Bebek Cildi Nasıl Korunmalı?

Heyecanla ve merakla beklenmiş ve bebek nihayet dünyaya gelmiştir bebek. Savunmasız ve çok ta korunmasız olarak. Hamilelik sırasında, bebeğinin cildi, tüm diğer organlar gibi gelişir. Doğumda, bebeğinde ter bezleri, yağ bezleri, saç folikülleri ve tüm cilt katmanları bulunur. Ancak tamamen işlev görebilir hale gelmesi için hala uzun bir süre vardır. Örneğin, cildin en üst katmanı olan epidermis hala çok incedir ve epidermal katman ve alttaki dermal katman arasındaki bağlantı henüz yeterince kuvvetli değildir. Bu sebeple bebeğin cildi sürtünmeye karşı korumasız olabilir ve bu da özellikle bebek bezi bağlanan bölgede hafif, nazik ve etkili temizlik yapılmasını çok önemli hale getirir.

Koruma ve nemlendirme

Bebeğinin yağ bezleri hala tamamen işlev görmediğinden, cildi daha az yağ üretir. Bu da cilt bakımı ürünlerini seçmende etkili olur çünkü yağlar, su kaybını engellemek için dayanıklı bir epidermal bariyer meydana getirip mikrop istilasına karşı koruma sağlar. Çok fazla yağ içermeyen ve ciltle alakalı yağları da içeren hafif yıkama ürünleri en iyi seçimdir. Bu tür ürünler yağ takviye eder ve doğal koruyucu bariyeri güçlendirir. Banyo katkı maddeleri, yıkama losyonları ve ıslak mendilleri seçerken, bebeğinin cildinin pH ayarını da dikkate almalısın. Doğumdan hemen sonra, bebeğinin cildi, mikroorganizma istilasını engellemeye yardımcı olan asidik bir pH değeri geliştirir ancak bazı temizlik ürünlerinde bulunan alkali maddelere karşı sınırlı koruma sağlar. Bebeğinin cildinin fizyolojik pH değerini idame ettiren veya yeniden oluşturan temizlik ürünleri kullanmak önemlidir. 

Dikkatle üstesinden gel

Bebeğinin cildi çok hassastır ve yetşkin cildinin ısı düzenleme (termoregülasyon) becerilerinin tamamını henüz geliştirmemiştir. Bebek cildi sıcaklıktaki değişmelere karşı korumasızdır ve soğuk ve sıcak iklimlerde korunmaya ihtiyaç duyar. Doğum anında, bebeğinde soğuğa karşı korunmak için çok az yağ dokusu bulunur. Bu sebeple, soğuk havaya çıkarken, yüz ve eller gibi vücudun açıkta kalan yerlerine, soğuktan koruyan kremlerin sürülmesi tavsiye edilir. Bebeğinin cildi ayrıca güneşten gelebilecek zararlara karşı daha korumasızdır. İlk 12 ayda, bebeğini gölgede tutmak suretiyle doğrudan güneş ışığından kaçınmak ve gerektiğinde bebekler için formüle edilmiş yüksek korumalı güneş kremi kullanmak önemlidir.