Hamilelikte aşırı kilo ve yüksek tansiyon
Yapılan son araştırma, hamilelik dönemindeki obezite ve yüksek kan şekeri değerinin, bebeğin doğum kilosunu artırdığını ve zor bir doğuma neden olduğunu ortaya koydu. Yüksek tansiyon ise bebeğin daha zayıf olmasına neden oluyor.
İngiltere'nin önde gelen eğitim kurumlarından Bristol ve Exeter üniversiteleri tarafından yapılan son araştırma, aşırı kilolu ya da obez olan annelerin bebeklerinin de aşırı kilolu olarak doğduğunu ortaya koydu. Araştırma benzer şekilde, sınırlar dahilinde bile olsa, kan şekeri yüksek olan anne adaylarının bebeklerinin de daha büyük olduğunu tespit etti. Ancak tam aksi şekilde, hamilelik sırasında tansiyonu yüksek olan annelerin bebekleri daha zayıf ve küçük oluyor.
Ortaya konulan bir başka ilginç sonuç ise, aşırı kilolu olup olmamayı belirleyen kandaki yağ oranının, bebeklerin boyutlarının belirlenmesinde çok önemli etki yapmadığı.
Araştırmaya yöneten Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doktor Rachel Freathy, "Aşırı kilolu ya da çok küçük doğmak yeni doğan bebek için sağlık riskleri taşıyabilir. Çok yüksek ya da çok düşük doğum kiloları ayrıca ilerleyen yaşlarda bebekler için 'tip 2 diyabet'e de neden olabilir" diye konuşuyor.
Uzmanlar, annelerin hangi karakteristik özelliklerinin bebeğin doğum ağırlığını belirlediği tespit edilirse, bunun hamilelik sırasında bebeklerin kilo kontrolünün sağlanmasına önemli derecede yardım edeceğini belirtiyor.
Araştırma 30,000 sağlıklı anne ve bebeklerinin verilerini inceledi. Araştırmacılar annelerin vücut kitle endeksi, kan şekeri, lipid düzeyi ve tansiyon gibi genetik değişkenleri ile bu değişkenlerin doğan bebeklerin boyutlarına etkilerini inceledi. İnceleme sonucu elde edilen bulgular, annelerin kilosunun, glikoz miktarının ve tansiyonunun bebeğin boyutlarını etkilediği kesin şekilde ortaya koydu.
Hamile annenin kilolu ya da obez olması, genellikle yüksek tansiyon ile ilgili, ancak araştırmacılar bu durumda bebeklerin daha küçük doğduğunu tespit etti.
Araştırmayı yöneten Bristol Üniversitesi Sosyal ve Toplum Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Debbie Lawlor, "Bu aşamadan sonra önemli olan ikinci soruya yanıt vermek. 'Acaba, annenin kilosu, glikoz miktarı ve tansiyonunun bebeğin kilosuna yaptığı etki, bebekler büyüdüğünde kalıcı oluyor mu, olmuyor mu? Yüksek glikoz seviyesine sahip annelerin doğurduğu bebekler hayatları boyunca kilolu olmayı sürdürecekler mi?' sorularına yanıt arayama devam edeceğiz" ifadelerini kullanıyor.
İkiz gebelikte kilo kontrolü için tıklayın