Çocuklar Televizyon İzlerken Dikkatli Olunmalı

Hayal dünyası gelişmekte olan çocukları televizyonun kötü etkilerinden korumak her anne babanın mutlak görevidir.Onların sağlıklı gelişimi için anne ve baba ortak çalışmalı çocukların her anını gözetlemelidirler .Çocuklar, zihinsel süreçlerindeki özelliklerinden dolayı, izledikleri görüntüleri yetişkinler gibi algılayamazlar ve bu nedenle yetişkinlerden farklı bir biçimde etkilenirler. Televizyonu, yetişkinlerin çoğu eğlenmek için, çocuklar ise hem eğlendirici buldukları için hem de dünyayı tanımak ve anlamak için izlerler. Çocuklar kurmaca ve gerçek arasındaki farkı, çoğu kez yetişkinler kadar kolay bir biçimde algılayamazlar. Çocukların televizyondan etkilenmelerinde belirleyici olan bazı faktörler var. Bunların en önemlileri; çocuğun zihinsel kapasitesi ve hayal gücü, izlediklerinin içeriği ve süresi. Çocuğun 'zihinsel kapasitesi' dendiğinde aslında çocuğun izlediği şeyi ne kadar ve ne şekilde anladığı kastediliyor. Örneğin, haberler yetişkinlere ürkütücü gelmemekle birlikte, yeteri kadar anlaşılabilir olmadığı için çocuklara ürkütücü gelebiliyor.

Bizden kilometrelerce uzaklıktaki bir salgın hastalık haberi, uzaklıkları kavrayabilen yetişkinler için hiçbir endişe yaratmazken, uzaklık kavramını henüz kazanmamış bir çocuk için oldukça korkutucu olabiliyor. Bu örnekte de görüldüğü gibi çocukların zihinsel becerileri, onların duyduklarını ve gördüklerini nasıl yorumladıklarını belirlemede çok önemlidir. Çocuklar tam olarak anlamadıkları haberleri izlerken, kendi hayal güçlerini kullanırlar. Eğer ona izlediği ve anlamadığı şeylerle ilgili açıklama yapılmazsa, kendi hayal gücünü kullanarak gerçeğe yakın olmayan açıklamalar geliştirebilir. Çocukların televizyondan etkilenmesinde rol oynayan bir başka etken ise, 'süre'dir. Bazı araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de çocuklar günde ortalama dört saat televizyon izliyorlar. Televizyon izlenen süre arttıkça, şiddet içeren görüntülerle karşılaşma ihtimali de artıyor.

Çocukların televizyondan olumsuz etkilenmelerini en aza indirebilmek için anne-babalara çeșitli görevler düșüyor. Bunlar:

• Çocuğun televizyon izleme süresi ile ilgili olarak, yașı, yapması gereken diğer faaliyetler ve uyku ihtiyacını göz önüne alarak onunla birlikte bir kural belirleyin.

• Çocukların hangi televizyon programlarını ve hangi filmleri izledikleri hakkında bilgi sahibi olun.

• Televizyon programlarında ve sinemalarda izledikleri șiddet görüntüleri hakkında onlarla konușun.

• Șiddet davranıșlarının gerçek hayatta ne kadar acı verici olduklarını ve ne tür ciddi sorunlara yol açabileceklerini anlamalarını sağlayın.

• Sorunların șiddet kullanmadan nasıl çözülebileceğini onlara anlatın.

• Șiddete karșı davranıșlar sergiledikleri her ortamda, çocukları destekleyip ödüllendirin.

• Çocuğa arkadașlarından birinin diğerine vurduğu, küfrettiği, tehdit ettiği durumlarda sakin, ama kesin sözcüklerle nasıl tepki gösterebileceklerini öğretin. Ona șiddete karșı durmanın ve direnç göstermenin, daha fazla cesaret gerektirdiğini anlatın.

• Kendi tavır ve tutumlarınız ile çocuğa olumlu bir model olun.