Meme Ağrısının Nedenleri

Göğüs estetiği her kadın için önemlidir.Ancak bazen dayanılmaz ağrılarla sıkıntılar ortaya çıkabilir.Prof. Dr. Serdar Saydam, ağrının değerlendirilmesinde hormonal dalgalanmaya bağlı fizyolojik bir ağrı mı, altta yatan başka bir hastalığa bağlı ağrı mı olduğunun belirlenmesi gerektiğini belirtti Prof. Dr. Serdar Saydam daha çok kadınlarda görülen meme ağrısının temel değerlendirilmesinde bu ağrının hormonal dalgalanmaya bağlı fizyolojik bir ağrı mı, ya da altta yatan başka bir hastalığa bağlı ağrı mı olduğunun saptanması gerektiğini kaydetti. Meme ağrısının erkeklerde de nadiren de olsa gözükebildiğini kaydeden Prof. Dr. Saydam, ağrının çoğu kadında hafif geçtiğini ancak ağrıların yüzde 10 kadını hekime müracaat etmek zorunda bıraktığını söyledi.

GİDERİLMESİ GEREK

Ağrı ve kanser riski arasında eskiden bir bağlantı olduğunun düşünüldüğünü belirten Prof. Dr. Saydam, yaşanan ağrının giderilesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Günümüzde meme ağrısı ile meme kanserinin birlikteliği arasında ilişkinin olmadığı ve sadece bunun tesadüfü olarak birlikte olduğuna inanılır. Ancak meme ağrısı olan bir kadında kanser yok demek de yanlıştır. Hekimin muayenesi ve eğer gerekli tetkikleri istemesinin ardından patoloji saptanamaz ise bunun ağrı dışında önemli olmadığı ancak söylenebilir. Ağrı tabiki giderilmesi gereken bir durumdur. Giderilmez ise yaşam kalitesi düşer." 

Meme ağrısının iki tip olarak ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Saydam, "Düzenli olan meme ağrısı, yumurtlama döneminden sonra meme dokusundaki çoğalma veya süt kanallarından sıvı salgılanması sonucu ortaya çıkar. Bunlardan sorumlu hormonlar östrojen, progesteron ve prolaktindir. Düzenli bir döngüye sahip olmayan meme ağrısı memeden veya meme dişi nedenlerden ortaya çıkabilir. Büyük sarkık meme, menopoz sonrası hormon takviyesi yapılan, süt kanalları genişlemesi, meme apsesi, iltihabi meme kanseri olan hastalarda meme nedenli meme ağrısı ortaya çıkabilir. Meme dişi nedenlerle olan çeşitli organların patolojileri bazen kendini meme ağrısı olarak gösterir" dedi.

Prof. Dr. Saydam, "Meme ağrısında fiziki muayene normal ve meme dişi organlarda bir şey olmadığı düşünülürse, memeye yönelik risk faktörlerine göre tetkik istenebilir. Daha önce söylendiği gibi fizik muayene normal ise mamografinin ek getirisi çok azdır. Galaktore yok ise kan tetkiklerinin bir faydası yoktur" dedi.

MUAYENE VE TETKİK

Meme ağrısının tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Saydam, ağrının giderilmesinde taşıyıcı sutyen ve ilik kompres kullanımının ağrının hafiflemesinde etkili olduğunu belirterek şunları söyledi: "Tedavide kullanılan çoğu ilaçların tedavi edici etkisinin kanıt değeri düşüktür. Diyet ve yaşam şekli ile ilgili tedavilerin çoğunun plasebo etkisi olduğu kabul edilir. Ağrının giderilmesinde taşıyıcı sutyen ve ilik kompres ağrının hafiflemesinde etkilidir. Menopoz sonrası hormon takviyesi yapılan kadında ilaçlara ara verilmesi ağrıyı azaltır. Çeşitli ağrı kesiciler yine ağrının azaltılmasında kullanılabilir.