KAHVALTININ ÖNEMİ

Vücudun düzenli çalışması için kan şekeri düzeyinin belirli bir

düzeyde olması gerekmektedir.Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı

arasında geçen yaklaşık 10-12 saatlik süre kan şekeri üzerinde çok

etkilidir.Bu süre içinde kan şekeri düşer ve kişi kendini yorgun

hisseder.Uyanır uyanmaz gereksinim duyulan tüm besinleri karşılayıp

vücudun güne hazır hale getirilmesi gerekir ki bu da çocukları fiziksel

ve psikolojik olarak çok fazla etkiler.

Güne zinde bir şekilde başlamak ve gün içinde bulunduğumuz

faaliyetlerde anlama,algılama,anımsama ve verimli bir şekilde çalışma

üzerinde kahvaltının çok önemli etkileri vardır.

Kahvaltı günün en önemli öğünü olmasına karşın aynı zamanda

günün en çok atlanan öğünü haline gelmiştir.Bunun başlıca nedeni

kişilerin sabahları açlık hissetmediklerini belirtmeleri ve zaman

darlığıdır.

Kahvaltının önemi ile ilgili yapılan bir çok çalışma,güne iyi bir

kahvaltı ile başlamanın her yaş grubu bireyde önemli yararlarının

olduğunu göstermektedir.

Öğün atlanmasının ve özellikle uzun bir açlık döneminden sonra hiç

bir şey yemeden güne başlamanın(Kahvaltı etmemenin) bir çok

sakıncaları vardır.

1 Vücutta

gece boyunca düşen metabolizma hızı kahvaltı ile %2030

artmaktadır.Kahvaltı atlandığında ise vücut bir sonraki öğünde

yenilmeyeceğini sanarak bir sonraki öğünde yenenleri yağ olarak

depolamaktadır.Yani vücut yağ oranı artmakta şişmanlama riski

oluşmaktadır.

2 Vücut

proteini suyu azalır.

3 Tiroid

enzim aktivitesi azalır.

4 Kan

kolostrol ve lipidleri artar.kalp damar hastalıkları riski

oluşabilir.

5 Diyabet

hastalığı riski artar.

6 Hipertansiyon

riski gelişebilir.

Günlük enerji ihtiyacının yaklaşık ¼ ‘ünün kahvaltı ile karşılanması

gerekmektedir.Uygun bir kahvaltıda süt grubu (Süt,Yoğurt,Peynir)Et

grubu (Yumurta)ekmek grubu (Ekmek yada tahıllı bir

besin)domates,salatalık,Havuç gibi bir sebze,portakal,elma(bunların

taze sıkılmış suları olabilir) Zeytin gibi yiyecekleri bulunması

uygundur.Kahvaltıda enerji içeriği yüksek bal,reçel,tahinpekmez

v.b çeşitlerin olması da çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılayarak

vücudun güne daha hızlı hazırlanmasında etkili seçenekler olabilir.

Çocuklar genellikle kahvaltı öğünlerinde isteksiz davranabilirler.

Bunun için kahvaltıların çeşitlendirilmesi uygun olabilir.

Örneğin;Simit,Peynir,domates,salatalık ve meyve suyu

*Süt,Yağ bal,

peynir yada tahin pekmez v.b

* Peynirli yada kıymalı bir börek ve yanında domates,salatalık

v.b sebze,meyve suyu

* Peynirli ve sucuklu tost yanında zeytin meyve suyu yada

bitki çayları

* Sütle birlikte tüketilen kahvaltılık gevrekler

* Omlet(içine peynir v.b eklenebilir)Yanında

zeytin,domates,salatalık,havuç v.b

* Kıyma veya kuru baklagillerle zenginleştirilmiş çorbalar

kahvaltılarda yer alabilirler.

NOTLAR:

*Çocuklar hızlı bir büyüme ve gelişme sürecinde olduklarından yeterli

ve dengeli beslenmeye ihtiyaçları daha fazladır.

*Bağışıklık sistemlerinin gelişmesi için her sabah karbonhidrat ve

protein kaynaklarından zengin bir kahvaltı yapmaları gerekmektedir.

*Her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan çocukların kilolarını

korudukları,daha düşük kolesterol ve daha dengeli kan şekeri

seviyelerinin olduğu bilinmektedir.

*Düzenli kahvaltı yapan çocuklarda vitamin ve mineral eksiklikleri

daha az görülmektedir.