Hareketsiz Yaşam Erken Ölüm Demektir
Gelişen teknoloji ve elde edilebilir ulaşım araçları kısa vadede insanların yararına gibi gözükse de uzun vadede insan sağlığı ve ömrünü olumsuz etkilediği bir gerçek. Bunun ispatı ise yazının devamında saklı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan Fiziksel Aktivite Raporu’nda, hareketsizliğin birçok hastalığın gelişmesine sebep olduğu açıklandı. Dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer alan hareketsizlik yüzünden her yıl 3,2 milyon kişi hayatını kaybediyor. Raporda hareket etmeyenlerin kansere yakalanma riskinin yüzde 25, diyabet riskinin yüzde 27, kalp hastalığı riskinin ise yüzde 30 oranında arttığına dikkat çekildi. Ulaşım araçlarının yaygınlaşmasının kişileri hareketsizliğe yönelttiği belirtiliyor.
Haftada 150 dakika yürüyün
Uzmanlar çocuklar ve gençlere günde 60, yetişkinlere ise haftada 150 dakika yürüyüş, bisiklete binme gibi orta düzeyde fiziksel aktivite öneriyor. Dünyada ülkelerin yüzde 80’i hareketsiz yaşama karşı politikalar belirlerken, sadece yüzde 56’sı bunları faaliyete geçirebiliyor.
Türkiye yerinden kalkmıyor
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Kaşıkçıoğlu, Dünya Sağlık Örgütünü’nün yayımladığı raporu değerlendirdi. Kaşıkçıoğlu, “Rapor, en çok da bizim gibi hareketsiz toplumlar için bir uyarı niteliğinde kabul edilmedir. Ülkemiz, düzenli hareket alışkanlığı konusunda en kötü ülkelerden biri” dedi.
Kanser artacak
Fiziksel aktivitenin yaşamın kendisi olduğunu kaydeden Kaşıkçıoğlu, “Hareketsizliğe bağlı olarak kanser, kronik hastalıklar ve romatizma gibi hastalıklar da görülme sıklığı artacak” dedi.