Kulak Çınlaması Deyip Geçmeyin
Biri beni mi anıyor deyip gülümser esprisini bile yaparız kulak çınlamasının.Yaşam kalitesini düşürecek boyutlara ulaşabilen kulak çınlamasının nedeni bazen cep telefonuyla uzun süre konuşmak bazen de kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek olabiliyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Altta yatan neden ‘beyin tümörü’ gibi oldukça ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir!
Ülkemizde ortalama her 100 kişiden 10’u hayatının bir döneminde kulak çınlama sorunuyla karşılaşıyor. Kulak çınlamasının altında çoğunlukla bu tür basit ve bazı müdahalelerle kolaylıkla geçen etkenler yatıyor. Ancak bazen altta ‘beyin tümörü’ gibi yaşamı tehdit eden bir hastalık da yatabiliyor. Bu durumda kulak çınlamasına çeşitli belirtiler de eşlik ediyor. Aile Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. M. Hamit Aytar kulak çınlamasında asla atlanmaması gereken 6 sinyali sıraladı:
BU BELİRTİLER VARSA!
- Dirençli ve ilerleyen çınlama
- Bulantı ve kusma,
- Baş dönmesi,
- İşitme azlığı
- Denge bozukluğu
- Yüz felci gibi şikayetlerin de eklenmesi halinde mutlaka beyin cerrahi tarafınca da değerlendirilmesi gerekiyor.
NEDEN KULAKLARIMIZ ÇINLAR?
Kulak çınlamasının altında çoğunlukla basit, geçici ve iyi huylu nedenler yatıyor. Çınlamanın en temel nedenleri başında ise iç kulak bölgesinde yer alan çok hassas olan işitme sinir uçlarındaki hasarlanmalar geliyor. Kulak kiri, kulak zarında sorunlar, kulak enfeksiyonları, alerjik nezle ile sinüzit gibi sorunlar sık ve düzeltilebilir nedenler arasında yer alıyor. Travma, diyabet, tiroit bezi hastalıkları ve sigara da kulak çınlamasına yol açabiliyor.