Tekerlek yeniden icat ediliyor

Otomobil lastiği üreticisi Goodyear değişen otomotiv sektöründe mevcut yerini koruyabilmek için yeni atılımlar planlıyor. Bu amaçla geliştirilen yeni Eagle-360 modeli klasik tekerleklerden farklı olarak küre şeklinde üretildi. Bu yeni modelin otonom araçlarda kullanıma daha uygun olacağı düşünülüyor.

Eagle-360 manyetik kaldırma sistemi ile çalışıyor. Otomobil, 4 adet küre şeklindeki lastiğin kaldırma kuvveti ile havada süzülerek ilerleyecek. Neredeyse sıfıra yakın sarsılma ve yüksek sürüş rahatlığı sunacak.

Küre lastiklerin çözdüğü en büyük problemlerden birisi de park sorunu. Her yöne dönebilen tekerlekler sayesinde otomobil baktığı yönü değiştirmeden 360 derece hareket edebilecek. Özellikle park alanlarına aracı park etmek ya da çıkarmak için ekstra manevralar yapmaya gerek kalmayacak. Böylece park alanlarının arası da daha dar olarak tasarlanabilecek. Yani daha küçük alana daha fazla araç park edilebilecek. Bu yüksek manevra kabiliyeti özellikle şehirlerin dar sokaklarında çok kullanışlı olacak.

Ayrıca küre şeklindeki lastikler aşınmayı en aza indirmek için lastiğin tüm yüzeylerini eşit olarak kullanıyor. Böylece lastiğin tek bir bölgesi eskimiyor ve daha uzun süre dayanabiliyor. Küre şeklinin bir avantajı da kilitlenip takla atma gibi bir probleminin olmaması. Dışarıdan gelen darbeleri çok daha iyi absorbe edebilen bu teknoloji ile kaza anında bile aracın çok daha iyi korunduğunu söyleyebiliriz.

Eagle-360 şekli dışında teknolojisi ile de dikkat çekiyor. Süngerimsi yapısı sayesinde ıslak yollarda yumuşayarak yol tutuşunu artıran lastik, kuru yollarda ise sertleşerek sürtünmeyi azaltıyor. Yolun yağmurlu olup olmadığını anlamak için sensörlerini kullanan Eagle-360 bu verileri akıllı otomobile de ileterek sürüş hızının ona göre ayarlanmasını sağlıyor. Lastikler hangi hava şartlarında, hıza göre ne kadar savrulma olabileceğini hesap ediyor.

Henüz sadece bir konsept olan bu küre lastikler ne kadar kabul görür bilinmiyor.