Bebeğin ilk ek gıdası neler olmalı?
Anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdaya 6.aydan sonra başlanır.Bir süre sonra ise bebeğiniz yavaş yavaş normal yiyecekler tüketmeye başlar. Her bebek sağlıklı beslenmeyi hak eder. O nedenle bebeğin ilk ek gıdası çok önemlidir.
Bebeklerin metabolizması karbonhidratları parçalayacak yeterli enzimleri üretemez. Bebekler bu enzimleri sindirim sistemleri geliştikçe üretmeye başlarlar. Birçok diyetisyen demir ile güçlendirilmiş pirinç lapasını bebeğin ilk yiyeceği olarak önerir. Bunun nedeni pirinç lapasının alerjik olmadığının düşünülmesidir. Üstelik bazı bebekler 6 aylıktan sonra demir takviyesine ihtiyaç duyar. Birçok kültürde ilk gıda olarak hayvansal yiyeceklerin seçilmesinin nedeni budur.
Hayvansal gıdalar bebeklerin protein ve yağları parçalamalarını sağlayan yeterli enzimleri ve mide asidini üretmesini kolaylaştırır. Bu tür gıdalar aynı zamanda protein, kolesterol ve sağlıklı yağları da içerirler.
Tahıllarda ve hatta protein kaynağı yeşil sebzelerde dahi gerekli amino asitlerin birkaçı eksik olabilir. Ayrıca beyin ve sinir sisteminin oluşması için kolesterol kritik öneme sahiptir. Sağlıklı yağlar çocukların büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir. Ayrıca yağlar A, D ve K vitaminleri ile doludur. Bu vitaminler büyüme ve hormon üretimini için önem taşır. Et ayrıca çinko, demir ve B vitamini bakımından oldukça zengindir. Peki bebeklerin büyümelerine katkı sağlayacak beslenme önerileri neler?
Yumurta: Orta seviyede kaynatılmış yumurta kolesterol içerik ve bu da beyinin ve sinir sisteminin gelişimi için kritik öneme sahiptir. Yumurta adı çok duyulmayan ancak beyin hücrelerinin gelişimi için önemli olan kolin kaynağıdır. Mümkün ise organik yumurtalar kullanın, çünkü bu yumurtalar aynı zamanda omega-3 açısından da zengin olacaktır. Yumurtanın beyazı alerjiye neden olabilir ve bu nedenle çocuklarınız 1 yaşına gelene kadar yedirilmemesinde fayda var.
Ciğer: Ciğer tam bir kolesterol deposudur. Kolin, demir, B vitaminleri, D3 ve K2'nin bulunduğu vitamin ve mineral deposu olan ciğerin besin değeri her gıdada bulunmaz. Ciğer çocukların kemiklerinin ve dişlerinin oluşumuna büyük katkı sağlar. Aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu enerji için büyük bir kaynaktır. Tabii ki, çocuklarınıza ciğerin nasıl yedirileceği düşünülebilir. Bunun ilk yolu organik ciğerin, küçük parçalar halinde yumurta sarısı ile karıştırılması olacaktır. Ancak bu seçenek kullanılacaksa ciğer mutlaka en az 14 gün derin dondurucuda dondurulmuş olmalıdır. Bir diğer seçenek ise, ciğeri önce hafif soteleyip ardından kemik suyuyla karıştırmak olacaktır.
Kemik suyu: Kemik suyu kalojen, jelatin ve amino asit açısından çok zengindir. Kemik suyundaki kalsiyum, vücudun çok kolay şekilde emeceği ve sindirebileceği bir formdadır. Jelatinin de çocuğunuz için çok sayıda faydası mevcuttur. Sindirim sistemini geliştirir ve kabızlığı engeller. Buna ek olarak çocuklarınızın kemiklerinin yapısını güçlendirir, bağışıklık sistemini geliştirir.
Muz ve avokado: Ezilmiş olarak çocuğunuza vereceğiniz muz, çocukların kolaylıkla sindirebileceği karbonhidratları içerir. Taze muzlar seçmeye dikkat edin. Aynı şekilde ezilerek çocuğunuzu yedireceğiniz avokado da kaliteli yağ deposudur. Bu iki meyveye başladıktan sonra çocuğunuza daha geniş meyve seçenekleri sunabilirsiniz.
Organik tereyağı ile hindistan cevizi yağı: Organik terayağı A, E ve K2 vitaminleri içerir. Az miktarlarda başlayarak çocuğunuzun diyetine mutlaka eklemelisiniz. Bunun yanında hindistan cevizi yağı da çocuğunuza verebileceğiniz sağlıklı yağlar bakımından oldukça zengindir. Ayrıca hindistan cevizi yağında, sadece anne sütünde bulunan lorik asit de mevcuttur.
Dana eti: Dana etini, et suyu ile ağır ateşte pişirin ve sonrasında püre haline getirin. Bu etin bebek tarafından çok daha kolay sindirilmesini sağlayacaktır. Antibiyotik ve hormon bulunmaması için mutlaka organik dana etini seçin. Bu arada, çocuğunuzun etine ilik de katabilirsiniz. İlik inanılmaz sağlıklı yağ deposudur ve çok miktarda mineral, vitamin de içerir.
Tatlı patates, kabak, havuç ve şalgam: Bu sebzelerin tümünün sindirimi çok kolaydır ve küçük bebeklerin diyetinde mutlaka bulundurulmalı. Sebzeleri et suyu ile pişirmek iyi bir tercih olacaktır. Böylelikle sebzeler hem tüm mineralleri içine çekecek, hem de daha kolay sindirilebilir hale gelecektir.
Tropik meyveler: Tropik meyveler de çocuğunuza verebileceğiniz erken destek gıdaları arasında önemli yer tutuyor. Çünkü barındıkları yoğun enzimler, sindirimlerini kolaylaştıracaktır. Mango, papaya ve kavun iyi seçenekler arasında yer alıyor.
Tabii ki bu gıdalar bebeğe destek olarak verilmeye başlanacak ilk gıdaları içeriyor. Bebeğin yaşı büyüdükçe yer alacak besinlerin sayısı da artacak ve farklılaşacaktır. Bu arada bebeğinizin bu yeni lezzetleri tüketirken eğlenceli bir ortam oluşturmayı unutmamalısınız.
Çocuğunuzun yemek seçmesini nasıl önlersiniz?