Ramazanda sıvı kaybını önleyecek öneriler
Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ve hava sıcaklığının artmasıyla birlikte, vücuttan terle birlikte önce sıvı, sodyum ve potasyum gibi bir çok mineral kayboluyor.
Uzun süre susuz kalınan saatler sonucu; enerji düşüklüğü, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi ve tansiyon düşmesi gibi sağlık problemleri yaşayabilirsiniz.
Peki oruç tutarken sıvı kaybını nasıl önlemeliyiz ve hangi içecekleri tüketmeliyiz?
1. Öncelikle oruç tutarken sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su tüketmelisiniz.
2. Orucunuzu bir bardak su ile açtıktan sonra yatana kadar, saat başı 1-2 bardak su içmeye özen gösterin. Tüketeceğiniz suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
3. Gün içerisinde kaybettiğiniz sıvı kaybını meyve ve sebzelerle destekleyin. Ancak meyvenin şeker kaynağı olduğunu da unutmayın ve porsiyon miktarlarına dikkat edin. İftarda sebze yemeği ve salata ağırlıklı beslenin. Ayrıca sofranızda ayran, komposto gibi içecekler de bulundurun.
4. Yine iftar öğününde tüketeceğiniz çorba, komposto, ayran gibi içeceklerin de çok sıcak ve çok soğuk olmamasına dikkat edin. Çok sıcak ve çok soğuk sıvı tüketimi reflü gibi mide sorunlarına yol açabilir.
5. Sahurda ise daha çok sulu meyve ve sebzeleri tüketerek, en az 1 litre su içmelisiniz.
6. Midenizin rezene çayı ile rahatlatmasını sağlayın. Hazımsızlık ve reflü gibi şikayetleriniz varsa, yemekten sonra içeceğiniz rezene çayı ile midenizi rahatlatabilirsiniz.
7. Sindirim şikayetin varsa zencefili tercih edin. Ev yapımı limonatanın içine katacağınız bir kaç yaprak nane ve az miktarda zencefil hem serinlemenize hem de sindirim sisteminizin rahatlamasına destek olacaktır.
8. Gün içerisinde kaybettiğiniz mineral ve sıvı açığını yerine koymak için için naneli ayran tüketin. Ayranın içine katacağınız birkaç yaprak nane midenizin rahatlamasını sağlar. Ev yapımı ayran aynı zamanda doygunluk sağlayıp, çok fazla yemek tüketmenizi de engeller.
9. Elektrolit açığınızı maden suyu ile kapatın. Maden suyu tüketimi yine gün içinde kaybettiğiniz elektrolit açığını kapatmanız için iyi bir tercih olacak. Maden suyu tüketiminde sade olanlarını tercih etmelisiniz.
10. Komposto ile kan şekerinizi dengeleyin. Açlığa bağlı olarak düşen kan şekerinizin çabuk toparlanmasını sağlamak için orucunuzu suyla açtıktan sonra komposto ile devam edin. Böylece kan şekeri düşmesine bağlı yaşayacağınız yorgunluk halini daha çabuk atlatmış, toparlanmayı daha çabuk sağlamış olursunuz. Hazırlayacağınız kompostonun içerisine şeker eklemeden meyvenin kendi şekeri ile hazırlamaya özen gösterin. Eğer tadını yetersiz buluyorsanız, şeker yerine 1 çay kaşığı pekmez kullanabilirsiniz.