklarına karşı takındıkları olumsuz tutumlar gerçekten onları psikojik olarak hırpalamaktadır. Bu psikolojik hırpalanma bebeğin ve çocuğun beslenmesini de etkiler. Psikolojik olarak hırpalanmış çocuk iştah yetersizlikleri, yetersiz beslenme, yemek yemeyi reddetme, istenen gıdaları alamama gibi beslenme problemleri yaşayabilirler.

Diğer yandan bebeklerde ve çocuklarda, beslenme konusunda aşırı zorlayıcı ve cezalandırıcı bir tutum takınmak da olumsuz etkilere yol açacaktır. Bu tür çocuklar yemek zamanı kendilerini geri plana itmek isterler. Çeşitli yemeklere karşı aşırı derecede direnç gösterirler. Yemek masasına oturmak istemeyebilirler. Hiç sevmedikleri bir yemek olduğu zaman bu dirençleri daha da artar.

Şunu da belirtmek gerekir. Çocuğun beslenme konusunda yaşanan psikolojik problemleri diğer problemlerden ayrı tutmamak gerekir. Psikolojik problemlerden dolayı beslenme sorunları yaşayan çocukta bu sefer başka problemlerde ortaya çıkacaktır. Çeşitli gelişim gerilikleri ve hastalıklar bunlardan en önemlisi olanlardır. Onun için çocukların bu konuda psikolojik problemleri var ise anne ve babalar bu konuda dikkatli olmalı ve bebeklerinin, çocuklarının tedavilerini yaptırmalıdırlar.