Saç Fırçası Nasıl Olmalı?
Saçlarımızı taramak; günlük saç bakımı ve periyotlar halinde uygulanan bakımın amacına ulaşmasındaki en kilit noktadır. Taranan saç, derimizdeki kan dolaşımının artmasını ve dolayısıyla saç derimizin hava almasını sağlamaktadır. Bu işlem saçlarımıza can verme adımıdır. Peki bu uygulamaya ne zaman başlamalıyız? Hepimiz bu sorunun cevabını farklı farklı tekniklerle biliyor olsak ta saç tarama işlemine banyoda başlamanın en doğru adım olduğu uzmanlar tarafından da doğrulanmıştır. Çünkü banyo sırasında saçımıza uyguladığımız şampuan ve krem saçımızı yumaşatır. Kremleme işlemiyle birlikte saçımızı fırçalamaya başlayabiliriz. Krem ve su sayesinde saçlarımız kolayca taranır.
Banyo sonrasına bırakılan fırçalama saç için sancılı ve kopmalara daha fazla sebebiyet verir. Banyodan sonra saçlarınızın nemini havluyla aldıktan sonra saçlarımızı kısım kısım ayırarak tarama işlemini gerçekleştirin. Direkt olarak saçları ayırmadan üstten fırçalama işlemi uygularsanız saçlarınız kırılmaya devam eder. Bir başka fırçalama tekniğimizde saçı toplayarak önce uç kısımlarını daha sonra bütününü fırçalamak olacaktır.
Bireyler olarak farklı farklı saç tiplerine sahibiz. Farklı saç tipleri farklı fırça kullanımı gerektirmektedir. Peki saçlarımız için en doğru fırça seçimi hangisidir?
Fön için Fırça Seçimi:
Fön fırçası, saçlarınıza rahat fön çekebilmek ve istediğiniz farklı uygulamaları gerçekleştirmek için kullanılır. Fön için petek dokulu olan metal fırçaları seçmenizde yarar ver. Petek dolgulu metal fırçalar diğer fırçalara oranla saçı daha az yıpratmaktadır. Sonuç olarak fön işlemi saçı yıpratan bir uygulamadır ve her zaman en kaliteli fırçaların tercih edilmesi gerekmektedir.
Masaj için Fırça Seçimi:
Saç derisi, çevrenin mevcut hava kirliliği, kullanılan kozmetik ürünler sayesinde canlılığını kaybetmektedir. Saçlara uygulanan masajlar sayesinde cilt hava almaya başlamaktadır.
Bu iş için seçmemiz gereken fırça, uçları yuvarlatılmış, naylon ve kıl karışımlı fırçadır. Uygulanan masaj sonrasında saçlarımızdaki dökülmelerde önemli oranda azalmaktadır.
Cansız Saçlar için Fırça Seçimi:
Cansız saçlarımızı aralıklı ve sert kıl yapısı olan fırçalar ile fırçaladığımızda saçlarımız hacim kazanır ve daha canlı görünür. Bu fırça, durulanmayan saç köpüğü uygulanarak, saçlar öne doğru fırçalanarak kullanılır.
Çanta Tipi Fırçalar:
Küçük olmaları kadar çoğu saç tipine uygun fırçalardır. Ortadan kırılıp katlanabilen ve küçük aynası olan fırçalar, taşımak için çok ideal. Dağılan saçları toplama ve düzgünleştirme için faydalıdır.
Kıvırcık Saçlar için Fırçalar:
Birbirine karışma ihtimali fazla olan en inatçı saç tipidir. Bilindiği gibi kıvırcık saçları olanlar saçlarını ıslakken tarayabilirler. Bunu yaparken de geniş aralıklı fırçalar tercih etmelidirler. Saç kremi de kullanırsanız, saçlarınıza zarar vermeden saçlarınızı kolayca fırçalamış olursunuz.
Düz Saçlar için Fırçalar:
Düz saçlılar hemen hemen her türlü saç fırçasını rahatlıkla kullanabilirler. Ancak düz saçlılarda elektriklenme sorunu fazlasıyla yaşanmaktadır. Bu saç tipine sahip olanlar tahta uçlu fırça ve taraklar tercih edilebilir. Tarama işleminden önce bir miktar saç köpüğü uygulanırsa elektriklenme sorunu da çözülmüş olur.
Kepekli Saçlar için Saç Fırçaları:
Saçları kepekli olanlar, fırçalama işleminde daha dikkatli olmalıdır. Çünkü fırçalanan saç kepeği ortaya çıkarmaktadır. Tahriş olmuş saç derisi fırçalama işlemiyle kepeği saç yüzeyine çıkarmaktadır. Bu nedenle, saçları kepekli olanlar uçları yuvarlak, saç derisini tahriş etmeyen fırçalar tercih etmelidir.