Bağırsak ve Cilt Kanserine Karşı Salisilik Asit
Yeni bir araştırmaya göre; salisilik asit gibi bazı antienflamatuvarlar cilt kanseri riskini azaltıyor. Bu ilaçları yedi yıl boyunca düzenli kullananlarda ise ölümcül deri kanseri riski yüzde 46 oranında düşüyor. Danimarka'da yapılan yeni bir araştırma; salisilik asit, ibuprofen gibi ağrı kesici özelliği olan ve kortizon içermeyen antienflamatuvarların (NSAID) ciltkanseri riskini önemli ölçüde azalttığını gözler önüne seriyor. Araştırma, bu ilaçların uzun süreli ve yüksek dozlarda kullanımının, ölümcül türdeki deri kanserinden koruduğunu ortaya koyuyor. Antienflamatuvarlar; bağışıklık sisteminin baskılanması riskini, tümörlerin yayılma ve damarların büyüme riskini de azaltıyor.
YÜZDE 13 AZALIYOR
Danimarka'daki Dr. Sigrun Alba Johannesdottir ve arkadaşları; bu ilaçların faydasını araştırmak üzere, 1991- 2009 yılları arasında, 18 binden fazla kişiyi inceleme altına aldı. Denekler; yaşları, cinsiyetleri ve reçeteli ilaç kullanımları göz önünde bulundurularak ayrı ayrı değerlendirildi. Deneklerin bir bölümüne salisilik asit ve diğer kortizon ihtiva etmeyen antienflamatuvar ilaçlardan verildi. Sonuçta bu ilaçları alanlarda, almayanlara oranla melanom adı verilen ölümcül deri kanserine yakalanma riskinin yüzde 13 azaldığı görüldü. Ölümcül olmayan deri kanserine yakalanma riski de yüzde 15 oranında azalmıştı.
YÜKSEK DOZDA OLMAZ
Öte yandan; bu araştırmayla, ilaçları en az yedi yıl boyunca kullananlarda ise, yine kullanmayanlara oranla melanom riskinde yüzde 46 oranında düşüş olduğu saptandı. Ayrıca bir diğer deri kanseri türü olan skuamöz hücreli karsinoma yakalanma riskinin de bu ilaçlarla yüzde 35 oranında azaldığı gözlemlendi. Ancak bu ilaçların yüksek dozlarda kullanımının böbrek hasarına yol açtığı ve kanama riskini artırdığı düşünülmektedir. Dolayısıyla da bu ilaçları kullanmadan önce doktora danışmak gerekmektedir. Ayrıca antienflamatuvarların zararlarını ve yararlarını tam olarak ortaya koyacak daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Amerika'da cilt kanseriyle ilgili yapılan araştırmalarda; 2008 yılında melanom tanısı konan 9 bin kişinin öldüğü ortaya konmuştur. Ülke çapında her yıl yaklaşık iki bin kişi de melanom dışı deri kanseriyüzünden ölmektedir. Cilt kanserinin bütün türlerinin ultraviyole ışınlarından kaynaklandığı belirtilse de, bunu kanıtlayacak bulgular şu an kısıtlı bir düzeydedir. Öte yandan, günümüzde dermatologlar; cilt kanseri ve kortizon içermeyen salisilik asit gibi antienflamatuvar ilaçların arasındaki bağı netleştirmek için de düzenli olarak ilaç takipleri yapmaktadırlar.
KORUMA SAĞLIYOR
her gün bir salisilik asit almanın cilt kanserini önlediği yönündeki bilginin çok yeterli olmadığını, fakat bu kanser türünde umut verici olabileceğini belirtiliyor. Araştırmalara göre salisilik asit cilt kanserine karşı koruma sağlıyor.
PROSTAT VE MEME KANSERİNE KARŞI DA SALİSİLİK ASİT ÖNERİLİYOR
Ağrı kesici özelliği olan ve kortizon içermeyen antienflamatuvarların kullanımı, deri kanseri dışındaki kanser türlerine karşı da koruyucu olabiliyor.
ÖLÜMLER AZALDI!
Yapılan çalışmalar sayesinde salisilik asit'in yemek borusu, mide ve kolon kanseri riskini azalttığı biliniyor. Düzenli olarak salisilik asit içenlerde meme kanserine yüzde 40 oranında daha az rastlanıyor. Özofagus kanseri yüzde 50, bağırsakkanseri yüzde 40, akciğer kanseri yüzde 60 ve prostat kanseri de yüzde 10 oranında daha az görülüyor. 12 bin 500 kişi üzerinde yapılan bir diğer bilimsel çalışma ise; salisilik asit'in, kanser ölümlerinde yüzde 20 oranında düşüş sağladığını ortaya koyuyor.