Beyine yerleştirilen çip
Bilimkurgu filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz birçok şeyin gerçekleşmeye başladığı bir dönemde yaşıyoruz. Başka hangi teknolojilere tanıklık edeceğimiz hala bir soru işareti olsa da beyine yerleştirilen çip aşamasına nihayet geldik.
Geçtiğimiz günlerde, haftalık yayınlanan bilim dergisi Nature'da, beyine takılan çiplerle yapılan araştırmaların başladığına dair bir makale yer aldı.
Tıp alanında kullanılacak olan bu çiple, doktorlar beyin travması ve beyin ameliyatı geçiren hastaların beyninde olup bitenleri görüntüleyebilecek.
Pirinç tanesinden daha küçük olan çip, ince ve biyolojik olarak ayrıştırılabilen silikon bir yapıya sahip. Beyine yerleştirildikten sonraki birkaç hafta içinde kafatasında dolaşmaya başlayan bu çip, kitle oluşumu, kafatası iç baskısı ve ısı değişimleri hakkında ölçüm yapıyor. Zamanla da beyin ve omurilik sıvısında çözünerek vücuttan atılıyor.
Illinois Üniversitesi'nden bir grup mühendisin yürüttüğü çalışma fareler üzerinde test edilip geliştirilerek, çipin modern beyin görüntüleme teknikleriyle uyuştuğu ve insanlar üzerinde de kullanılabileceği belirtiliyor. Bu teknoloji sayesinde, beyin ameliyatları sonrasında doktorların, hastanın beynini enfeksiyon riski olmaksızın kolaylıkla takip edebileceği öngörülüyor.
Geliştirilen sensörün, gelecekte beyinin daha derin dokularında ve farklı organlarda da kullanılabileceği söyleniyor.
Fotoğraf kaynak: gizmodo