Zeytin Ürünlerinde Kanser Tehlikesi
Zeytin ve zeytinden elde edilen ürünler; sağlıklı hücreleri şekere bağlı hasardan koruyarak, kanserin önlenmesine yardımcı oluyor. Zeytin yaprağı özü, kan şekeri ve kan basıncının düşürülmesinde de etkili oluyor
Son yıllarda yapılan birçok çalışma; zeytinyağı, zeytin yaprağı özü ve zeytinde, toksik maddeleri izole eden ve yaşam süresini uzatan 'oleuropein' maddesi bulunduğunu gösterdi. Zeytin ve ondan elde edilen ürünlerin; kolesterol, kan basıncı ve kanseri önlemede büyük önemi vardır. Özellikle sızma zeytinyağı, antioksidanların en etkililerinden biridir. Zeytinyağıyla ilgili yapılan çalışmalarda, bu yağın hayvanlardaki tümörleri azalttığı görüldü.
ANTİOKSİDAN ETKİSİ...
Zeytin yaprağı özü ve zeytinde bol miktarda oleuropein bulunur. Zeytin yaprağı özünün, kan basıncını düşürücü özelliği olduğu da biliniyor. Bu özlerin kanserli hastaların tedavisinde ciddi faydalar sağladığı görüldü. Çalışmalar, oleuropeinin; sahip olduğu antioksidan etki nedeniyle, erken aşamadaki kanserleri önleyebileceğini gösteriyor. Bu madde; DNA hasarını önleyerek küçük ölçekteki kanserli hücreleri yok edebilir. Zeytin özleri, kanserin en önemli sebebi olan şekere bağlı hücre hasarını önleyerek kanser riskini azaltır. Bazı çalışmalarda; oleuropeinin meme kanserli hastaların tedavisinde faydalı olduğu ve uzak metastazları önlediği tespit edildi. Geçen yıl bir tıbbi yayında, bu maddenin kanser hücrelerinin kanlanmasına engel olduğu ifade edildi. Zeytin özünün etkisine bakıldığında; beyin, baş, boyun, akciğer, karaciğer, mesane, prostat, cilt kanserleri ve lösemide tümör önleyici etkisi bulunduğu görüldü. Bir çalışmada; kanser hücresi taşıyan farelere 12 gün boyunca oleuropein verildi. Bu süre sonunda farelerdeki tümörlerin yüzde 50 oranında küçüldüğü görüldü. Yine hayvanlarda yapılan çalışmalarda, bu maddenin; beyin hücrelerinin ölümünü azalttığı ve omurilik yaralanmalarının daha çabuk iyileşmesini sağladığı ve Alzheimer'la savaştığı da görüldü.
ZEYTİNYAĞI ZARARLI GÜNEŞ IŞINLARINI BLOKE EDER
Zeytinyağının, yaşlılığa bağlı olarak meydana gelen cilt kanserlerinde, tümörleri yavaşlattığı görüldü. Çalışmalarda; güneşin zararlı ışınlarını bloke eden zeytinyağının, başlangıç aşamasındaki cilt kanserini önlediği de tespit edildi. Yalnızca zeytinyağıyla beslenen kişilerde, kolon kanserine yakalanma riskinin azaldığı da görüldü.
KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR
Oleuropein maddesi; damar duvarlarını aterosklerozdan koruyarak erken aşamalarda damar sertliğini önleyebilir. Bu madde ayrıca; kan akışının rahatlamasını sağlar, kalp krizini ve felç ihtimalini azaltabilir. Kolesterolün düşürülmesinde, arter sağlığı bakımından da çok önemlidir. Zeytin yapraklarında bulunan polifenol, arteriyel plakların oluşunu önlemeye yardımcı olabilir.
KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜYOR
Zeytin yaprağı ekstresi, kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda şekerin meydana getirdiği damar lezyonlarını önler. Farelerle yapılan çalışmalarda; farelere zeytinyağı özü verildiğinde kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düştüğü görüldü. Bu nedenle zeytinyağı; hipertansiyon, kalp, diyabet ve kanser hastaları için ümit verici bir besindir.
TANSİYON İLACI ALANLAR DİKAT!
Hayvanlarla yapılan çalışmalarda; zeytin yaprağı özünün kan basıncını düşürdüğü görüldü. Kalbin koroner kan damarlarını besleyen zeytin yaprağı özünün, insanlar üzerinde de kan basıncını düşürücü etkisi olduğu tespit edildi. Günde 1000 mg zeytin yağı özü alan kişilerde, kan basıncının 3-4 mm düştüğü görüldü. Bu nedenle tansiyon ilacı kullananların, zeytinyağı tüketirken dikkatli olması gerekiyor.