Bebeğe haftada kaç defa banyo yaptırılmalı?

Bebekleri tamamen kirlenmeden banyo yaptırmanın bebeğe ekstra bir faydası yoktur. Bebeklere haftada   ortalama 2-3 defa banyo yaptırmak yeterlidir. Banyo yaptırmadığınız günlerde bebeğinizin yüz, boyun ve popo gibi yerleri temiz bezlerle veya ıslak pamukla silinerek temizliği yapılır.

bebege-banyo-nasil-yaptirilmali

Bebeğin banyosunda dikkat edilecekler

Eğer banyo ortamı ya da yöntemi yeteri kadar hijyenik değilse; göbek bağı düşmemiş bebeklere banyo yaptırılmaktan kaçınılmalıdır. Örneğin; küvet veya leğende biriktirilen su içinde yaptırılan banyoda göbek bağının mikrop kapması muhtemeldir. Öte yandan; eğer, banyo duş altında yapılacaksa duş sonrasında göbek bağının kurutulması ve alkolle temizlenmesi durumunda göbek bağı düşmemiş bebeğin banyo yapmasında sakınca yoktur.

Bebeğin banyo ve banyo sonrası ortamı yeterince sıcak olmalı ve banyo çok uzun sürmemelidir. Banyo yaptırmaya başlamadan önce tüm ihtiyaç duyulacak, sabun, şampuan, sünger, su ve havlu gibi şeyleri öncelikle hazır bulundurmanız gerekir. Su önceden sıcaklığını iyi ayarlamalısınız. Bunun için dirseğinizi suya daldırarak sıcaklığını test edebilirsiniz. Genelde bebekler için önerilen ılıktan biraz daha sıcak sudur.

Bebekler için üretilmiş göz yakmayan şampuan ve sabun kullanmalısınız. Bebeği tek başınıza banyo ettiremiyorsanız ilk zamanlar birisinden yardım alabilirsiniz. Sonrasında zaten tek başınıza banyo yaptırmaya alışacaksınızdır. Banyo esnasında bebeği yormayacak ve omurgasına, kemiklerine zarar vermeyecek bir pozisyonda tuttuğunuzdan emin olunuz. Onun omurga, kemik ve kas yapısı henüz güçlenmemiş olduğundan dolayı küvet ya da yıkama leğeni içinde her pozisyonda tutmaya uygun değildir.

Bebeğinizi banyo ettirirken karnı tok olmamalıdır. Fazla da aç olmasın. Tok karınla banyo onun kusmasına neden olabilir. Banyo sırasında bebeği kesinlikle yalnız bırakmayın. Herhangi bir boğulma tehlikesi veya başka ciddi bir sorun yaşanabilir. Bebekler genelde taşınabilir küvet veya leğende banyo ettirilirler. Yer olarak da banyo tercih edilir. Eğer, banyonuz yeteri kadar büyük değilse, örneğin yatak odanızda yere bir havlu serip, üzerine küveti veya leğeni koyup bu şekilde de banyo yaptırabilirsiniz.

Bebeğin üzerine dökeceğinizi suyun sıcaklığınında uygun sıcaklıkta olduğundan emin olunuz. Su şişeniz cam ya da metal gibi ağır ve sert nesneler olmasın. Banyonun yeterli ısıda olmasına dikkat edin (22-25 derece) Diğer taraftan banyoda yeterli ısıyı sağlayamıyorsanız evin daha sıcak bir yerini de tercih edebilirsiniz.

Eğeri bebeğinizi özel bir bebek küveti ya da leğende yıkamak yerine, banyodaki büyük küvette yıkayacaksanız;  küvetin içi kaygan bir zemine sahip olduğu için kaymayı önlemek maksadıyla küvet içine biraz bez veya havlu serebilirsiniz. Bebek küvet içinde oturmaya yakın bir pozisyonda olsun. Bunu için baş ve omuzlarının altına havlu gibi şeyler koyabilirsiniz. Bebeğinizi sırt üstü yaslanır halde bir kolunuzun üzerine dayanmasını sağlar ve onun size uzak olan omzunu da bu şekilde alttan kavrarsanız onu daha güvenli bir şekilde tutmuş olursunuz. Küvetin içine koyacağınız su küveti ortalama 5 cm. doldurabilir. Güvenlik önlemi olarak bebek küvetteyken musluğu aniden açarak küvet içine su koymaya çalışmayın. Aniden gelecek bir sıcak su bebeğin yanmasına yol açabilir.

Bebeği küvete hızlıca değil yavaş yavaş koyun ki korkusu azalsın, suya aniden maruz kalmasın. Bunun için bebeğinizle konuşarak yada önce ayaklarını ve bacaklarını suya sokarak  da bebeğinizin ilk korkusunu azaltabilirsiniz. Banyo ettirirken önce ellerini ve kollarını yıkayın.  Sonra koltuk altlarını sabunlayın. Ardından göğsünü, ayaklarını ve bacaklarını sabunlayın. Bebeği hafif oturur pozisyonda bir elinizle tutarken diğer elinizle sırtını sabunlayın. Sonra da poposunu yıkayın. Başını en son sabunlayın. Çünkü baş çevresi bebeğin en çabuk üşüteceği bölgedir. Onun için bunu en sona bırakın. Ayrıca, muhtemelen başını yıkadığınızda bu onun hoşuna gitmeyecek ve ağlayabilecektir. Bu nedenle başını en son yıkamak daha uygundur. Başını da yıkadıktan sonra başından itibaren suyu dökmeye başlayın. Gözlerine sabun ve su kaçmaması için itinalı davranın. Başını yıkarken suyu geriye doğru dökerek bunu yapın. Bu aynı zamanda bebeğin nefes almasını da kolaylaştıracaktır. Kafasından direkt suyu dökerseniz nefes alması zorlaşabilir. Sonrasında diğer sabunladığınız yerleri suyla durulayarak banyoyu bitirin.

Banyo sonrasında bebeği küvette bekletmeyin. Hemen sıcak ve yumuşak bir havluya sarın ve kurulayın. Kulak ve başını iyice kuruladığınızdan emin olun. Sonra seri bir şekilde altını bezleyip kıyafetlerini giydirin. Başını da örtün.

Bebeğin uykusu için banyo sonrası çok uygun bir zamandır. Bebeği banyo ettirdikten sonra karnını doyurun ve yatırın. Bebekler bu süreci çok severler ve rahatlıkla uyurlar.