Organik yiyecekler gerçekten sağlıklı mı?
Yeni yapılan bir araştırma organik sütün daha fazla seviyede omega-3 yağ asidi taşıdığını ortaya koydu. Ancak bu bulgu, organik sütün her insan için iyi olacağı anlamına gelmiyor.
İngiltere'de organik tarımı destekleyen Sheepdrove Vakfı tarafından desteklenen bir araştırmada, organik sütten daha fazla omega-3 yağ asidi bulununca, aslında tartışmalar da başladı. Organik tarıma karşı çıkan ve geleneksel yöntemleri benimseyen gruplar, araştırmanın Sheepdrove Vakfı tarafından desteklenmesini eleştiriyor ve tarafsızlığını sorguluyor.
196 süt ürününü inceleyen uzmanlar, organik çimen ile beslenen ineklerin, diğerlerine oranla %50 daha fazla omega-3 yağ asidi içeren süt ürettiğini ortaya çıkardı. Yağ asitlerinin kalp hastalıkları riskini azalttığı kanıtlanmış durumda. Araştırmanın sonucu bu nedenle çok önemseniyor. Ancak %50'lik oran fazla görünse de şöyle bir gerçek var. Tam yağlı bir sütteki yağ oranı sadece %4. Yani araştırmada tespit edilen %50'lik artış, sütteki yağ oranı düşünüldüğünde küçük miktarda bir yağ asidi artışı anlamına geliyor. İşte organik tarıma karşı olanlar eleştirilerini bu noktada gündeme getiriyor ve organik süt ürünlerine yönelmek yerine, sebze ve meyve tüketerek daha fazla yarar sağlanabileceğini savunuyor.
Peki çözüm ne?
Organik gıda tüketmenin insan sağlığında farklılık yarattığına ilişkin kesin bir kanıt bulunmuyor. Sözkonusu araştırmayı gerçekleştiren uzmanların 2009 ve 2012 yılındaki incelemelerinde organik gıda ile sağlık arasında bir bağlantı bulunamamıştı. Organik gıda tüketimi ile sağlık arasında ilişki kurabilmek için iki grup denek kullanılması gerekiyor. Bu farklı deneklerin bir grubu organik gıda tüketirken, diğer grup organik olmayan gıdaları tüketecek. Üstelik bu tür beslenme şekli birkaç ay sürdürülmeli. Uzmanlar ancak o zaman kolesterol ya da kilo kaybı gibi sağlıkla ilgili bulguların işaretlerini ölçümleyebilir.
İnsanlar daha az katkı maddesi içerdiği için organik gıda tükettiklerini belirtiyor. Bu kişiler organik tarımın toprağa ve hayvanlara da daha iyi davrandığını düşünüyor. Standford Üniversitesi tarafından 2012 yılında yapılan bir başka araştırma, organik gıdalarda da zirai ilaç kalıntılarına rastladı ancak bu kalıntıların sınırlar dahilinde olduğu açıklandı. Sonuçta organik ya da geleneksel tarım ürünleri tüketmek için yetkililerin açıkladığı "güvenli sınırlara" inanıp inanmamak size kalmış durumda. Bir de organik gıdalar için biraz daha fazla para ödemek zorundasınız. Şu ana kadar yapılan araştırmalar, geleneksel gıdalar ile organik gıdalar arasında sağlık açısından aynı düzeyin tutturulduğunu belirtiyor.