Bebek Bakıcısı Seçerken
Kadınların çalışma hayatına daha çok katılması ile beraber ortaya çıkan en büyük sorundur.Bebeğe kim bakacak?Gözümüzden bile sakındığımız bebeğimizi kime emanet edeceğiz?
Kadınların iş hayatında daha aktif olmasıyla birlikte ev yaşantısı da değişmeler geçirebiliyor. Ev yaşantısının etkilendiği alanlardan biri de bebeklerin bakımı konusudur. Özellikle yeni doğum yapmış veya bebek büyüten anneler belli bir süre sonra iş hayatına atılmak isteyebilmektedirler Özellikle gebelikten önce veya gebelik dönenimde çalışan anneler için tekrar işe dönmek bir hedef olabilmektedir.
Haliyle tekrar işe dönmek bebek bakımında bazı sorunlar ve güçlükler yaşatabilmektedir. Her kadın hem iş hem de bebek bakımını birlikte yürütemeyip pes edebilmektedir. Bu durumda çalışan anneler bebek bakımı için çeşitli alternatif arayışlarına girerler. Ya tanıdık birisinden (annesi, kardeşi, ablası, komşusu v.b. ) yardım isterler ya da bir bebek bakıcısı tutma yoluna giderler.
Bebek bakıcısı aslında görünürde basit gibi dursa da üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Hele ilk defa bir bakıcıdan hizmet alacaksanız bu sizin için daha zorlu ve endişe verici olabilir. Çünkü nasıl bir durumla karşı karşıya olduğunuzu tam bilemeyebilirsiniz. Yani tutacağınız bakıcı veya yardım alacağınız yer acaba güvenilir mi? Ne gibi sorunlar çıkabilir? Doğru kişiyle mi görüşüyorum? Acaba bebeğim için iyi olacak mı? gibi soruları kendinize sorarsınız. Bir takım endişe ve korkularınız olması doğaldır.
Bebek bakıcısını değişik şekillerde bulabilir ve istihdam edebilirsiniz. Genelde bakıcılar eve gelerek bebeğe bakmakla birlikte, bakıcının kendi evinde de bakım söz konusu olabilir. Diğer yandan bebek bakımı konusunda uzman olan yuvalardan da destek alınabilir. Bakıcıyı seçerken çevrenizden tanıdık ve bu konuda tecrübeli bir kişiyi de seçebilirsiniz.
Bakıcı ararken bir bakıcıdan beklentilerinizi açıkça belirlemelisiniz. Yani mesela bakıcı bebeğin her şeyiyle ilgilenecek mi? Diğer ev işleriniz yapacak mı? Alışveriş gibi şeyleri yapacak mı? v.b. beklentilerinizi belirlerseniz bakıcıyla ilgili yaşayacağınız bir çok sorunu azaltmış olursunuz. Çünkü iş tanımını net olarak ortaya koymadığınız zaman bazı itirazlar ve çatışmalarla karşılaşmanız olasıdır.
Bunları belirledikten sonra bakıcılarla yapacağınız görüşmeleri de bilinçli bir şekilde yapmalısınız. Mesela bakıcının bebekler hakkındaki düşünceleri neler? Bebek bakımı konusunda bilgisi var mı? gibi… Bu tür soruları sorarak bakıcıyı test edebilirsiniz.
Bakıcıyla ilgili bu ön sorular ışığında izleniminiz olumluysa ayrıntılara geçebilirsiniz.
Bakıcıdan daha önceki iş tecrübelerini öğrenin. Bu konuda tecrübeli mi? Daha önceki yerlerde genel olarak ne yapıyordu? Gibi soruları sorun. Bakıcının bilgi ve tecrübesini sınamak için çeşitli sorular sorulabilir. Çeşitli örnek olaylarla nasıl bir çözüm getirebileceğini öğrenebilirsiniz. Diğer yandan olası tüm olumsuz durumları düşünerek de sorular sorabilirsiniz. Mesela bebek bakıcısı normal anlaşma şartlarına göre hafta sonları çalışmıyor olabilir. Acaba acil durumlarda hafta sonu da gelebilir mi? gibi bir soru yöneltebilirsiniz.
Bebek bakmanın yanında diğer ev işlerine yarımcı olabilecek mi? Ev alışverişini yapabilir mi? Bakıcının görünümü nasıl? Sizde emniyet duygusu uyandırıyor mu? Hal ve tavırları nasıl? Bu işin altından kalkabilecek gibi görünüyor mu? Uzlaşmacı mı? Esnek biri mi?
Ayrıca bakıcı evdeyken bebeğinizle tanıştırın. Bakın bakalım nasıl davranıyor? Nasıl iletişim kuruyor? Tüm bu sorulara göre bakıcıyı tanımaya çalışın.
Bunların dışında eğer bakıcınızı bir tanıdık vasıtasıyla bulmadıysanız, daha önce çalıştığı yerlerden referans kontrolü de yapabilirsiniz.
Eğer bir bakıcı da karar kıldıysanız onu hemen bakıcıya bırakmayın. Bir süre siz evdeyken gidip gelsin. Onunla ilgilensin. Bebek ona alışsın. Biraz alışma devresinden sonra bebeği bakıcıyla yalnız bırakabilirsiniz. Üstelik bu alışma devresinde bakıcıyı da test etmiş olursunuz. Tabi bu devreden sonra bir deneme süreniz olsun. Bunu da bakıcıya söyleyin. Bu deneme devresinden sonra daimi olarak işe alabilirsiniz. Bu deneme sürecinde test edin. Acaba bebeğe iyi bakabiliyor mu? Siz akşam işten eve geldiğinizde bebekle iyi ilgilenmiş mi? diye kontrol edin. Bebeğin olağan dışı bir sorunu var mı? Bunları tespit edin. Deneme süreci sonunda içiniz rahat ise daimi olarak işe alabilirsiniz.