Bebek Uykusunda Yapılan 5 Hata
Uyku, bebeklerin sağlıklı büyüyebilmeleri gelişimi için beslenme ile birlikte en önemli ihtiyaçlarından biridir. ’’Uyusun da büyüsün’’ diye söylediğimiz ninniler boşuna değil… Biz anneler de bu yüzden bebeklerimiz bolca uyusun, dinlensin, büyüsün istiyoruz. Fakat bazen olmuyor işte, ne yaparsak yapalım uyumuyorlar bir türlü…
Kabul, ilk aylarda zaten çok fazla bir beklentimiz yok bebeklerimizden. Geceyi-gündüzü bile daha yeni yeni öğreniyorlar, sürekli acıkıyorlar…Dolayısıyla gece boyunca defalarca uyanmalarını normal karşılıyoruz. Peki ya aylar geçmesine rağmen bu durum hala değişmiyorsa? Herhangi bir sağlık problemi olmayan, genellemelere göre artık gece beslenmesine ihtiyaç duymuyor olması gereken bebeğimiz, gece de 1-2 değil, neredeyse her saat başı uyanıyorsa?
Bu gidişe bir son verip bebeğinizin uyku sorunlarını çözmeye karar verdiğinizde, öncelikle bu sorunların nedenlerini bulmanız işinizi kolaylaştırabilir. İşte sağlıklı bebeklerdeki uyku sorunlarının en sık rastlanan 5 nedeni…
1 - Hatalı Uyku İlişkilendirmeleri
Uyku ilişkilendirmesi, bebeğinizin uykuya dalmak için ihtiyacı olan her şey olabilir: Sallanmak, emmek-arabada gitmek-kucakta yürütülmek-emzik-biberon ve benzeri… Eğer bebeğiniz gece uyandığında bu uyku ilişkilendirmesini kendisi sağlayabiliyorsa, örneğin emzikle uykuya dalıp gece uyandığında düşmüş olan emziğini tekrar ağzına alıp uyumaya devam edebiliyorsa, bu uyku ilişkilendirmesinde bir sorun yok demektir. Fakat gece uyandığında bu ilişkilendirmeyi kendisi sağlayamıyorsa, o zaman ortada hatalı bir uyku ilişkilendirmesi var diyebiliriz. Bebekleri emzirerek, sallayarak, kucakta yürüterek uyutmak hatalı uyku ilişkilendirmesi olarak sayılabilir.
Örneğin bebeğimizi hep emzirerek uyutuyorsak, bebeğimiz emme ile uykuyu ilişkilendirmiş demektir ve emmeden nasıl uykuya geçebileceğini bilemez. Bu yüzden de geceleri uyku döngüleri arasında yaşadığı hafif uyanıklık durumlarında uykusuna devam edebilmek için yine emmek isteyecektir. Uyuması için bizim ona sağladığımız bu koşulları kendi kendine sağlayamadığından, gece uyandığında uykusuna devam edebilmek için bize ihtiyaç duyacaktır.
2 - Aşırı Yorgunluk
Bebeklerin iki uyku arasında uyanık kalabildikleri süre özellikle ilk aylarda çok kısadır. 1 aylık bir bebek yaklaşık bir saat, 7 aylık bir bebek ise yaklaşık 3 saat kadar uyumadan dayanabilir. Kaldırabileceğinden daha uzun süreler uyanık kalan bebeğin vücudu, kortizol adlı bir stres hormonu salgılar.
Yorgunlukla mücadele etmek için böbrek üstü bezlerinin salgıladığı bu hormon, aynı zamanda bebeğin uykuya geçişini de zorlaştırır. Bebek bir şekilde uykuya geçse bile vücudundaki kortizol hormonunun da etkisiyle gece sık sık uyanır ve eğer hatalı uyku ilişkilendirmeleri de mevcutsa uykuya dönebilmek için mutlaka dışarıdan desteğe ihtiyaç duyar.
3 - Fiziksel Gelişim ve Yeni Beceriler
Dönmek, emeklemek, ayağa kalkmak, yürümek, konuşmak gibi yeni edinilen her türlü beceri bebeklerin gece uykularını olumsuz etkileyebilir.
Bu becerileri öğrenirken kullandıkları yeni kaslar, harcadıkları ekstra enerji, gece uyandıklarında kendilerini alışık olmadıkları pozisyonlarda bulmak ve geri dönememek, yeni becerilerinde ustalaşmak için geceleri antrenman yapma isteği normalde iyi uyuyan bebeklerde bile gece uyanmalarına neden olabilir.
Ve yine, eğer hatalı uyku ilişkilendirmeleri mevcutsa, gece uyandıklarında tekrar uykuya dönebilmek için mutlaka dışarıdan desteğe ihtiyaç duyarlar.
4 - Açlık
Beslenme, uyku ile direk bağlantılı bir konudur. Karnı aç olan bebek uyuyamaz, beslenmek ister. Fakat birçok anne-baba bu mantıktan yola çıkarak bebeklerinin bütün gece uyanmalarını açlığa bağlarlar.
Her bebeğin mide kapasitesi ve dolayısıyla yemek yemeden dayanabildiği süre tabii ki birbirinden farklıdır. Fakat 9 aylık bir bebek gece boyunca hala en az 2-3 kez emmek için uyanıyorsa, bu uyanmaların çok büyük ihtimalle açlıktan değil alışkanlıktan kaynaklandığını düşünebiliriz.
Gece beslenmelerini tamamen ortadan kaldırmak için çocuk doktorunuzdan onay almalı ve bebeğinizin gündüzleri yeterli beslendiğinden emin olmalısınız.
5 - Diş Çıkartma
Bebeklerin tüm dişlerinin çıkması neredeyse 2 yıl kadar sürer. Kimi bebek en zor dişlerini çıkartırken bile geceleri kesintisiz uyuyabilirken, kimileri defalarca uyanır. Kendi kendine uyumayı bilen bebekler bile eğer acı çekiyorlarsa yeniden uykuya dönebilmek için anne-babalarına ihtiyaç duyabilirler.
Bu tür durumlarda bebeğimize destek olurken kalıcı uyku sorunlarına neden olmamaya özen göstermeliyiz. Örneğin kendi yatağında uyumaya alışık bir bebek diş sıkıntısı çektiği 3-4 gün içinde bile kucakta uyumaya alışabilir. Bu tür durumlarda bebeğimizin uyku alışkanlıklarının bozulmaması için, sıkıntısı geçer geçmez vakit kaybetmeden eski düzene dönmek gerekir.