KAHVALTININ ÖNEMİ
düzeyde olması gerekmektedir.Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı
arasında geçen yaklaşık 10-12 saatlik süre kan şekeri üzerinde çok
etkilidir.Bu süre içinde kan şekeri düşer ve kişi kendini yorgun
hisseder.Uyanır uyanmaz gereksinim duyulan tüm besinleri karşılayıp
vücudun güne hazır hale getirilmesi gerekir ki bu da çocukları fiziksel
ve psikolojik olarak çok fazla etkiler.
Güne zinde bir şekilde başlamak ve gün içinde bulunduğumuz
faaliyetlerde anlama,algılama,anımsama ve verimli bir şekilde çalışma
üzerinde kahvaltının çok önemli etkileri vardır.
Kahvaltı günün en önemli öğünü olmasına karşın aynı zamanda
günün en çok atlanan öğünü haline gelmiştir.Bunun başlıca nedeni
kişilerin sabahları açlık hissetmediklerini belirtmeleri ve zaman
darlığıdır.
Kahvaltının önemi ile ilgili yapılan bir çok çalışma,güne iyi bir
kahvaltı ile başlamanın her yaş grubu bireyde önemli yararlarının
olduğunu göstermektedir.
Öğün atlanmasının ve özellikle uzun bir açlık döneminden sonra hiç
bir şey yemeden güne başlamanın(Kahvaltı etmemenin) bir çok
sakıncaları vardır.
1 Vücutta
gece boyunca düşen metabolizma hızı kahvaltı ile %2030
artmaktadır.Kahvaltı atlandığında ise vücut bir sonraki öğünde
yenilmeyeceğini sanarak bir sonraki öğünde yenenleri yağ olarak
depolamaktadır.Yani vücut yağ oranı artmakta şişmanlama riski
oluşmaktadır.
2 Vücut
proteini suyu azalır.
3 Tiroid
enzim aktivitesi azalır.
4 Kan
kolostrol ve lipidleri artar.kalp damar hastalıkları riski
oluşabilir.
5 Diyabet
hastalığı riski artar.
6 Hipertansiyon
riski gelişebilir.
Günlük enerji ihtiyacının yaklaşık ¼ ‘ünün kahvaltı ile karşılanması
gerekmektedir.Uygun bir kahvaltıda süt grubu (Süt,Yoğurt,Peynir)Et
grubu (Yumurta)ekmek grubu (Ekmek yada tahıllı bir
besin)domates,salatalık,Havuç gibi bir sebze,portakal,elma(bunların
taze sıkılmış suları olabilir) Zeytin gibi yiyecekleri bulunması
uygundur.Kahvaltıda enerji içeriği yüksek bal,reçel,tahinpekmez
v.b çeşitlerin olması da çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılayarak
vücudun güne daha hızlı hazırlanmasında etkili seçenekler olabilir.
Çocuklar genellikle kahvaltı öğünlerinde isteksiz davranabilirler.
Bunun için kahvaltıların çeşitlendirilmesi uygun olabilir.
Örneğin;Simit,Peynir,domates,salatalık ve meyve suyu
*Süt,Yağ bal,
peynir yada tahin pekmez v.b
* Peynirli yada kıymalı bir börek ve yanında domates,salatalık
v.b sebze,meyve suyu
* Peynirli ve sucuklu tost yanında zeytin meyve suyu yada
bitki çayları
* Sütle birlikte tüketilen kahvaltılık gevrekler
* Omlet(içine peynir v.b eklenebilir)Yanında
zeytin,domates,salatalık,havuç v.b
* Kıyma veya kuru baklagillerle zenginleştirilmiş çorbalar
kahvaltılarda yer alabilirler.
NOTLAR:
*Çocuklar hızlı bir büyüme ve gelişme sürecinde olduklarından yeterli
ve dengeli beslenmeye ihtiyaçları daha fazladır.
*Bağışıklık sistemlerinin gelişmesi için her sabah karbonhidrat ve
protein kaynaklarından zengin bir kahvaltı yapmaları gerekmektedir.
*Her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan çocukların kilolarını
korudukları,daha düşük kolesterol ve daha dengeli kan şekeri
seviyelerinin olduğu bilinmektedir.
*Düzenli kahvaltı yapan çocuklarda vitamin ve mineral eksiklikleri
daha az görülmektedir.